Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Το άρθρο 16 πρέπει να αλλάξει γιατί είναι «αναχρονιστικό»

«Η θέση μου και η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή και δεν αλλάζει. Το άρθρο 16 είναι αναχρονιστικό και αυταρχικό άρθρο, δεν προστατεύει το δημόσιο Πανεπιστήμιο, το πνίγει. Το άρθρο 16 θα αλλάξει».

Μ' αυτή του την πολιτική τοποθέτηση, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» την Κυριακή, ο Γ. Παπανδρέου ήρθε να επαναβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην εκπαίδευση. Ηρθε επίσης να αποκαλύψει ότι η πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση ήταν ένα τέχνασμα για να εξαπατηθούν λαϊκά στρώματα. Παρουσιάζοντας την «ολοκληρωμένη πρόταση» του ΠΑΣΟΚ για την εκπαίδευση, όπως τη χαρακτήρισε ο Γ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι το «πανεπιστήμιο πρέπει να αναπνεύσει από την κρατική γραφειοκρατία, να γίνει πιο υπεύθυνο, πιο αξιοκρατικό, πιο σύγχρονο», να μπορεί να «ανταγωνιστεί» στη «νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα στην Ευρώπη και παγκοσμίως». Να εναρμονιστεί δηλαδή με τις επιταγές της στρατηγικής της Λισαβόνας και της διακήρυξης της Μπολόνια.

Ξεκαθαρίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε: «Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ομόφωνα ψήφισε για την αλλαγή του άρθρου 16. Καταθέσαμε την πρότασή μας ομόφωνα ως Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και τελικά το ΠΑΣΟΚ ψήφισε για το άρθρο 16 στην Επιτροπή Αναθεώρησης, χωρίς κανένα πρόβλημα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το κόμμα του θα ξεκινήσει από την αρχή την αναθεώρηση του Συντάγματος, με στόχο και την αναθεώρηση του 16 και έσπευσε να θέσει ψευτοδίλημμα στον ελληνικό λαό, ότι στις εκλογές «το δίλημμα είναι αν θα δώσουμε σοβαρό κοινωνικό περιεχόμενο στο νέο άρθρο και τον εφαρμοστικό νόμο ή θα πάμε με μια συντηρητική προσέγγιση στη διαμόρφωση και εφαρμογή ενός νέου άρθρου 16». Δηλαδή, αν θα εμπορευματοποιηθεί και θα ιδιωτικοποιηθεί η ανώτατη εκπαίδευση από «πράσινη» ή «γαλάζια» κυβέρνηση...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ