Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Απειλές Γκέιτς

Η αντίσταση στους εισβολείς κατοχικούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν δε λέει να καμφθεί

Associated Press

Η αντίσταση στους εισβολείς κατοχικούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν δε λέει να καμφθεί
ΡΑΟΥΑΛΠΙΝΤΙ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Από το Πακιστάν, όπου είχε συνάντηση με το λεγόμενο «πρόεδρο» της χώρας, τον πραξικοπηματία στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς διαμήνυσε ότι η κυβέρνησή του «δε θα επαναλάβει το λάθος να αφήσει εξτρεμιστές να καταλάβουν τον έλεγχο του Αφγανιστάν». Πιο εξτρεμιστές από τους πολέμαρχους που κυβερνούν τη χώρα διορισμένοι από τις δυνάμεις κατοχής δύσκολα βρίσκει κανείς, βέβαια, αλλά ο Γκέιτς εννοούσε τους άλλους εξτρεμιστές, που βγήκαν από το «μαντρί» του ελέγχου της CIA. Ο υπουργός είπε ότι η Ουάσιγκτον «εμπέδωσε τα μαθήματα των δεκαετιών του 1980 και του 1990». Και πρόσθεσε ότι - όπως ακριβώς και τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 - «δεν μπορούμε να επιτύχουμε (στο Αφγανιστάν) εάν το Πακιστάν δεν είναι μέρος της εξίσωσης».

Στόχος του Γκέιτς είναι να υπάρξει - ξανά - μια συντονισμένη επιχείρηση στο Αφγανιστάν και στις εσχατιές του Πακιστάν εναντίον των Ταλιμπάν, ώστε να αποτραπεί η θρυλούμενη «εαρινή επίθεσή» τους. Τον επικεφαλής του Πενταγώνου θα ακολουθήσει προσεχώς ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, σε «μία νέα προοπτική σχεδιασμού για το Αφγανιστάν».

Χτες σε επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, φέρεται να σκοτώθηκαν «αρκετοί μαχητές Ταλιμπάν» σε επίθεση με στόχο τον μουλά Μοχάμεντ Ομάρ. Παράλληλα, ο κυβερνήτης της Χελμάντ υποστήριξε ότι περίπου 700 Ταλιμπάν πέρασαν από το Πακιστάν στο Αφγανιστάν για να καταστρέψουν υδροηλεκτρικό φράγμα στο Καζάκι. Οι μαχητές «είναι Πακιστανοί, Ουζμπέκοι και Τσετσένοι» σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Παράλληλα, στην Μπατζαούρ του Πακιστάν φανατικοί ισλαμιστές φέρονται να απείλησαν τους κουρείς να μην κόβουν και να μην ξυρίζουν γενειάδες, σε άλλη μια ένδειξη «ταλιμπανοποίησης» της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ