Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ
«Στον αέρα» και οι εργαζόμενοι

Στον «αέρα» βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους Τομείς και τα Γραφεία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ και ΓΑΣ) όλης της χώρας. Στις 7 Σεπτέμβρη του 2000 λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων στους ΤΑΣ Αιγίου, Αμφισσας, Γρεβενών, Ζακύνθου, Κοζάνης, Λευκάδας και Φλώρινας, ενώ η διαδικασία αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων όλων αυτών των περιοχών, προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς και πολλά κενά!

Το σημαντικό αυτό πρόβλημα έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή, χτες, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Αντ. Σκυλλάκος προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Εσωτερικών Β. Παπανδρέου. «Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα, ενώ οι επιπτώσεις για τους κατοίκους από την καταστροφική σεισμική δραστηριότητα είναι τεράστιες. Τις καταστροφές συμπληρώνει η αποσπασματική και μίζερη πολιτική της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και συμπληρώνουν: «χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με τους εργαζόμενους στους Τομείς και τα Γραφεία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, που έχει σαν αποτέλεσμα - παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων - τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση των διαδικασιών για τον έλεγχο και τη χορήγηση αδειών και αποζημιώσεων στους σεισμόπληκτους. Κι αυτό - συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - γιατί αυτές οι υπηρεσίες δεν είναι επαρκώς στελεχωμένες, ενώ οι εργαζόμενοι σ' αυτές είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, παρότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Οι συμβάσεις τους ανανεώνονται για ορισμένο χρονικό διάστημα και αρκετοί από αυτούς αντικαθίστανται με άλλους κατά διαστήματα. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν πρόσθετες καθυστερήσεις από τις αλλαγές αυτές, την αδυναμία μεταφοράς εμπειρίας και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των προβλημάτων».

«Ετσι, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αυτές δεν είναι απερίσπαστοι να ασχοληθούν με το έργο τους, το κράτος δεν μπορεί να αξιοποιήσει τη γνώση και την εμπειρία τους, ενώ σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται στην άμεση ενεργοποίησή τους σε έκτακτες καταστάσεις, όπως αυτές των σεισμών της 7/9/1999 στην Αττική», προσθέτουν οι κομμουνιστές βουλευτές.

Και καταλήγουν ρωτώντας τους αρμόδιους υπουργούς: «Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να εξασφαλιστεί ότι και μετά τις 7/9/2000 οι εργαζόμενοι των ΤΑΣ των παραπάνω περιοχών θα συνεχίσουν απερίσπαστοι να απασχολούνται στην υπηρεσία τους και με ποιον τρόπο προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη στελέχωση των αντίστοιχων υπηρεσιών της χώρας με επαρκές και μόνιμο προσωπικό, εφόσον καλύπτει πάγιες ανάγκες;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ