Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εφιαλτικό τοπίο στην Πεντέλη

Καμένοι κορμοί δέντρων, με φόντο τις βίλες
Καμένοι κορμοί δέντρων, με φόντο τις βίλες
Είναι πραγματικά τρομερό να ακούς στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ότι «σήμερα δεν έχουμε πυρκαγιές, παρά μόνο μια μεγάλη εστία». Κι είναι τρομερό, γιατί αυτόματα συνειδητοποιείς πως τις τελευταίες μέρες, τον τελευταίο μήνα όλων των τελευταίων χρόνων, καθημερινά η Πυροσβεστική, αλλά και οι πολίτες αυτού του τόπου, έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες πύρινα μέτωπα. Ισως εύλογα και ρεαλιστικά, λοιπόν, και καθόλου απαισιόδοξα ή σκόπιμα να είναι τα ερωτήματα που βασανίζουν τον καθένα μας και κυρίως αυτό της μεγάλης απόγνωσης: «Τελικά, θα μείνει δάσος όρθιο σ' αυτή τη χώρα;».

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής στην ήδη κατακαμένη Πεντέλη είναι η επιβεβαίωση όλων των παραπάνω ανησυχιών. Η φωτιά, σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, ξεκίνησε σε απόσταση δύο με τρία χιλιόμετρα απ' τα σπίτια και αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα.

Ανάμεσα στα καμένα είναι και ο Δασικός Σταθμός του Δασαρχείου Πεντέλης.

Κι άλλες φωτιές

Ταυτόχρονα, όλοι μιλούν και υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη πυρκαγιά ξεκίνησε αυτόματα από δύο ή τρία σημεία, σε ώρα που ο αέρας στην περιοχή ήταν πολύ δυνατός. Αρα, αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα πως ήταν εμπρησμός! Ενας ακόμα εμπρησμός, σε μια περιοχή που τα τελευταία 22 χρόνια έχει καεί ήδη 11 φορές. Και να φανταστεί κανείς πως το δάσος - έστω αυτό που έχει απομείνει - της Πεντέλης χαρακτηρίζεται ως «περιοχή υψηλής επικινδυνότητας».

Οι τρεις άλλες πυρκαγιές, που ήταν έως το βράδυ της Κυριακής σε εξέλιξη, μπόρεσαν τελικά από νωρίς χτες να ελεγχθούν. Πρόκειται για τις φωτιές, που ξέσπασαν στο βορειοδυτικό τμήμα της Ροδόπης, στο ύψωμα Μαχαίρα, στην περιοχή Καστανή Ιωαννίνων και στην περιοχή Εξοχή της Δράμας. Επίσης υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που έκαιγε απ' την προηγούμενη Κυριακή στη θέση Μυρτιά του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στη λίμνη Τριχωνίδας.

Ωστόσο και χτες νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε, στις Σπέτσες αυτή τη φορά.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Σπετσών, εκδηλώθηκε, στις 3.05 χτες το μεσημέρι, πυρκαγιά, που αμέσως, λόγω των καιρικών συνθηκών, πήρε μεγάλη έκταση. Η φωτιά βρισκόταν σε εξέλιξη έως αργά χτες το βράδυ, ενώ στο νησί αγώνα για την κατάσβεσή της έδιναν 10 οχήματα της Πυροσβεστικής με 50 άνδρες και τέσσερα αεροπλάνα.

Επίσης, γύρω στις 4 χτες το απόγευμα, πύρινο μέτωπο ξέσπασε στο Μενίδι, κοντά στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ. Αμέσως έτρεξαν στην περιοχή δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αλλά και του δήμου, και η φωτιά έγινε δυνατό να σβήσει εντελώς μία ώρα μετά την εκδήλωσή της. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κι άλλα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν χτες σε πολλές περιοχές της χώρας. Ολα, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, ήταν μικρής έκτασης και ελέγχονταν απόλυτα.

Αρα, χτες - έτσι όπως έχουν έρθει πλέον τα πράγματα - είχαμε «μόνο μια μεγάλη πυρκαγιά»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξύπνησε ξανά ο εφιάλτης του 2007(2022-07-26 00:00:00.0)
Πολλές πυρκαγιές το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα(2020-07-14 00:00:00.0)
Μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες κάτω από αντίξοες συνθήκες(2017-08-02 00:00:00.0)
Στο Κρυονέρι Αττικής το σοβαρότερο από τα νέα μέτωπα(2017-07-07 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη τρία πύρινα μέτωπα(2015-07-24 00:00:00.0)
Δελτίο πυρκαγιών(2000-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ