Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΣΜΗΕ
Σήμερα οι προσφορές για το διαγωνισμό

Κορυφώνεται σήμερα με την κατάθεση προσφορών η διαδικασία του διαγωνισμού του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΔΕΣΜΗΕ) για την πρώτη ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής εγγυημένης λειτουργίας (και κερδοφορίας) στη βάση της νομοθετικής πρόβλεψης για παραγωγή 900 MW υπό αυτό το καθεστώς. Η μεγάλη «έκπληξη» προήλθε προ ημερών από τον όμιλο «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ», ο οποίος ανακοίνωσε ότι δε θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό, αλλά θα προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή εμπορικής παραγωγικής μονάδας 412 MW στη Βοιωτία (αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδιασμού του ομίλου) σε συνεννόηση με τον ισπανικό κολοσσό «ΕΝΤΕΣΑ».

Η απόφαση αυτή, στο πλαίσιο «στρατηγικής συνεργασίας» των δύο ομίλων με προοπτική την κάλυψη του 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, στοχεύει ουσιαστικά στην κατάληψη από το επιχειρηματικό σχήμα της δεύτερης θέσης μετά τη ΔΕΗ στην αγορά, έρχεται όμως σε σύγκρουση με τα επιχειρηματικά σχέδια άλλων σχημάτων.

Μια «μικρή ΔΕΗ» προσδοκούν να δημιουργήσουν και τα ΕΛΠΕ, που λειτουργούν ήδη μια μονάδα 400 MW στη Θεσσαλονίκη, η οποία -σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες η διοίκηση των ΕΛΠΕ - έκανε τζίρο 145 εκατ. ευρώ (μαζί με το διασυνοριακό εμπόριο) με κέρδη «EBITDA» 31 εκατ. ευρώ το 2006, πρώτο χρόνο της λειτουργίας της. Τα ΕΛΠΕ «γκρίνιαζαν» ότι τους υποχρέωσαν να φτιάξουν τη μονάδα, αλλά μετά το κυβερνητικό δώρο που μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας εκτίναξε στα ύψη τη χονδρική τιμή, ήρθαν τα κέρδη και τώρα θέλουν να φτιάξουν και μια λιγνιτική μονάδα στο νότιο τμήμα και δεν αναμένεται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ για την πρώτη μονάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ