Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Δυσθεώρητα κέρδη ανακοινώνουν οι εφοπλιστές

Αποτέλεσμα των ληστρικών προνομίων που απολαμβάνουν σε βάρος ναυτεργατών, νησιωτών και επιβατών

Αδιάψευστος μάρτυρας ότι η πολιτική που διαμορφώνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ «δουλεύει» αποκλειστικά για την κερδοφορία του κεφαλαίου αποτελούν και τα οικονομικά αποτελέσματα των ακτοπλοϊκών εταιρειών για το 2006 που άρχισαν να δίνονται στη δημοσιότητα. Οπως ανακοίνωσε χτες η εταιρεία «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ», τα καθαρά της κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν το 2006 κατά 24,4% σε σύγκριση με το 2005 και ανήλθαν σε 21,76 εκατ. ευρώ από 17,50 εκατ. ευρώ! Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν το 2006 στα 40,83 εκατ. ευρώ από 37,64 εκατ. ευρώ το 2005 (αύξηση 8,5%)! Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, «ο Ομιλος πέτυχε τη βελτίωση όλων των οικονομικών του μεγεθών στη χρήση του 2006, τα οποία ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρά την αύξηση της τιμής των ναυτιλιακών καυσίμων».

Ως έναν από τους παράγοντες που συντέλεσαν στην αύξηση της κερδοφορίας της, η εταιρεία παρουσιάζει τη μείωση των δρομολογίων προς τα νησιά κατά 15,7% σε σχέση με το 2005. Δηλαδή, επιβεβαιώνει αυτό που καταγγέλλουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ότι οι εφοπλιστές, ασύδοτοι από την εφοπλιστόδουλη πολιτική, ταυτόχρονα με την άγρια εκμετάλλευση σε βάρος των ναυτεργατών, σταματούν τα πλοία όποτε θέλουν, αφήνοντας τα νησιά στην τύχη τους.

Παρά τα τρελά κέρδη, οι εφοπλιστές δε δίνουν δεκάρα ούτε και για τη σωστή συντήρηση των ακτοπλοϊκών πλοίων, για τα οποία να σημειωθεί ότι η ΝΔ απελευθέρωσε και το όριο ηλικίας. Το παράδειγμα του 38χρονου «ΝΤΑΛΙΑΝΑ» του εφοπλιστή Αγούδημου είναι χαρακτηριστικό. Προχτές, μόλις επαναδρομολογήθηκε μετά από τη διαδικασία της ετήσιας συντήρησης, του απαγορεύτηκε ο απόπλους, από επιθεωρητές του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ)! Επίσημα δεν αναφέρεται ο λόγος της απαγόρευσης. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, εντοπίστηκαν προβλήματα στις πόρτες ασφαλείας και σε σωστικά μέσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ