Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Επίθεση» Πούτιν για τα συμφέροντα του ρώσικου κεφαλαίου

Από το Μόναχο ανέβασε τους τόνους, προς έκπληξη ΗΠΑ και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στις 10/2 στην «43η Διεθνή Διάσκεψη του Μονάχου για τα θέματα της ασφάλειας», παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων από 40 και πλέον χώρες, άσκησε σφοδρή κριτική στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και στη χειραγώγηση των διεθνών οργανισμών από αυτές.

Ο Ρώσος Πρόεδρος διαπίστωσε ότι με το υπάρχον σύστημα διεθνών σχέσεων «ήδη κανένας δεν αισθάνεται ασφαλής, κανείς δεν μπορεί να καλυφθεί πίσω από το διεθνές δίκαιο, όπως πίσω από έναν πέτρινο τοίχο». Ο λόγος, σημείωσε ο Πούτιν, που σήμερα το διεθνές δίκαιο παίζει λιγότερη σημασία στις διεθνές σχέσεις είναι η χρησιμοποίηση της δύναμης, παρακάμπτοντας το Καταστατικό του ΟΗΕ και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να υποκατασταθεί ο ΟΗΕ ούτε από το ΝΑΤΟ, ούτε από την ΕΕ». Ο Ρώσος Πρόεδρος προειδοποίησε επίσης ότι η ανεξέλεγκτη χρήση βίας από πλευράς των Αμερικανών, οδηγεί μικρότερες χώρες στην «αγκαλιά» των πυρηνικών.

Επίσης η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, κατά τη γνώμη του Πούτιν, «δεν έχει καμία σχέση με την εξασφάλιση της ασφάλειας στην Ευρώπη». Αντίθετα, σύμφωνα με την εκτίμησή του, η διεύρυνση αυτή μειώνει «το επίπεδο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης» μεταξύ των χωρών. «Και έχουμε το δίκαιο δικαίωμα να ρωτήσουμε ειλικρινά, σε βάρος ποιανού γίνεται αυτή η διεύρυνση;» αναρωτήθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος. Κατά τη γνώμη του Πούτιν, το πλησίασμα της στρατιωτικής «μηχανής» του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικά σύνορα, με κανένα τρόπο δε συνδέεται «με την υπερνίκηση των παγκόσμιων απειλών», πρώτα απ' όλα της τρομοκρατίας, αλλά στρέφεται κατά τη Ρωσίας. Ο ίδιος υπενθύμισε πως μετά τη διάλυση του Σύμφωνου της Βαρσοβίας ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εγγυήθηκε την ασφάλεια της ΕΣΣΔ, δηλώνοντας πως τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ δε θα εγκατασταθούν έξω από τα σύνορα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. «Πού είναι τώρα αυτές εγγυήσεις;», αναρωτήθηκε ο Βλ. Πούτιν.

Ο ίδιος τάχθηκε επίσης ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ, που οδηγεί στη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος, και προειδοποίησε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να δώσει «ασύμμετρη απάντηση» στην ανάπτυξη των αμερικανικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στην Ανατολική Ευρώπη.

Για άλλη μια φορά ο Βλ. Πούτιν δήλωσε πως η λεγόμενη «Ενεργειακή Χάρτα», που έχει διαμορφώσει η ΕΕ, «δεν την ικανοποιεί» τη Ρωσία και γι' αυτό η Μόσχα δε σκοπεύει να την εγκρίνει.

Η ομιλία αυτή του Πούτιν ήδη χαρακτηρίζεται από πολλά ΜΜΕ ως η «πιο έντονη» μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, και γίνεται προσπάθεια να συγκριθεί με την αντιπαράθεση των δύο διαφορετικών κοινωνικο-πολιτικών συστημάτων, που είχαμε στο παρελθόν, όσο υπήρχε η ΕΣΣΔ και στο σοσιαλιστικό σύστημα στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο, αλλά την επιδίωξη της σημερινής Ρωσίας να καλυτερεύσει τη θέση της στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Κι εδώ είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Βλ. Πούτιν στο Μόναχο, ότι στη σημερινή Ρωσία οι ξένες εταιρείες κατέχουν στο σημαντικότατο τομέα της ενέργειας ένα ποσοστό 26%. «Προσπαθήστε να μου αναφέρεται ανάλογα παραδείγματα διευρυμένης συμμετοχής του ρωσικού κεφαλαίου σε κλάδους κλειδιά στα δυτικά κράτη. Δεν υπάρχουν...», σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, για να πείσει σχετικά με την ανάγκη διευκόλυνσης της διείσδυσης του ρωσικού κεφαλαίου σε άλλες καπιταλιστικές χώρες.

Πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, οι ΗΠΑ εξέφρασαν «την έκπληξη και την απογοήτευσή» τους για τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου. «Είμαστε έκπληκτοι και απογοητευμένοι από τα σχόλια του προέδρου Πούτιν. Οι κατηγορίες του είναι λανθασμένες», δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζόντρο, που εξέφρασε όμως τη σιγουριά του πως οι ΗΠΑ θα «συνεχίσουν τη συνεργασία με τη Ρωσία σε σημαντικούς τομείς, όπως η πάταξη της τρομοκρατίας και ο περιορισμός της απειλής των όπλων μαζικής καταστροφής».


Ι. Π - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ