Κυριακή 4 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΩΝ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ

(χαρτιά που καίνε τη δυναστεία)

ΤΕΣΣΕΡΑ καυτά ερωτήματα θέτουν στον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Βέρα Νικολαΐδου με την προχτεσινή τους Ερώτηση σχετικά με τον τρόπο «εξαγωγής» του πολιτιστικού θησαυρού Τατοΐου και επίσης πώς η κυβέρνηση σκέπτεται να αξιοποιήσει τα ανάκτορα, που αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού.

ΘΥΜΑΣΤΕ, σίγουρα, τα αναιδή και προκλητικά λόγια που ξεστόμισε ένας υπουργός τότε: «Είναι δικά του», «του ανήκουν», είναι η «οικοσκευή» του, το «νοικοκυριό» του, «μπορεί να το πάρει όποτε θέλει» «όπως κάθε απλός Ελληνας πολίτης». Αυτά όλα ύστερα από τη μαφιόζικη επιχείρηση στο Τατόι. Με τις νταλίκες και τον πακτωλό των θησαυρών των 68 τόνων, τους κρατικούς «τσιλιαδόρους»... Και στα ντοκ του Πειραιά το καράβι, που φόρτωνε μ' αναμμένες μηχανές και σάλπαρε σε πέντε ώρες.

ΑΛΛΑ, να το ξαναπούμε, υπήρξε κανένας από τους Γλύξμπουργκ Ελληνας, φυσικά πέρα από τη ληξιαρχική καταγραφή; Είχε κανένας ελληνική συνείδηση; Ρήμαξε την Ελλάδα η δανική ακρίδα. Είναι αμέτρητες οι εθνικές συμφορές που προκάλεσε από το 1864 η φάρα των Γλύξμπουργκ.

ΜΕΤΑ την έξωση του Οθωνα (1862), οι Αγγλοι, που αναζητούσαν βασιλέα - δούλο για τον ελληνικό θρόνο, διάλεξαν ένα Δανό πρίγκιπα. Ηταν ο μοναδικός που δέχτηκε να υπηρετήσει πιστά τους Αγγλους. Μια μυστική συνθήκη, που ο Γεώργιος ανέλαβε την υποχρέωση να την τηρήσει, όριζε πως θα αντιταχθεί με σθένος σε κάθε εθνική κίνηση για την απελευθέρωση του αλύτρωτου ελληνισμού. Πράκτορας μυστικός και φανερός. Αλλά το παραδάκι μπόλικο, δώδεκα χιλιάδες χρυσές λίρες το χρόνο.

ΚΙ ΑΥΤΗ η διαθήκη του Γεωργίου... στη δανική γλώσσα ο «Ελληνας» κι αφού είχε ζήσει 40 χρόνια στην Ελλάδα. Οι Γλύξμπουργκ, από τον πρώτο ως τον ύστατο, υπηρετούσαν ξένα συμφέροντα και θησαύρισαν λαφυραγωγώντας το λαό.

ΜΕ τις παχυλές χορηγίες, τις εξωφρενικές παροχές, τα προκλητικά προνόμια, τις κομπίνες και τα ρεγάλα, τις προίκες, τα παλάτια, τις πολυτελείς επαύλεις σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, «ησυχαστήρια» για τη Φρειδερίκη, μεγάλα κτήματα κάπου 100.000 στρέμματα. Δεν έλειψαν και οι αρχαιότητες, που έπρεπε να βρίσκονται στα μουσεία.

ΠΩΣ συσσώρευαν οι Γλύξμπουργκ πλούτη σε μια χώρα που λιμοκτονούσε; Χάρη στους διεφθαρμένους πολιτικούς, που όλοι τους χάριζαν τα πάντα, προνόμια σκανδαλώδη, για να εξασφαλίσουν την εύνοια και την εξουσία.

ΕΙΔΙΚΑ για τα αρχαιολογικά είναι κεφάλαιο που χρήζει έρευνας βάθους. Είναι γνωστό πως ορισμένοι αρχαιολόγοι είχαν αποκτήσει τη συνήθεια, τότε, όταν στις ανασκαφές είχαν σημαντικά ευρήματα, το πρώτο τηλεφώνημα γινόταν στα ανάκτορα! Κι η Φρειδερίκη έφτανε πρώτη - πρώτη στην ανασκαφή. Επειτα είχε ιδιαίτερη έλξη στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά. Τα Ιόνια Νησιά μετά τους σεισμούς είδαν να εξαφανίζονται φορητές εικόνες. Ιεράρχης, που δεχόταν συχνά τη βασίλισσα, πρόσφερε, ενθύμιο της βίζιτας, εικόνα της μεταβυζαντινής εποχής.

ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ το ΚΚΕ ζητά να πληροφορηθεί από την κυβέρνηση για τα μέτρα που θα πάρει για την προστασία των καλλιτεχνικών θησαυρών Τατοΐου, του κτήματος και των οικημάτων, υπέρ του λαού.

ΑΝΟΙΧΤΟ μένει εξάλλου - και χρειάζεται επίσης έρευνα - το θέμα των αρχείων του Γλύξμπουργκ, όλα αυτά τα χαρτιά που μαζεύτηκαν στις υπηρεσίες από τη μέρα που ο πρώτος Γλύξμπουργκ πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα. Είναι δημόσια έγγραφα.

ΑΛΛΑ για τα χαρτιά αυτά, που συγκροτούν το αρχείο, τα δημόσια έγγραφα και την τύχη τους, ένα σημείωμα ακόμα την άλλη Κυριακή. Μια λεπτομέρεια: Στο κυνηγητό των αρχείων των Γλύξμπουργκ βγήκαν στην Κατοχή οι Γερμανοί, που έψαχναν να τα βρούνε...


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ