Τρίτη 9 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Θα πληρώνουνε αδρά εδώ στην Ελλάδα

Για το επιχείρημα ότι «υπάρχει μεγάλη εκροή συναλλάγματος στο εξωτερικό επειδή δεν υπάρχει ιδιωτική Παιδεία και ότι ασθμαίνουν λαϊκές εργατικές, μικρομεσαίες οικογένειες», «ένα επιχείρημα που χρησιμοποίησαν και τα δυο κόμματα», ρωτήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα και απάντησε:

«

Ενα θέμα είναι γιατί φεύγουν τα παιδιά. Γιατί εδώ δεν πρόκειται για κάποιον που θέλει να πάει να σπουδάσει σε ένα πανεπιστήμιο, γιατί του αρέσει μια Σχολή ή γιατί εν πάση περιπτώσει θέλει να διευρύνει τον ορίζοντά του ή να ζήσει σπουδάζοντας και σε μια άλλη χώρα. Και δε λέει κανείς απαγορεύεται να σπουδάσει στο εξωτερικό. Γιατί πάνε μερικοί; Γιατί δεν έχουν διέξοδο εδώ. Εδώ λοιπόν είναι ένα μεγάλο θέμα. Και δεν είναι το εξεταστικό σύστημα που φταίει από μόνο του, είναι η όλη κατάσταση.

Υπάρχει ένα μέρος αυτών που πάνε, γιατί δεν τους ικανοποιούν εδώ οι πανεπιστημιακές σπουδές. Αυτό είναι αλήθεια, και δεν είναι τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Και αυτά έχουν υψηλές απαιτήσεις, αλλά δεν τολμάνε να πάνε στο εξωτερικό. Και μην ξεχνάτε, υπάρχουν επίσης στο εξωτερικό και πολλά συστήματα υποτροφιών και μάλιστα - θα τα έχετε διαβάσει εσείς, γιατί κι εγώ τα διαβάζω από σας που τα γράφετε - υπάρχουν μηχανισμοί συγκέντρωσης εγκεφάλων σε ορισμένα Κέντρα. Οι ΗΠΑ π.χ. παίρνουν από την Ευρώπη τα καλύτερα μυαλά κι ο καθένας πάει με την ελπίδα, "θα πάω σ' ένα ξένο πανεπιστήμιο, θα πάω και πιο πέρα" κλπ. Υπάρχει και ο στόχος της γνώσης αλλά υπάρχει και ο στόχος του χρήματος.

Με αυτή την έννοια, αυτή η διαρροή θα υπάρχει. Αυτοί που το "φυσάει" η τσέπη τους θα στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό. Δε θα κλάψω γι' αυτούς βέβαια. Εμείς θέλουμε μια δημόσια Παιδεία.

Από κει και πέρα, μια δημόσια Παιδεία, και τα δημόσια πανεπιστήμια μπορούν να συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, μπορεί να γίνεται ανταλλαγή, δεν είναι εκεί το θέμα. Θα κοστίζει το πανεπιστήμιο; Ποιο θα είναι το περιεχόμενό του, η ποιότητά του κλπ; Και στο κάτω κάτω δημόσιο πανεπιστήμιο σημαίνει ότι όταν τελειώσω πρέπει να έχω λυμένο και το πρόβλημα της δουλιάς. Αυτό βεβαίως έχει άλλες προϋποθέσεις πια, μιας διαφορετικής κοινωνίας, αλλά δε σημαίνει, επειδή η κοινωνία τα απαγορεύει αυτά, ότι δε θα έχουμε τέτοια οράματα και στόχους πάλης.

Και να πούμε και μια άλλη πλευρά: Εντάξει, θα σταματήσει ίσως για ένα μέρος η μετανάστευση, μα θα πληρώνουμε αδρά εδώ στην Ελλάδα. Διότι αυτά τα μη κερδοσκοπικά θ' αρχίσουν τον εξής εκβιασμό: Δε μας χρηματοδοτείτε; Αυξάνουμε τα δίδακτρα. Και μετά αρχίζει και η κινητοποίηση των φοιτητών και των σπουδαστών των μη Κρατικών Πανεπιστημίων, για ενίσχυσή τους από το κράτος, διότι κάνουν την ίδια δουλιά. Δηλαδή, πώς να σας πω; Οι νόμοι της αγοράς δεν αγνοούνται ούτε από τη Νέα Δημοκρατία ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από το Συνασπισμό ούτε από μας. Επομένως, αφού ξέρουμε τους νόμους της αγοράς, όποιος λέει κάτι, το λέει από συγκεκριμένη πολιτική επιλογή και όχι από άγνοια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ