Ανοίγοντας τη σύσκεψη εκ μέρους της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, ο δρ. νομικής Δ. Καλτσώνης αναφέρθηκε εκτενώς στα προωθούμενα αντιδημοκρατικά μέτρα και επικεντρώθηκε στην προσπάθεια περιστολής του δικαιώματος στη διαδήλωση, προσπάθεια που ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται από τη ΝΔ. Φυσικά, και επειδή ούτε η τωρινή κατάσταση είναι ρόδινη, αναφέρθηκε στους ήδη ισχύοντες de jure και de facto περιορισμούς του δικαιώματος στη διαδήλωση. Επιπλέον, σημειώνοντας την πρακτική της ανακήρυξης από το δικαστήριο, σχεδόν όλων των απεργιών ως παράνομες και καταχρηστικές και σε συνδυασμό με τον περιορισμό των διαδηλώσεων επισήμανε ότι πλέον δεν αφήνουν κανένα όπλο στον εργαζόμενο για να αγωνιστεί και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του.
Ο πρέσβης επί τιμή Θ. Στοφορόπουλος είπε για το σχεδιαζόμενο περιορισμό των διαδηλώσεων ότι θα πλήξει και όλους τους κατατρεγμένους πολιτικούς πρόσφυγες, που βρήκαν πρόσκαιρο ή όχι, καταφύγιο στην Ελλάδα και θα ήθελαν - ολιγάριθμοι όντες - να διαδηλώσουν διαμαρτυρόμενοι για τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα τους.
Η Λίνα Κροκίδη από το ΚΚΕ ανέπτυξε όσα αντιλαϊκά και αντιδραστικά αποφασίζονται στην ΕΕ από τους ιθύνοντες των κρατών - μελών π.χ. παραπέρα σκλήρυνση του ευρωτρομονόμου και αντιμετώπιση της λεγόμενης «βίαιης ριζοσπαστικοποίησης», όπως οι ίδιοι την εννοούν. Μίλησε και για το φακέλωμα και τις παρακολουθήσεις που υφίστανται από τους μηχανισμούς της ΕΕ, όσοι υπήκοοι κριθούν «επικίνδυνοι» αλλά και για το «κυνήγι» σε βάρος των μεταναστών.
Ο Γιάννης Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι πλήττεται βάναυσα το δικαίωμα της λαϊκής πάλης. «Πρέπει να δυναμώσουν οι προσπάθειές μας ενάντια στους μηχανισμούς βίας και τρομοκρατίας», είπε, «όπως και ενάντια στους μηχανισμούς ιδεολογίας που θέλουν να κοιμίσουν το λαό, να μην παλεύει για τα δικαιώματά του». Πρότεινε δε τη σύσταση μιας ομάδας αλληλεγγύης και υποστήριξης νομικών, προκειμένου να στηρίζει και νομικά κάθε αγώνα, κάθε κινητοποίηση, απέναντι στα νομικίστικα τερτίπια που οι κρατούντες θα βρουν, για να την περιορίσουν και να την καταστείλουν.
Ο Στρατής Κόρακας υπογράμμισε ότι η απαγόρευση των διαδηλώσεων είναι ένα μόνο μέρος από τα μέτρα που παίρνουν για «να δέσουν το γάιδαρό τους», επειδή γνωρίζουν ότι η πολιτική τους προκαλεί τη λαϊκή αγανάκτηση, την οποία οι κρατούντες θέλουν να αποφύγουν. Προειδοποίησε ότι στην ΕΕ ετοιμάζουν τρόπον τινά ένα «μεσαίωνα» όχι μόνο για τους κομμουνιστές, αλλά για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Για, δε, τις απαγωγές Πακιστανών και παλαιότερα Αφγανών, σημείωσε ότι μας αφορά όλους και όχι μόνο μετανάστες, αφού αποτελούν πρόβα γενικότερα εφαρμοζόμενων μέτρων.
Με σημαντικές παρεμβάσεις, η σύσκεψη συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ.