Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Αγωνιστικός συναγερμός με κάθε μορφή πάλης

Απέναντι στην αντεργατική, εφοπλιστόδουλη πολιτική που προσφέρει «σωρηδόν» τα προνόμια στους εφοπλιστές και από την άλλη υποβαθμίζει παραπέρα το βιοτικό επίπεδο των ναυτεργατών, πετώντας τους μαζικά από τα καράβια και πλήττοντας βίαια τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, οι μηχανικοί δίνουν τη δική τους απάντηση. Χτες το πρωί, στη γενική συνέλευση της ΠΕΜΕΝ αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν την ταξική τους διοίκηση να προβάλει το διεκδικητικό τους πλαίσιο με την «επιστράτευση» όλων των μορφών κινητοποιήσεων και απεργιών. Αποφάσισαν ακόμα να πιέσουν την ΠΝΟ ώστε να συμμετέχει στην πανεργατική απεργία της 13ης Δεκέμβρη.

Η γεμάτη αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ και ο ιδιαίτερα πλούσιος διάλογος που αναπτύχθηκε αποτέλεσαν σήμα κατατεθέν των αγωνιστικών διαθέσεων των μηχανικών. Ο πρόεδρος της Ενωσης Σάββας Τσιμπόγλου, παρουσιάζοντας την εισήγηση, ενημέρωσε για τα μέτρα που προωθούνται από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου σε βάρος των ναυτεργατών. Η γενική κατεύθυνση είναι η αντικατάσταση των ναυτεργατών με συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση με ναυτεργάτες χαμηλόμισθους χωρίς δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση, για τη μείωση του μισθολογικού κόστους, δηλαδή ένταση του δουλεμπορίου και την επιβολή εργασιακού μεσαίωνα για την αύξηση της εφοπλιστικής κερδοφορίας.

Η επίθεση αυτή ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας με μια σειρά μέτρων όπως η μείωση των οργανικών συνθέσεων σε κρουαζιερόπλοια και ποντοπόρα και επιδότηση των εφοπλιστών για τις ασφαλιστικές τους εισφορές, η υποβάθμιση και παράδοση στους ιδιώτες της Ναυτικής Εκπαίδευσης για την «παραγωγή» «ευέλικτων» ναυτεργατών, η δημιουργία ΟΑΕΝ (αντίστοιχο του ΟΑΕΔ) με την ταυτόχρονη κατάργηση του ΓΕΝΕ και τη νομιμοποίηση του δουλεμπορικών γραφείων, η παράδοση των λιμανιών στο πολυεθνικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο, που σημαίνει λιμάνια - γκέτο όπου θα κυριαρχεί η «μαύρη εργασία» και πολλά άλλα.

Ο πρόεδρος επισήμανε ότι όλα αυτά προωθούνται με τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΑΠ της ΠΝΟ και τόνισε την αναγκαιότητα για αλλαγή του αντιδημοκρατικού καταστατικού και τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ