Τρίτη 9 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΡΘΡΟ 16
Πλήρης σύμπλευση με την κυβέρνηση

Ευθεία επίθεση εναντίον όσων τάσσονται κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, με κορυφαία στελέχη του να καταδικάζουν ακόμα και τις λαϊκές κινητοποιήσεις που θα γίνουν αύριο, χαρακτηρίζοντας «αντιδραστικό» και «αναχρονιστικό» τον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης!

Σε πλήρη σύμπνοια με την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ στηρίζει και προωθεί την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, αναλαμβάνοντας μάλιστα εργολαβικά να σπιλώσει και να υπονομεύσει το λαϊκό κίνημα, κάνοντας λόγο για «συντεχνιακές» και «συντηρητικές αντιλήψεις» που... διαπνέουν όσους αντιστέκονται στις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Εξάλλου χτες ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αμετακίνητος στη θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι «η αναθεώρησή του είναι θέση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε χτες.., εγκάλεσε την κυβέρνηση για «αδυναμία στη δημιουργία συναινέσεων», δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «υπέρ των συναινέσεων» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του παρέδωσε το θέμα του άρθρου 16 «ώριμο» και ότι η ΝΔ το μετέτρεψε σε «πεδίο συγκρούσεων»...

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπεύθυνος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας Μ. Χρυσοχοΐδης, με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», χαρακτήρισε «πολιτικό και κοινωνικό αναχρονισμό το κρατικό μονοπώλιο της γνώσης» και δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι το «άρθρο 16 πρέπει να αλλάξει». Εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «ένα κόμμα εξουσίας όπως το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να επιδείξει ειλικρινή διάθεση στήριξης των ριζικών αλλαγών που απαιτούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, επίσης, εντελώς προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «η στείρα άρνηση από τα κόμματα της εξωπραγματικής Αριστεράς για οποιαδήποτε αλλαγή αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση πολιτικό στρουθοκαμηλισμό».

Στην επιχείρηση της αντιδραστικής προπαγάνδας και του αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων ρίχτηκε και ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος Θ. Πάγκαλος, ο οποίος, μιλώντας στην εφημερίδα «Εθνος», έκανε λόγο για «συντεχνιακές και συντηρητικές αντιλήψεις στα πανεπιστήμια» όσων αντιτίθενται με την αναθεώρηση του άρθρου 16. Δε δίστασε να χαρακτηρίσει «αντιδραστικό» το παλλαϊκό κίνημα που αντιστέκεται στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και χωρίς ντροπή κάλεσε τους φοιτητές που αντιδρούν «να έχουν ρόλο αμφισβητικό και διεκδικητικό, με στοιχεία προόδου και όχι συντήρησης», ενώ συγχρόνως τάχτηκε υπέρ της κατάργησης των σημερινών πολιτικών νεολαιών. Παράλληλα, ο ίδιος κατηγόρησε την ΑΔΕΔΥ, που κήρυξε στάση εργασίας για αύριο, μέρα έναρξης της συζήτησης για το άρθρο 16 στη Βουλή, ότι «θέλει να υπάρξει λιγότερος ανταγωνισμός στο δημόσιο τομέα».

Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να παρουσιαστεί μια δήθεν διαφωνία ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από την αναθεώρηση του άρθρου 16, η οποία όμως κινείται σε διαδικαστικά θέματα. Μια «διαφωνία» που εκφράζεται από τον Ευάγ. Βενιζέλο και τον Αν. Λοβέρδο, οι οποίοι εισηγούνται να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ τη θέση του για τις αλλαγές στην Παιδεία και να ψηφιστεί από την επόμενη Βουλή η αναθεώρηση του άρθρου 16.

Στο ΠΑΣΟΚ επίσης δεν αποκλείουν η κυβέρνηση με πρόσχημα την Παιδεία να καταφύγει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εξάλλου χτες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Περιστέρι από την «πρωτοβουλία μελών του ΠΑΣΟΚ ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ