Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Υπέρ του δικαιώματος των αμβλώσεων

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Υπέρ της άρσης της απαγόρευσης των αμβλώσεων ψήφισαν την περασμένη Κυριακή το 59,3% των Πορτογάλων, ενώ κατά της άρσης τάχθηκε το 40,74%, ωστόσο επειδή το ποσοστό συμμετοχής ήταν 43,62% - κάτω από το απαιτούμενο 50% - το αποτέλεσμα δε θεωρείται δεσμευτικό. Πάντως, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες δεσμεύτηκε χτες να φέρει το θέμα της αποποινικοποίησης των αμβλώσεων στη Βουλή, τονίζοντας σε τηλεοπτική ομιλία του ότι «ο λαός μίλησε με σαφήνεια», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι προς το συμφέρον μας η καταπολέμηση των παράνομων αμβλώσεων».

Ηδη από χτες η κυβέρνηση σχεδιάζει πρόταση νόμου που θα επιτρέπει στις γυναίκες να επιλέγουν την άμβλωση μέχρι την 10η εβδομάδα της κύησης, ενώ υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι αμβλώσεις επιτρέπονται μέχρι την 12η εβδομάδα μόνο και εφόσον βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της γυναίκας ή πρόκειται για δυσμορφία του εμβρύου, οδηγώντας έτσι πολλές γυναίκες στις παράνομες αμβλώσεις.

Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που συμμετείχε ενεργά στην καμπάνια για την άρση της απαγόρευσης των αμβλώσεων, έχει τονίσει πως πρόκειται για κοινωνικό δικαίωμα και ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία, που ισχύει σήμερα, στηρίζεται στο σκοταδισμό της καθολικής εκκλησίας και αποτελεί αναχρονισμό.

Κάλεσε το λαό να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια και τη ζωή των γυναικών και χαιρέτισε το αποτέλεσμα ως πρώτη σημαντική νίκη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ