Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΣΟΚ
Στο πλευρό της κυβέρνησης για την κατάργηση του ασύλου

Ο Θ. Πάγκαλος ζήτησε να περιπολεί στα πανεπιστήμια η Αστυνομία

Το «κάρο» της δικομματικής ενορχηστρωμένης επίθεσης, κατασυκοφάντησης του πανεπιστημιακού ασύλου, με στόχο τον περιορισμό έως και την πλήρη κατάργησή του, ανέλαβε να σύρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος, ζητώντας αστυνομικές περιπολίες μέσα στα πανεπιστήμια!

«Δε βλέπω γιατί πρέπει να είναι απούσα η αστυνομία τάξης από τα πανεπιστήμια», δήλωσε την προηγούμενη Κυριακή με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» το μέλος του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική, ρίχνοντας «νερό στο μύλο» της αντιδραστικής επίθεσης εναντίον του ασύλου, όπου συμμετέχουν από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Οι δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, όσο και αν επιχειρήθηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη να εμφανιστούν σαν... «προσωπικές απόψεις», εκφράζουν το «όλον ΠΑΣΟΚ». Ο Θ. Πάγκαλος ήταν εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, βασικός εκφραστής δηλαδή των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ που είχαν στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, με αιχμή του δόρατος την αναθεώρηση του άρθρου 16, το οποίο βάζει εμπόδια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως εμπόδιο για την ίδρυσή τους βάζει και το πανεπιστημιακό άσυλο.

Ο πόλεμος που κήρυξε ο Θ. Πάγκαλος στο πανεπιστημιακό άσυλο έρχεται σε μια χρονική περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει το νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, με το οποίο φιλοδοξεί να καταργήσει το άσυλο, και το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να της προσφέρει χείρα βοηθείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες στον «Ελεύθερο Τύπο» υπήρξε δημοσίευμα, στο οποίο γινόταν λόγος για τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Θ. Πάγκαλου και της υπουργού Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, στο οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ...σχολιάστηκαν οι πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Εξυπηρετώντας αυτούς τους στόχους, λοιπόν, ο Θ. Πάγκαλος προχώρησε στην κατασυκοφάντηση του πανεπιστημιακού ασύλου και υποστήριξε: «Το άσυλο είναι και μόνον ένας χώρος όπου εκφράζονται ελεύθερα όλες ανεξαιρέτως οι απόψεις. Αυτό και μόνον είναι το άσυλο και δεν έχει καμία σχέση με τις παράνομες πράξεις που βλέπουμε κάθε τόσο μέσα στα πανεπιστήμια. Εγώ θα έλεγα ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δε σημαίνει καν ότι δεν μπαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια».

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι η Αστυνομία πρέπει να μπαίνει στα πανεπιστήμια «χωρίς καμία άδεια» (!!!), αφού, όπως είπε, το πανεπιστήμιο «θυμίζει πλέον ένα τεράστιο παζάρι», στο οποίο μικροπωλητές «πωλούν» μικροαντικείμενα «χωρίς άδεια, χωρίς να κόβουν αποδείξεις, χωρίς να πληρώνουν φόρους» και στη συνέχεια αποκαλύπτοντας τις πραγματικές του διαθέσεις αναρωτήθηκε: «Αν είναι δυνατόν να μην μπορεί η αστυνομία να μπει μέσα και να επιβάλει την τάξη;».

Ο ίδιος μάλιστα έφτασε στο σημείο να ζητήσει και πεζές περιπολίες αστυνομικών. Μάλιστα, χτες, μιλώντας στη ΝΕΤ ισχυρίστηκε ότι δε βλέπει «πού είναι το κακό, αγαθά παιδάκια της αστυνομίας τάξης να περιπολούν στους χώρους του πανεπιστημίου»!

Ο Θ. Πάγκαλος δεν περιόρισε τη «δράση» του μόνο εναντίον του ασύλου, αλλά στράφηκε και κατά των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών και των φοιτητών που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, λέγοντας: «Από τους τρεις - τέσσερις χιλιάδες διαδηλωτές που κάνουν πορείες κάθε εβδομάδα η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει ιδέα καν για τι θέμα μιλάμε».

Ως επικοινωνιακό λάθος αντιμετώπισε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τις δηλώσεις Πάγκαλου: Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, αρκέστηκε να δηλώσει: «Ο διάλογος στο ΠΑΣΟΚ είναι ελεύθερος, αλλά κάθε τι που δημιουργεί σύγχυση δεν προσφέρει τίποτα αυτή τη στιγμή»... Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χ. Καστανίδης, υπενθύμισε ότι με τον ισχύοντα νόμο «μπορεί να επεμβαίνει στο άσυλο η αστυνομία, χωρίς έγκριση πρυτανικών αρχών όταν υπάρχει αυτόφωρο κακούργημα». Η Α. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι χρειάζονται διευκρινίσεις για το «πώς νοείται πλέον το άσυλο». Το ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, σε κάθε ευκαιρία θυμίζει τη στάση που κράτησε το 1995, όταν αξιοποιώντας τον «κλεφτοπόλεμο» ΜΑΤ και κουκουλοφόρων, με συνοπτικές διαδικασίες κατέλυσε το πανεπιστημιακό άσυλο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ