Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Είναι συνένοχοι στην ιδιωτικοποίηση

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι εκπρόσωποί τους στο συνδικαλιστικό κίνημα παίζουν με τη νοημοσύνη των εργαζομένων «ξιφουλκώντας» δήθεν για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ που ολοκληρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή. Μια ιδιωτικοποίηση η οποία ανάμεσα σε άλλα θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στις κατακτήσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση. Ολοι τους συμφωνούν μέχρι κεραίας με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Και προκειμένου να συγκαλύψουν αυτή τη στρατηγική συμφωνία τους, καμώνονται πως «τσακώνονται» και κόβουν την πραγματικότητα στα μέτρα τους για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να κρύψουν τις ευθύνες τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ την είχε στο πρόγραμμά της και αυτό είναι που εφαρμόζει τώρα. Οπως όμως ήταν αναμενόμενο, προεκλογικά φρόντισε με κάθε τρόπο να κρύψει από τους εργαζόμενους τις τεράστιες αρνητικές συνέπειες που θα έχει η ιδιωτικοποίηση για τα εργασιακά και άλλα δικαιώματά τους. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του σαν κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και των άλλων πρώην ΔΕΚΟ. Στο προεκλογικό του πρόγραμμα περηφανεύεται ότι «(...) έχουμε ακολουθήσει επιθετική πολιτική στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, τόσο στις μετοχοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων όπως ο ΟΤΕ» και δεσμεύεται για την «επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και στρατηγικών συμμαχιών».

Σαν αντιπολίτευση, η ΝΔ κατέκρινε δήθεν την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για «εισπρακτικό πνεύμα των μίζερων μετοχοποιήσεων». Ο,τι ακριβώς είπε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου: «Η κυβέρνηση προχωρά χωρίς σχεδιασμό στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας, για καθαρά εισπρακτικούς λόγους». Σαν κυβέρνηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ακολουθούν ακριβώς την ίδια πολιτική. Και σαν αντιπολίτευση ασκούν ακριβώς την ίδια ανέξοδη κριτική, ενταγμένη στις αντιπολιτευτικές τους σκοπιμότητες, χωρίς βέβαια κανένας από τους δύο να δηλώνει αντίθετος στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Από κοντά και οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Το Μάη του 2005 ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στον ΟΤΕ υπέγραψαν την κατάπτυστη σύμβαση για την κατάργηση της μονιμότητας, ισχυριζόμενοι τότε ότι δεν καταργείται καμιά μονιμότητα γιατί απλούστατα δεν υφίσταται τέτοιο καθεστώς! Για του λόγου το αληθές, ο τότε πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος στην εισήγησή του στην Εκτελεστική Επιτροπή τον Ιούνη του 2005, δήλωνε: «Δεν πρόκειται για άρση καμίας μονιμότητας, γιατί κάτι τέτοιο, δηλαδή μονιμότητα, δεν υπάρχει στις δημόσιες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Σήμερα κοροϊδεύουν ξανά τους εργαζόμενους. Σε ανακοίνωσή τους ισχυρίζονται ότι η νέα τροπολογία καταργεί τη μονιμότητα των εργαζομένων. Παράλληλα, αποθεώνουν την ταξική συνεργασία και στηρίζουν τη λογική της ανταγωνιστικότητας σε βάρος των εργαζομένων.

Απέναντι σε όλους αυτούς οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να υψώσουν το ανάστημά τους. Να συμπαραταχτούν στον απεργιακό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις ταξικές δυνάμεις. Να απαιτήσουν την απόσυρση της επαίσχυντης τροπολογίας, βαθαίνοντας τον αγώνα τους με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για έναν αγώνα που θα φτάνει μέχρι τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά δημόσιου, ταγμένου να υπηρετεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ