Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με το «έτσι θέλω» το ξεπούλημα του ΟΤΕ

Τις δοκιμασμένες από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μεθόδους, όπως η σκόπιμη διγλωσσία και οι ελεγχόμενες ενδοκυβερνητικές κόντρες, η καλλιέργεια σύγχυσης και ο αποπροσανατολισμός του λαού και η διαίρεση των εργαζομένων, χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να ολοκληρώσει το έγκλημα της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι πέρα από κάθε αμφιβολία είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ξεπούλημα του Οργανισμού με το «έτσι θέλω», αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες που θα υπάρξουν για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα, είναι ολοφάνερο ότι θεωρεί το ξεπούλημα του ΟΤΕ ως «πρώτο βήμα» για να ακολουθήσει η εκχώρηση στα μονοπώλια και άλλων μεγάλων πρώην ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΠΑ, αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές.

Προκειμένου να εκτονώσει ή παρακάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων η κυβέρνηση από τη μια εμφανίζεται αδιάλλακτη και συνεπής με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, ενώ επί της διαδικασίας δείχνει τάχα «προβληματισμένη» και πως μελετά όλες τις πλευρές, προκειμένου να διασφαλίσει τα «συμφέροντα του Δημοσίου»! «Η συμμαχία κράτους και ιδιώτη επενδυτή είναι προφανές ότι θα έχει το 34%», αποφάνθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, αποφεύγοντας όμως να πει το παραμικρό είτε για το ποσοστό που θα παραμείνει στο Δημόσιο είτε τι θα γίνει με το μάνατζμεντ, επικαλούμενος ότι «η διαδικασία της αποκρατικοποίησης βρίσκεται σε λεπτό σημείο».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι δε θίγονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, τουλάχιστον των προσληφθέντων πριν από τον Ιούνη του 2005, χρησιμοποιώντας την τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι «δεν άλλαξε τίποτα στις εργασιακές σχέσεις» των «παλαιών» εργαζόμενων στον ΟΤΕ, ενώ οι προσληφθέντες μετά τον Ιούνη του 2005 «ήξεραν εκ των προτέρων με ποιο καθεστώς θα εργαστούν»(!).

Επικαλείται μάλιστα και «τα έργα και τις ημέρες» του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μοιράσει το πολιτικό κόστος και να ενισχύσει τη θεωρία του «μονόδρομου». Ετσι χθες ο Θ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που παρέλαβε το 1993 τον ΟΤΕ κατά 100% κρατικό και το 2004 παρέδωσε κατά 62% ιδιωτικό. Επίσης το ΠΑΣΟΚ έφερε και νόμο για την ίδρυση της Cosmote με λειτουργία καθαρά ιδιωτικοοικονομική.

Η κόντρα Αλογοσκούφη - Σουφλιά

«Προσωπικές στρατηγικές» και κόντρες εξουσίας, παρά διαφωνίες επί της ουσίας, υπηρετεί η κόντρα Αλογοσκούφη - Σουφλιά, που κατά τα τ' άλλα εξαντλείται στις «λεπτές αποχρώσεις» του ξεπουλήματος. Ο Θ. Ρουσόπουλος υποβάθμισε το θέμα, επισημαίνοντας ότι ο Γ. Σουφλιάς «δεν εξέφρασε διαφωνία».

Ο Γ. Αλογοσκούφης, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπερασπίστηκε τη βίαιη (διά νόμου) ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ, ισχυριζόμενος ότι «η αλλαγή του κανονισμού είναι απαραίτητη για τον ΟΤΕ, προκειμένου να μπορέσει να σταθεί στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, ανεξάρτητα από τη διαδικασία της αποκρατικοποίησης». Οσο για το ζήτημα της πλήρους ιδιωτικοποίησης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής με το προεκλογικό πρόγραμμά της, το οποίο προβλέπει «στρατηγική συμμαχία, στην οποία ο όποιος στρατηγικός σύμμαχος του ΟΤΕ θα έχει και συμμετοχή στο μάνατζμεντ», αποφεύγοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος. Σε κατ' ιδίαν συζήτηση με τους δημοσιογράφους, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση μέσα από τη διαδικασία του μάνατζμεντ θα διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, παραπέμποντας για τις οριστικές αποφάσεις στη συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ!

Από την πλευρά του, ο Γ. Σουφλιάς παίζοντας με τις λέξεις και τις εντυπώσεις δήλωσε ότι «η στρατηγική συμμαχία, δηλαδή το κράτος και ο επενδυτής που θα συμμαχήσει με το κράτος, θα έχουν μαζί το 34% και φυσικά, δε θα βγει εκτός ελέγχου του κράτους το μάνατζμεντ». Διαπίστωσε ότι «η τροπολογία θέλει κάποιες εξηγήσεις για να είναι σύμφωνη με το πρόγραμμα της ΝΔ», αλλά δε θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Αναφανδόν υπέρ του ξεπουλήματος του ΟΤΕ τάχθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, καλώντας, μάλιστα, την κυβέρνηση «να προχωρήσει αταλάντευτα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γίγαντας και στις υποκλοπές!(2008-05-27 00:00:00.0)
Προπαγάνδα υπέρ του ξεπουλήματος(2008-05-16 00:00:00.0)
Το «άγιο δισκοπότηρο»...(2008-04-11 00:00:00.0)
Εξετάζονται και «εναλλακτικά» σχέδια(2007-05-18 00:00:00.0)
«Εθνική υπόθεση» οι διαρθρωτικές αλλαγές!(2005-06-01 00:00:00.0)
Ολα για το κεφάλαιο!(2005-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ