Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Γαλαζούληδες μασκαράδες»

Οποιος δε γνωρίζει «καταστάσεις και πρόσωπα» στο αγροτικό κίνημα, ακούγοντας τις τελευταίες μέρες, τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και διαβάζοντας τις αστικές εφημερίδες θα βγάλει το συμπέρασμα ότι «οι αγροτικοί αγώνες αναβάλλονται, μέχρι νεοτέρας». Κι αυτό γιατί; Διότι - όπως αναφέρεται στα ΜΜΕ - η «παρέα των γαλαζούληδων» της Λάρισας, αποφάσισε λόγω... Απόκρεω να μεταθέσει τις «αγωνιστικές κινητοποιήσεις» που είχε προαναγγείλει για... ευθετότερο χρόνο. Βεβαίως, τα ΜΜΕ δε λένε ότι η ΠΑΣΥ, η οποία εκφράζει τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας, όχι μόνο δεν «αναβάλλει τον αγώνα», αλλά στην πανελλαδική σύσκεψή της στη Λάρισα, αποφάσισε την κλιμάκωσή του με νέες, πιο μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Αλλά ποιοι είναι αυτοί οι «γαλαζούληδες» που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι της αγωνιζόμενης αγροτιάς; Πρόκειται για μια «παρέα» φιλοκυβερνητικών αγροτοσυνεταιριστών που έχουν «λημέρι» στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας και οι οποίοι έχουν «ειδικευτεί» στη διάσπαση και την υπονόμευση των αγροτικών αγώνων. Εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών κι αυτό φαίνεται, καθαρά, και από τα «αιτήματα» που προβάλλουν. Ζητούν μεγαλύτερη επιστροφή του ΦΠΑ - κάτι που συμφέρει, κυρίως, τους μεγαλοχωραφάδες που έχουν μεγάλη παραγωγή και θα τσεπώσουν περισσότερα χρήματα - ανακατανομή των επιδοτήσεων υπέρ των μεγαλοαγροτών και σε βάρος των μικροκαλλιεργητών και ολοκλήρωση του Μητρώου Αγροτών στην κατεύθυνση αποκλεισμού των φτωχών αγροτών που, για να συμπληρώσουν το αγροτικό εισόδημά τους, αναγκάζονται να κάνουν και μερικά μεροκάματα στην οικοδομή, στο εργοστάσιο κι έχουν ένα μικρομάγαζο στο χωριό.

Οι «γαλαζούληδες» τάσσονται - και δεν το κρύβουν - υπέρ της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα παρέμβουν στην κυβέρνηση, ούτως ώστε οι μεγαλοαγρότες να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα από το χρήμα που μοιράζεται από τις επιδοτήσεις και τα άλλα προγράμματα της ΕΕ, ως «αντίτιμο αποδοχής» της πολιτικής ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Βεβαίως, αυτό δεν το λένε ανοιχτά, γιατί θέλουν να παραπλανούν τους αγρότες εμφανιζόμενοι δήθεν ότι ενδιαφέρονται γι' αυτούς και τάχα παλεύουν - ακόμα και ενάντια στην κυβέρνηση του κόμματός τους - για τα αγροτικά ζητήματα. Μ' αυτό τον τρόπο έχουν καταφέρει να ξεγελούν κάποιους κρατώντας τους μακριά από το συνεπές αγροτικό κίνημα και την ΠΑΣΥ που παλεύει αταλάντευτα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής.

Αλλά, όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότεροι τους παίρνουν χαμπάρι. Αλλωστε είναι και δύσκολο να κρύψουν το ρόλο τους, όταν οι αγρότες τους βλέπουν, καθημερινά σχεδόν, να συναντιούνται, να συνδιαλέγονται και συνωμοτούν με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η «αναβολή» των «κινητοποιήσεων» που είχαν προαναγγείλει οφείλεται και στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν τους ακολουθεί, τώρα, όπως παλιότερα. Τα «περί Απόκρεων» κλπ. που επικαλούνται ως «πρόσχημα» για την «αναβολή» είναι μια «μασκαράτα» τους που δεν πείθει ούτε τους πλέον αφελείς και ευκολόπιστους. Και θα έπρεπε οι ίδιοι να έχουν, πλέον, αντιληφθεί ότι «οι μάσκες δεν κρατούν πολύ», πολύ περισσότερο σε μια περιοχή όπου οι Απόκριες έχουν συνδεθεί με το «μπουρανί»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ