Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Πολιτική εξαφάνισης αμπελιών και αμπελουργών

Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της νέας ΚΑΠ ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η εισήγηση για την αναθεώρηση της ΚΟΑ κρασιού

Υπερψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα στη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η έκθεση πρωτοβουλίας της Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπατζελή για μεταρρύθμιση της ΚΟΑ για το κρασί με τις ψήφους Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών - Φιλελευθέρων. Η έκθεση, χωρίς να ξεφεύγει ουσιαστικά από τις κατευθύνσεις της Κομισιόν που θα οδηγήσουν στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αμπελουργών, συμπεριλάμβανε μέτρα άμβλυνσης των σκληρών συνεπειών σε μια μεγαλύτερη περίοδο εφαρμογής, επιφέροντας ωστόσο το ίδιο αποτέλεσμα.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, σε παρέμβασή της αναφορικά με το θέμα, τόνισε ότι «η τελευταία αναθεώρηση της ΚΑΠ έχει βάλει σαν στόχο τη γρηγορότερη μείωση του γεωργικού τομέα και τη στήριξή του, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για άλλες αντιλαϊκές πολιτικές. Ταυτόχρονα, προωθείται το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ώστε να συγκεντρωθεί η γη, παραγωγή και εμπορία σε λίγα χέρια.

Από αυτό το στόχο δεν εξαιρείται ούτε το κρασί. Τι και αν η Ευρώπη είναι πρώτη σε παραγωγή, κατανάλωση και εξαγωγές στον κόσμο, χάρη στα καλά ποιοτικά κρασιά που παράγει».

Οπως σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, «για την Επιτροπή το κύριο είναι ο ανταγωνισμός και η απελευθέρωση των εισαγωγών κρασιού και μούστου, σε βάρος της ευρωπαϊκής παραγωγής, υποβαθμίζοντας μάλιστα και την ποιότητα.

Γι' αυτό επιβάλλονται μαζικές εκριζώσεις 4 εκατομμυρίων στρεμμάτων με ισχυρά κίνητρα και πώληση των δικαιωμάτων των μικρομεσαίων αμπελουργών στους επιχειρηματίες του κλάδου, ευνοώντας έτσι τη δημιουργία καρτέλ.

Ως άλλοθι χρησιμοποιούνται τα διαρθρωτικά πλεονάσματα και η ανάγκη εξισορρόπησης της προσφοράς με τη ζήτηση στην κοινοτική αγορά που θα εξασφαλίζουν και καλύτερες τιμές. Είναι κοροϊδία το άλλοθι αυτό, γιατί η απελευθέρωση των εισαγωγών από τρίτες χώρες μούστου και κρασιού και η νομιμοποίηση της ανάμειξής τους με κοινοτικά, μαζί με την αναγνώριση οινολογικών πρακτικών που χρησιμοποιούν ξένες ύλες στην οινοποίηση, μετατρέποντας το κρασί από γεωργικό σε βιομηχανικό προϊόν, σημαίνει διευκόλυνση εισαγωγών φθηνών κρασιών και υποβάθμιση της ποιότητας. Το σίγουρο είναι ότι ο ευρωπαϊκός αμπελώνας θα συρρικνωθεί, οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί θα ξεκληριστούν και οι εισαγωγές θα θριαμβεύσουν».

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «το μέτρο εκρίζωσης δεν είναι καινούριο. Ξαναεφαρμόστηκε και πριν από μια 10ετία. Στην Ελλάδα ξεριζώθηκαν πάνω από 200.000 στρέμματα, προσωρινά μειώθηκαν τα πλεονάσματα. Με τις αθρόες εισαγωγές επανεμφανίστηκε το πρόβλημα και μάλιστα οδηγήθηκαν στην απόσταξη και κρασιά ανώτερης ποιότητας. Ομως ξεκληρίστηκαν χιλιάδες μικρομεσαίων αμπελουργών».

Καταλήγοντας, η Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε ότι δεδομένων αυτών, «η πρόταση της επιτροπής δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση, γιατί δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αμπελουργίας. Οπως δε θα συμφωνήσουμε και με την προτεινόμενη έκθεση γιατί ουσιαστικά προτείνει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο εφαρμογής του νέου κανονισμού με ορισμένες τροποποιήσεις στα προτεινόμενα μέτρα για να αμβλυνθούν λίγο οι συνέπειες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ