Κυριακή 12 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μέρες πολέμου

Μέρες του '67 ξαναζεί η Μέση Ανατολή: Η ισραηλινή κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν προχώρησε, καθώς χάραζε η Παρασκευή - κάπου 12 ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας ενός 23χρονου βομβιστή της Χαμάς σε κεντρικό εστιατόριο της οδού Τζάφα της Ιερουσαλήμ, που κόστισε τουλάχιστον 15 ζωές και 100 τραυματισμούς - σε βαριά αντίποινα, στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του αρχηγείου της παλαιστινιακής αστυνομίας στη Ραμάλα, το οποίο μεταβλήθηκε σε ερείπια, αλλά και - το σημαντικότερο - προχωρώντας στη στρατιωτική (ανα)κατάληψη της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο Οίκος της Ανατολής, έδρα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) και σύμβολο της παλαιστινιακής παρουσίας στην Ιερή Πόλη, όπως και πολλά άλλα κτίρια της Παλαιστινιακής Αρχής, τέθηκαν υπό τον έλεγχο των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και στο ιστίο της πρόσοψης του Οίκου της Ανατολής υψώθηκε η γαλανόλευκη με το άστρο του Δαυίδ. Στελέχη της κυβέρνησης Σαρόν, όπως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ούζι Λαντάου, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μεΐρ Σιρίτ, δήλωσαν, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, ότι η κατάληψη έχει «μόνιμο» χαρακτήρα και αποσκοπεί να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να «σταματήσουν την πολιτική του τρόμου».

Η κατάληψη όσο και ο συμβολισμός της αποτελούν αλγεινή πρόκληση για την παλαιστινιακή πλευρά, η οποία βλέπει την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού αυτόνομου παλαιστινιακού κράτους. Ο Γιάσερ Αραφάτ μίλησε για «ενίσχυση της αποφασιστικότητας» των Παλαιστινίων, στους οποίους «δε μένει άλλη επιλογή από το να εντείνουν την Ιντιφάντα». Ο Σαέμπ Ερεκάτ προειδοποίησε ότι αυτή η πρόκληση αντί να «σταματήσει τη βία» - κάτι που όπως ισχυρίζεται η ισραηλινή πλευρά είναι ο στόχος της - στην πραγματικότητα θα προκαλέσει μια νέα έκρηξή της, απομακρύνοντας περαιτέρω την πιθανότητα επανέναρξης της «ειρηνευτικής διαδικασίας» που μοιάζει και πάλι να πνέει τα λοίσθια. Οι ισραηλινές κινήσεις, έλεγε την Παρασκευή ο συνεργάτης του Αραφάτ, Αχμέντ Αμπντέλ-Ραχμάν, «απεμπολούν όλες τις διμερείς συμφωνίες από το 1993». Η επιλογή του Σαρόν, είπε ο ίδιος, να προχωρήσει σε μια τέτοια κλιμάκωση, οδηγεί την περιοχή «σε μια νέα έκρηξη, για τις συνέπειες της οποίας αδιαφορεί» ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η αμερικανική και η ευρωπαϊκή διπλωματία έλαμψαν διά της υποκρισίας τους όσον αφορά στα ισραηλινά αντίποινα: Σχεδόν μία ολόκληρη μέρα μετά ανακάλυψαν τη «σοβαρή κλιμάκωση» από πλευράς Ισραήλ, χωρίς, εννοείται, να ασκήσουν παρά μόνο χλιαρή πίεση για να αλλάξει η κατάσταση. ΗΠΑ και ΕΕ είχαν, αντίθετα, καταδικάσει μέσα σε ώρες τη βομβιστική επίθεση της Χαμάς απαιτώντας από τον Αραφάτ«να συλλάβει αμέσως» τους υπεύθυνους, καταδικάζοντας την «τρομοκρατία» αλλά αφήνοντας στην ισραηλινή κυβέρνηση (που ουσιαστικά προκάλεσε την ενέργεια της Χαμάς με τις «επιλεκτικές δολοφονίες» στελεχών της: Οι δυτικές εφημερίδες πρόβαλαν το γεγονός του θανάτου έξι παιδιών Ισραηλινών που βρήκαν το θάνατο στην επίθεση στην πιτσαρία την Τετάρτη, αλλά στις επιθέσεις της περασμένης βδομάδας ήταν δύο παιδιά Παλαιστινίων που βρήκαν το θάνατο, όπως και εκατοντάδες άλλα στην 11μηνη Ιντιφάντα...) την ευχέρεια να προβεί στα άνισα, όχι από πλευράς απωλειών, αλλά από πολιτική άποψη, αντίποινα στα οποία προέβη.

Κρίνοντας από τα γεγονότα αυτής της βδομάδας, μάλλον απίθανο πρέπει να θεωρείται η «ειρηνευτική διαδικασία» να επανέλθει σε τροχιά σύντομα. Πέραν της ισραηλινής αδιαλλαξίας - η κυβέρνηση Σαρόν έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίζει «γενναιόδωρες προτάσεις» αυτές του Εχούντ Μπαράκ πέρσι, προτάσεις που είχαν αφήσει άναυδους τους Παλαιστίνιους διαπραγματευτές στις ΗΠΑ -, η στάση της αμερικανικής ηγεσίας, που παρεμπιπτόντως ούτε καν συζητά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ για την παράνομη (τόσο κατά το διεθνές όσο και κατά το αμερικανικό δίκαιο) χρήση των F-16 και των επιθετικών ελικοπτέρων με τα οποία η ίδια το όπλισε, εγγυάται τη διαιώνιση της σύγκρουσης. Η συνταγή άλλωστε είναι δοκιμασμένη: «Διαίρει και βασίλευε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ