Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΑΚΕΝΧΟΥΤ» - ΠΑΤΡΑ
Με απεργία διαρκείας απαντούν στους εργοδοτικούς εκβιασμούς

Για 17η μέρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις απολύσεις και τα αντεργατικά σχέδια της πολυεθνικής

Από νυχτερινή περιφρούρηση της απεργίας
Από νυχτερινή περιφρούρηση της απεργίας
Στη 17η μέρα απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο υποκατάστημα του Ομίλου «Wackenhut - Group4» («Βάκενχουτ», εταιρεία φύλαξης και χρηματαποστολών), στην Πάτρα. Με τον πολυήμερο αγώνα τους αντιδρούν στις απολύσεις συναδέλφων τους, στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας και στην τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει, αποθρασυμένη από τη φιλοεργοδοτική στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ- στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΜΥΠΑΕ). Εντονη είναι η παρουσία και των δυνάμεων καταστολής, που τρεις φορές έχουν επέμβει, για να σπάσουν την απεργία, χωρίς να το καταφέρουν.

Πρόκειται για την ίδια εταιρεία φύλαξης που πριν από μερικούς μήνες προχώρησε στην απόλυση του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Πέτρου Κεφαλά από το κατάστημά της στην Αθήνα, δείχνοντας το μένος της για τις φωνές εκείνες που ξεσκεπάζουν τα σχέδιά της και παλεύουν για να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζομένων.

Η διεύθυνση της πολυεθνικής στο κατάστημα της Πάτρας ζήτησε από το Επιχειρησιακό Σωματείο να συμφωνήσει στην παραίτηση και επαναπρόσληψη των εργαζομένων από τις αρχές του επόμενου έτους, αλλά με συμβάσεις πείνας που θα προβλέπουν μόνο το βασικό μισθό! Το Σωματείο απέρριψε κατηγορηματικά τις προτάσεις και η εργοδοσία απάντησε με προσπάθεια δημιουργίας νέου διασπαστικού -εργοδοτικού σωματείου. Εξι εργαζόμενοι που αρνήθηκαν (παρά τις πιέσεις της επιχείρησης) να φύγουν από το σωματείο τους και να ενταχθούν στο εργοδοτικό, απολύθηκαν εκδικητικά, ενώ η εργοδοσία απείλησε ότι θα απολύσει ακόμα εννέα υπαλλήλους. Οι απολύσεις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Σωματείου, το οποίο προχώρησε στην απεργία διαρκείας, έχοντας τη στήριξη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, με αίτημα την επαναπρόσληψη των εργαζομένων, την εφαρμογή της σύμβασης, καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς.

Χρέος όλων η έκφραση της αλληλεγγύης

Σε δήλωσή του στον «Ρ», ο πρόεδρος του Σωματείου, Νίκος Νυφάκος, καταγγέλλει μεταξύ άλλων τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Τονίζει ότι με τις ευλογίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, ο πρόεδρος ΟΜΥΠΑΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της εργοδοσίας και του υπουργείου Απασχόλησης χωρίς να δεχτεί να παραβρεθεί ο εκπρόσωπος του Σωματείου. Το Σωματείο μας, επισημαίνει, δεν έχει καμιά βοήθεια εκτός από το ΠΑΜΕ. Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας δε στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων, παίζοντας το ίδιο παιχνίδι.

Σε ανακοίνωση της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη και βαθιά αντεργατική πολιτική της εταιρείας που στηρίζεται στην πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οι εργαζόμενοι της πόλης και τα εργατικά σωματεία έχουν ταξικό καθήκον να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των απεργών για να αποκρούσουν την εργοδοτική τρομοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ