Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΠΕ
Κέρδη 180 εκατ. ευρώ το 2010

Με τελικά καθαρά κέρδη 180 εκατ. ευρώ για το 2010, τα ΕΛΠΕ επιβεβαιώνουν ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν πτοούνται ιδιαίτερα από οποιαδήποτε κρίση, ακόμη και αν η ζήτηση στα πετρελαιοειδή προϊόντα μειώθηκε κατά 14% την ίδια χρονιά. Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χτες ο όμιλος εμφανίζουν αύξηση των πωλήσεων κατά 14%, στα 8,477 δισ. ευρώ από 7,424 δισ. ευρώ το 2009. Τα κέρδη EBITDA σημείωσαν αύξηση κατά 16%, στα 501 εκατ. ευρώ από 433 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 10%, στα 180 εκατ. ευρώ από τα 199 εκατ. ευρώ.

Σε μια περίοδο που όλο και περισσότερα αυτοκίνητα «αποσύρονται» στις άκρες των δρόμων και όσα κινούνται επιβαρύνουν επώδυνα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, τα ΕΛΠΕ δηλώνουν μέσω του διευθύνοντος συμβούλου, Γ. Κωστόπουλου, ότι «πετύχαμε ικανοποιητικά αποτελέσματα λόγω του καλύτερου διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης, της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, της ενδυνάμωσης του δολαρίου, καθώς και της σημαντικής προόδου στα έργα βελτίωσης αποδοτικότητας». Είναι ακριβώς οι ίδιοι λόγοι, σε συνδυασμό με την εκτίναξη της φορολόγησης των καυσίμων, που αποτελεί συνεισφορά της κυβέρνησης, για τους οποίους δεν μπορούν να πετύχουν κανένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στον τομέα των καυσίμων τα νοικοκυριά.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι επιδόσεις του ομίλου το τέταρτο τρίμηνο του 2010, όπου τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 50 εκατ. ευρώ έναντι -11 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009! Εξάλλου, η εγχώρια μείωση της ζήτησης αντισταθμίστηκε αρκετά από τις εξαγωγές, επιδρώντας αρνητικά μόνο κατά 8% στις πωλήσεις του κλάδου εφοδιασμού, διύλισης και εμπορίας του ομίλου, ο οποίος εμφάνισε αύξηση κερδών EBITDA κατά 25%, στα 326 εκατ. ευρώ. Σημαντική ήταν η μείωση των EBITDA των εταιρειών λιανικής εμπορίας ΕΚΟ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ