Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΔΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
«Πέταξαν» στο 1 δισ. ευρώ!

Σούπερ κέρδη 260 εκατ. ευρώ και για τα ΕΛΠΕ

Στο αστρονομικό ύψος του ενός δισ. ευρώ εκτινάχτηκαν το 2006 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, σε μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι το μεγάλο κεφάλαιο υφαρπάζει ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο. Ο ισολογισμός του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας καταγράφει και την απόσπαση μεριδίων από γειτονικές αγορές (Βαλκάνια και Τουρκία), οι οποίες και τροφοδότησαν το 20% της συνολικής κερδοφορίας τους. Ηδη τα κέρδη τους και μετά από την επιχειρηματική διείσδυση σε αυτές τις αγορές απογειώθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, πάνω ακόμη και από αυτά της «χρυσής εποχής» τους με το χρηματιστηριακό τζόγο στο έτος 1999!

Το «μπουμ» της κερδοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου έχει να κάνει με την πολύπλευρη στήριξη που παρέχουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, την ίδια στιγμή που με πρόσχημα τη «δημοσιονομική προσαρμογή» οι ψευτο-αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και μεροκάματα δεν καλύπτουν ούτε καν τον επίσημο πληθωρισμό.

Στην αντίπερα όχθη από την πραγματικότητα των λαϊκών τάξεων, ο ισολογισμός 12μηνου 2006 καταγράφει τα παρακάτω αποκαλυπτικά:

  • Τα καθαρά κέρδη εκτινάχτηκαν στα 990 εκατ. ευρώ από 727 εκατ. ευρώ το 2005, διογκώθηκαν δηλαδή σε ποσοστό 36%.
  • Τα καθαρά κέρδη της τουρκικής Finansbank στο τελευταίο 5μηνο του 2006, που βρισκόταν στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, διαμορφώθηκαν σε 156 εκατ. ευρώ. Από αυτά στην Εθνική αναλογούν 87 εκατ. ευρώ.
  • Στα Βαλκάνια (ΝΑ Ευρώπη κατά τη δική τους ορολογία) τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 108 εκατ.

Βασικός δείκτης για την «ποιότητα» και τη μονιμότητα της κερδοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου είναι η λεγόμενη λιανική τραπεζική, δηλαδή το ξεζούμισμα των πελατών τους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυτή η «δουλιά», σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Τουρκία, είναι η πρώτη και κύρια πηγή του πλουτισμού τους. Τα έσοδα από τόκους πέταξαν στα 1,9 δισ. ευρώ (αύξηση 19%) και οι προμήθειες στα 483,3 εκατ. ευρώ (αύξηση 14%).

Τα ΕΛΠΕ

Στη μείωση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου και στη μείωση των περιθωρίων διύλισης αποδίδει η διοίκηση των ΕΛΠΕ τη μείωση των καθαρών κερδών του ομίλου το 2006 κατά 22%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 260 εκατ. ευρώ! Ανάλογη μείωση στις λιανικές τιμές των υγρών καυσίμων, σε βενζίνες και πετρέλαιο θέρμανσης, μάταια αναζητούν οι καταναλωτές, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, κάτι που δείχνει για άλλη μια φορά ότι αυτοί είναι οι μόνιμα χαμένοι της υπόθεσης «υγρά καύσιμα», ενώ το κύκλωμα διύλισης και εμπορίας ανθεί με την κυβερνητική στήριξη, ανεξάρτητα από τις ποσοστιαίες αυξομειώσεις από χρόνο σε χρόνο.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ στη χτεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων επισήμανε ότι τα κέρδη θα είχαν αυξηθεί κατά 45%, εάν δεν είχε μεταβληθεί η τιμή του αργού! Η «συνεισφορά» του φόρου στην τιμή των καυσίμων φαίνεται από τα κέρδη προ χρηματοοικονομικών εξόδων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) που διαμορφώθηκαν στα 502 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 22% στα 8,122 δισ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 358 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 28%. Ο όμιλος θα αποδώσει μέρισμα 0,28 ευρώ ανά μετοχή, όπου σε συνδυασμό με το προμέρισμα που έχει ήδη καταβάλει, θα φτάσει για το 2006 στα 0,45 ευρώ ανά μετοχή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η διοίκηση των ΕΛΠΕ σημείωσε ότι ενδιαφέρεται για το πετρελαϊκό κοίτασμα στην Κύπρο, αλλά λόγω έλλειψης υποδομής για άντληση σε μεγάλο βάθος μπορεί να δει τη συμμετοχή του ομίλου μόνο σε κοινοπρακτικό σχήμα με μεγάλες εταιρείες. «Είμαστε παρόντες, χωρίς να είμαστε πρωταγωνιστές», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Τ. Χριστοδούλου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ