Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καμιά διάκριση μέχρι τα 18

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την επαγγελματική μόρφωση παρουσίασε, σε εκδήλωση - συζήτηση που οργάνωσε η ΚΟΑ, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε πλούσια συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, κατάθεση σκέψεων, προβληματισμών, αλλά και εμπειρίας σπουδαστών και εκπαιδευτικών, μετατράπηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή, στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας του Κόμματος, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την επαγγελματική μόρφωση» και ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ συναντήθηκαν μαθητές των ΤΕΕ, σπουδαστές σε ΤΕΙ και ΙΕΚ, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές. Μοιράστηκαν τον προβληματισμό τους, την πείρα τους, την αγωνία τους για τις σπουδές και την εργασία. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το ζήτημα της επαγγελματικής μόρφωσης, ο ταξικός διαχωρισμός του σχολείου σε γενικό και τεχνικό, αλλά και συνολικά το περιεχόμενο της μόρφωσης.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΑ, η Ε. Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, η Μ. Ζευγώλη, εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και ο Ν. Αναστασάτος, εκ μέρους της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών.

Μέχρι τα 18 να σπουδάζει ο νέος, όχι να δουλεύει

Στην ομιλία της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «η ύπαρξη και μόνο γενικής παιδείας και επαγγελματικής παιδείας πριν τα 18 είναι μία καθαρά ταξική διάκριση. Υπάρχει ένας δυϊσμός: η γενική παιδεία και η επαγγελματική κατάρτιση». Σημείωσε ότι «οι ταξικοί φραγμοί υπάρχουν και στο γενικό σχολείο, σε όλες τις βαθμίδες: τα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, τις ίδιες δυνατότητες. Οχι τις πνευματικές, αλλά τις ταξικές. Δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες να μάθουν τα πάντα και με την ίδια ευχέρεια».


Πρόσθεσε ότι «σήμερα υπάρχει ταξικός φραγμός μέσα από τα Τεχνικά Επαγγελματικά ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, αλλά και μέσα από τα αποκεντρωμένα σχολεία στο μέλλον. Το πέρασμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνοδευτεί από κατάργηση του ενιαίου προγράμματος διδασκαλίας. Τι αντίκρισμα έχουν αυτές οι ειδικότητες και ο σχεδιασμός που γίνεται; Είναι προς όφελος του κεφαλαίου».

Τόνισε ότι «είμαστε αντίθετοι με αυτού του τύπου την επαγγελματική εκπαίδευση. Μέχρι τα 18 δεν πρέπει κανείς να δουλεύει, ούτε να υπάρχει δίλημμα για την επιλογή κατεύθυνσης. Ο,τι τίτλο και να δώσουν, σε αυτά τα εκπαιδευτήρια, θα τα έχουν υποτιμημένα». Και πρόσθεσε ότι «πριν τα 18 χρόνια δεν μπορεί να υπάρχει καμία διάκριση και καμία διαίρεση, ούτε μέσα στο γενικό σχολείο ούτε έξω, ούτε πουθενά. Τα παιδιά μέχρι 18 χρονών πρέπει να αποκτούν ένα επίπεδο γενικής μόρφωσης και μάλιστα ενιαίο».

Η Αλ. Παπαρήγα εξήγησε ότι «ο νέος πρέπει να ζει ως νέος. Μέχρι τα 18, δηλαδή, να μη δουλεύει, να σπουδάζει. Η κοινωνία για την οποία εμείς παλεύουμε, η σοσιαλιστική, είναι μια κοινωνία που από τη φύση της, αλλά και με το όπλο του σχεδιασμού που θα έχει και με την κοινωνικοποίηση μέσων παραγωγής, σου δίνει τη δυνατότητα πριν τελειώσεις το σχολείο να ξέρεις πού θα δουλέψεις».


Οσο για το αν υπάρχουν κάποια παιδιά που μπορεί να μη θέλουν γενική μόρφωση, αλλά να μάθουν μια τέχνη, σημείωσε ότι είναι ψευτοπρόβλημα, καθώς «και τέχνη μπορείς να μάθεις μετά τα 18 και πολλές τέχνες, στο κάτω κάτω αν θέλεις μπορείς να μαθαίνεις και συνέχεια. Μετά τα 18 μπορείς να επιλέξεις την επαγγελματική σου ειδίκευση. Εμείς προτείνουμε μετά τα 18 να υπάρχουν "μεταλυκειακές" τεχνικές σχολές, τόσες όσες χρειάζονται για όσα επαγγέλματα απαιτούν μια τέτοια επαγγελματική ειδίκευση».

Συμπλήρωσε ότι «εμείς δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν παιδιά που δεν τους αρέσουν τα γράμματα. Το σχολείο έτσι όπως χρόνια ήταν και εξελίσσεται είναι αυτό που δυσκολεύει, γίνεται ανιαρό, ψυχοφθόρο πολλές φορές. Οταν το σχολείο έχει μετατραπεί σε ένα εξεταστικό κέντρο και έναν προθάλαμο για τα πανεπιστήμια, αποθαρρύνει».

Ενάντια στο θεσμό των ΤΕΕ, όχι στους σπουδαστές

Ακόμα, σημείωσε ότι «επειδή είμαστε εναντίον του θεσμού των ΤΕΕ, δε σημαίνει ότι είμαστε εναντίον των παιδιών στα ΤΕΕ. Ούτε είμαστε εναντίον των εκπαιδευτικών που δουλεύουν στα ΤΕΕ».

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «πολλά από αυτά τα μέτρα δυστυχώς θα περάσουν - διότι δεν τα θέλει μόνο η ΝΔ, είναι και το ΠΑΣΟΚ που τα θέλει. Οσο η δικομματική εναλλαγή θα ισχύει - εμείς παλεύουμε για να μη μακροημερεύσει - και περάσουν αυτά τα μέτρα, εμείς θα είμαστε έξω από τα ΕΠΑΣ, τα ΕΠΑΛ, τα ΙΕΚ, τα ΚΕΚ και θα ασχοληθούμε και με τα προβλήματα που έχουν, ως τέτοια. Για παράδειγμα, να μην πληρώνει κανείς τίποτα, να είναι δωρεάν η σίτιση, να έχουν βιβλία, να έχουν εργαστήρια. Δεν πρόκειται να αδιαφορήσουμε γι' αυτό που υπάρχει στο όνομα ότι θέλουμε κάτι άλλο. Θα αντιπαλεύουμε αυτό που υπάρχει για να φέρουμε πιο κοντά και αυτό το κάτι άλλο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ