Κυριακή 4 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εμφανίστηκαν επίδοξοι μάνατζερς...

Πανεπιστημιακοί από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, ζητούν να εφαρμοστούν τώρα οι αναδιαρθρώσεις και να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις

Εφόσον φάνηκε καθαρά ότι αντί να ξεφουσκώνουν, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην ανώτατη εκπαίδευση εναντίον τόσο της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος όσο και του νόμου - πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση, η κυβέρνηση ανασκουμπώνεται και αντεπιτίθεται σε επίπεδο προπαγάνδας, επιστρατεύοντας όποιους πρόθυμους υποστηρικτές μπορεί να βρει (πέρα από το ΠΑΣΟΚ, που το έχει δεδομένο, αλλά δεν της φτάνει). Σ' αυτούς τους πρόθυμους υποστηρικτές έσπευσαν από μόνοι τους να ενταχθούν μερικοί πρυτάνεις από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, καθώς και χίλιοι περίπου πανεπιστημιακοί που πρόσκεινται στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ.

Οι μεν πρυτάνεις πρότειναν να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και να πάρει μια παράταση ο νόμος - πλαίσιο (να κατατεθεί τον Ιούνη). Οι δε «περίπου χίλιοι», ξεσάλωσαν! Κατέθεσαν ένα πακέτο προτάσεων που είναι πλήρης αντιγραφή του νόμου - πλαισίου της κυβέρνησης. Και όπως ήταν φυσικό, η υπουργός Παιδείας έσπευσε να τους συναντήσει και να τους ευχαριστήσει δημοσίως. Ως εκπρόσωποι των «χιλίων» και των προτάσεων που πρεσβεύουν έδωσαν συνέντευξη Τύπου τα μέλη μιας «συντονιστικής επιτροπής» (στην πλειοψηφία τους πανεπιστημιακοί του ΣΥΝ), που ζήτησαν να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και να προωθηθούν γρήγορα οι αναδιαρθρώσεις, ενώ η μόνη κριτική που βρήκαν να κάνουν στην κυβέρνηση ήταν ότι κινήθηκε άκομψα και ξεσήκωσε αντιδράσεις και ότι δεν ...αποσαφήνισε τις θέσεις της! Βασική τους θέση επίσης, είναι ότι οι αναδιαρθρώσεις πρέπει να προχωρήσουν επειγόντως, χωρίς αναβολή(!), ενώ μίλησαν και για το άρθρο 16, για το οποίο όχι μόνο δεν έχουν καμιά αντίρρηση να αναθεωρηθεί αλλά επιπλέον ζητούν να παρουσιάσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τις αναλυτικές προτάσεις τους για το νόμο που θα ιδρύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Από τις παραπάνω κινήσεις, είναι φανερό ότι εντείνεται η επίθεση στην ανώτατη εκπαίδευση. Από τη μια η ΝΔ αξιοποιεί στο έπακρο αυτές τις κινήσεις για να εμφανίζει ότι έχει ευρεία συναίνεση, από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ «αγκαλιάζει» επίσης τους πρυτάνεις και τους χίλιους πανεπιστημιακούς και λέει ότι συμφωνεί με αυτούς για να μην παραδεχτεί ευθέως ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση. Φαίνεται, όμως, ότι η επίθεση στην ανώτατη εκπαίδευση εντείνεται και από «τα μέσα», γιατί στο ιδιωτικοποιημένο πανεπιστήμιο που ετοιμάζεται κάποιοι σπεύδουν από τώρα να εξασφαλίσουν το ρόλο τους ως μάνατζερς κι ως μεσολαβητές των επιχειρήσεων!

Απέναντι σ' αυτήν την εντεινόμενη επίθεση, απέναντι σ' όλους αυτούς που απαιτούν «εδώ και τώρα» να προωθηθούν και να εφαρμοστούν όσα θέλει το κεφάλαιο για την ανώτατη εκπαίδευση, αναδεικνύεται η ανάγκη να δοθεί ακόμα πιο σθεναρή απάντηση. Είναι τώρα η ώρα να πάρει ο λαός στα χέρια του την υπόθεση της Παιδείας, να συσπειρωθεί με βάση τα ταξικά του συμφέροντα και να αντεπιτεθεί στους κάθε λογής υπηρέτες του κεφαλαίου.


Γ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ