Κυριακή 28 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βασικό όπλο μας ο «Ριζοσπάστης»

Η δημιουργική αξιοποίηση του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ δεν περιορίζεται μόνο στη μελέτη του, αλλά και στην ενίσχυσή του με τις κριτικές παρατηρήσεις, την ενημέρωσή του, για ζητήματα που καθημερινά παρουσιάζονται στον τόπο δουλιάς, στο εργοστάσιο, στη γειτονιά, στο σχολείο, στο δήμο και αλλού
Η δημιουργική αξιοποίηση του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ δεν περιορίζεται μόνο στη μελέτη του, αλλά και στην ενίσχυσή του με τις κριτικές παρατηρήσεις, την ενημέρωσή του, για ζητήματα που καθημερινά παρουσιάζονται στον τόπο δουλιάς, στο εργοστάσιο, στη γειτονιά, στο σχολείο, στο δήμο και αλλού
Στα δυο χρόνια από το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ σημειώσαμε θετικά βήματα στην προώθηση γενικά της πολιτικής μας και των αποφάσεων του Κόμματος. Την ίδια περίοδο προωθήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ και βάθυναν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε όλους τους τομείς. Με το έμπα του νέου χρόνου ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει πιο αποφασιστικά, πιο αποτελεσματικά την πολιτική των «μεταρρυθμίσεων». Δηλαδή, να συνεχίσει παραπέρα την ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα είναι απόδειξη αυτής της πολιτικής. Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων παίρνει γενικό χαρακτήρα. Η κατάργηση της σταθερής, μόνιμης δουλιάς με δικαιώματα αγκαλιάζει ολόκληρους κλάδους και τμήματα εργαζομένων. Η ιδεολογική επίθεση απ' όλα τα μέσα για τη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η ΝΔ και ουσιαστικά στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, παίρνει διαστάσεις πρωτοφανείς. Αρθρα, συνεντεύξεις, ημερίδες οργανώνονται για να στηρίξουν αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και για να αποπροσανατολίσουν την εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία. Δηλαδή, ο παραπέρα ακρωτηριασμός δημοκρατικών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων θεωρείται αντικειμενικό γεγονός. Το μόνο «αντικειμενικό», κατά τη λογική τους, είναι τα μέτρα για την παραπέρα κερδοφορία του κεφαλαίου.

Μας απασχολεί και πρέπει να διευρυνθεί το ενδιαφέρον όλων μας για το πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση, πώς θα θωρακίσουμε τις δυνάμεις μας, πώς θα εξοπλιστούν, όχι μόνο τα μέλη, οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και ένας ευρύτερος περίγυρος. Για να ανέβει ποιοτικά η λαϊκή πάλη. Για να οργανώνεται αποτελεσματικότερα η αντεπίθεση, για την ανακοπή των αντιλαϊκών μέτρων, για την προώθηση, διεκδίκηση νέων αιτημάτων για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της εργατικής τάξης, των πλατειών λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας.

Βασικό μέσο, όπλο για τον εξοπλισμό μας παραμένει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Ας μιλήσουμε λίγο γι' αυτό. Είναι κρίσιμο ζήτημα. Βασικό μέσο για τη διάδοση των θέσεων και της πολιτικής του Κόμματος. Το πρώτο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε είναι, πώς το μέλος του Κόμματος δρα, παλεύει, ζει. Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, χωρίς την καθημερινή ενημέρωση για τις πολιτικές εξελίξεις, χωρίς γνώση της πολιτικής και των θέσεων του Κόμματος, πώς μπορεί να πείθει, να προωθεί αποτελεσματικά την πολιτική του Κόμματος.

Ας καταπιαστούμε σε όλα τα επίπεδα, κι ας φτάσουμε στην ΚΟΒ, να συζητήσουμε αναμεταξύ μας. Πώς οργανώνουμε τη δράση των μελών και των φίλων του Κόμματος. Πώς απλώνουμε τη δράση μας πολύ πιο πέρα από την άμεση επιρροή μας. Πώς ο καθένας μας γίνεται καθημερινός προπαγανδιστής της πολιτικής μας στο εργοστάσιο, στην επιχείρηση, στο πανεπιστήμιο, στο χωριό; Πώς τα μέλη, οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, οργανωμένα, συνειδητά, δίνουν καθημερινά τη μάχη για την προώθηση της πολιτικής μας, τη συσπείρωση δυνάμεων, την αντίσταση, αλλά και την προοπτική ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Η πείρα έχει αποδείξει ότι το μέλος του Κόμματος που μάχεται, που συγκρούεται με τους πολιτικούς μας αντιπάλους και τον οπορτουνισμό, είναι αυτός που μελετά και αξιοποιεί τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

Από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ παίρνει εφόδια, είναι πιο κοντά στη λειτουργία και τη δράση της ΚΟΒ. Είναι εξοπλισμένος, αλλά και θωρακισμένος απέναντι στην ιδεολογική επίθεση της αστικής τάξης και του οπορτουνισμού. Υπάρχουν μέλη του Κόμματος που διαβάζουν ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ δυο φορές τη βδομάδα. Με περιορισμένα εφόδια, πώς θα ενισχυθεί η σχέση τους με τις μάζες;

Η αστική τάξη, ο ιμπεριαλισμός, είκοσι τέσσερις ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, από χίλια κανάλια προωθούν την ιμπεριαλιστική ιδεολογία, αντίληψη και πολιτική. Πώς θα απαντήσουμε;

Σήμερα είναι κοινά αποδεκτό ότι, με την εξέλιξη του καπιταλιστικού συστήματος η ιδεολογική διαπάλη έχει πάρει σημαντική έκταση, βάθος, αλλά και πολύμορφο περιεχόμενο. Επεξεργάζονται και χρησιμοποιούν ειδικές μεθόδους για να αμβλύνουν, να χειραγωγήσουν, τελικά να υποτάξουν και να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους τις λαϊκές συνειδήσεις.

Επιλέγουν και αξιολογούν τις ειδήσεις. Τις παρουσιάζουν αποσπασματικά. Προβάλλουν ειδικές λέξεις (σλόγκαν) αποπροσανατολισμού. Συκοφαντούν αντιλήψεις, ιδέες και πρόσωπα. Με αντικομμουνιστικό μένος θέλουν να μηδενίσουν την προσφορά του σοσιαλισμού. Διαστρεβλώνουν την ιστορία, άλλοτε καλυμμένα και άλλοτε χυδαία, όπως στις 15/1/07, από το ΣΚΑΪ, όσον αφορά την Κούβα, τον Φιντέλ Κάστρο, τη Σοβιετική Ενωση. Την ίδια στιγμή με όλα τα μέσα δικαιολογούν τις θηριωδίες των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, που επεμβαίνουν εναντίον λαών και χωρών. Αποκαθιστούν ταυτόχρονα την εγκληματική, φιλοναζιστική στάση διάφορων δυνάμεων πχ στις βαλτικές χώρες, εμφανίζοντάς την ως πατριωτισμό...

Χρησιμοποιούν κάθε μέσο. Το σχολείο, το πανεπιστήμιο, το περιεχόμενο σπουδών και βιβλίων για να προβάλλουν τις «αξίες» του συστήματός τους.

Δημιουργούν και χρηματοδοτούν νέους μηχανισμούς σε κάθε επίπεδο. Ινστιτούτα, Οργανισμούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κλπ και μαζί με τους υπάρχοντες κρατικούς μηχανισμούς, την Εκκλησία, την Τηλεόραση, άλλα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο πλέγμα επέμβασης και αποτελεσματικής διείσδυσης.

Με όλα τα παραπάνω υπηρετούν τη συντήρηση και «ανάπτυξη» του συστήματός τους, στη χώρα μας και διεθνώς. Καλλιεργούν υποτακτικές συνειδήσεις και την αντίληψη για μονόδρομους σ' αυτό και στους μηχανισμούς στην ΕΕ.

Επιδιώκουν τη δημιουργία συνείδησης ότι διέξοδος στα τεράστια προβλήματα του λαού αποτελεί η καλύτερη διαχείριση του συστήματος. Ετσι δικαιολογούν τη συναίνεση των κομμάτων του δικομματισμού (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα, αλλά και τη θεσμολαγνία του ΣΥΝ και την υποταγή όλων τους στις κατευθύνσεις της ΕΕ, που διαμορφώνονται και με τη συμμετοχή της χώρας μας.

Απέναντι σ' αυτή την επίθεση το κύριο είναι να απαντήσουμε ισχυρά, απλά, πειστικά, κατανοητά τόσο στο γενικό ιδεολογικό επίπεδο, όσο και στην καθημερινή πρακτική.

Ο ρόλος της εφημερίδας μας, του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, είναι σημαντικός στη διάδοση των ιδεών, στην πολιτική διαπαιδαγώγηση, στην ενίσχυση της γνώσης και εμπέδωσης της ενιαίας αντίληψής μας, τόσο για το περιεχόμενο της στρατηγικής του Κόμματος, όσο και το πώς αυτή προωθείται καθημερινά στις σημερινές συνθήκες, στην προσέλκυση πολιτικών συμμάχων, στην αποκάλυψη της ταξικής πολιτικής των διαχειριστών του συστήματος, στην αντιμετώπιση των οπορτουνιστικών θέσεων και πρακτικών.

Παράλληλα ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αποτελεί ένα πολύτιμο, εργαλείο στην καθημερινή δράση για τη μεταφορά γνώσης, εμπειριών, προβληματισμού, ενημέρωσης...

Γίνεται φανερό ότι η μελέτη του, όχι απλά το ξεφύλλισμά του, είναι αναγκαία, καθημερινά, συστηματικά.

Μόνον έτσι, θα μπορέσουμε να τον αξιοποιήσουμε δημιουργικά, να απαντήσουμε έγκαιρα, πειστικά στις επιθέσεις, στις δυσκολίες της ιδεολογικής επίθεσης, που εκφράζονται και με απλά ερωτήματα που θέτουν φίλοι, οπαδοί, αλλά και αντίπαλοι.

Η δημιουργική αξιοποίηση του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ δεν περιορίζεται μόνο στη μελέτη του, αλλά και στην ενίσχυσή του με τις κριτικές παρατηρήσεις, την ενημέρωσή του, για ζητήματα που καθημερινά παρουσιάζονται στον τόπο δουλιάς, στο εργοστάσιο, στη γειτονιά, στο σχολείο, στο δήμο και αλλού.

Οσο κατανοούμε τη δύναμη που έχει η εφημερίδα μας, τόσο πιο εύκολη θα γίνεται η διάδοσή της. Διάδοση που δεν πρέπει να περιορίζεται στο να πουλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα φύλλα, εντελώς απαραίτητο, αλλά κυρίως:

  • Για να προκαλέσουμε συζήτηση
  • Να αναδείξουμε το διαφορετικό περιεχόμενο, τις αιτίες των προβλημάτων
  • Να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με τους φίλους, τους οπαδούς, να τους πείσουμε να γίνουν διακινητές του, να μας συστήσουν νέους αναγνώστες.

Μ' αυτόν τον τρόπο η διακίνηση του «Ρ» αποκτά όχι απλά οργανωτικό περιεχόμενο, αλλά βαθιά πολιτικό, αφού ενισχύει το χώρο επιρροής και δράσης της ΚΟΒ, από όπου μπορεί να αξιοποιεί δυνάμεις, στην προσπάθεια του Κόμματος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις οικοδόμησης του Μετώπου της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.


Του
Σπύρου ΧΑΛΒΑΤΖΗ
μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ