Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παραλίγο να μετατραπεί σε Σεβέζο!

Σημειώθηκε μεγάλη διαρροή υγραερίου από αγωγό των ΕΛΠΕ, αλλά ευτυχώς δεν επικρατούσαν συνθήκες έκρηξης κατά τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής. Σοβαρές οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που αρκούνται μόνο στην τυπική εφαρμογή των σχεδίων αντιμετώπισης μεγάλης έκτασης ατυχημάτων

Από καθαρή σύμπτωση γλίτωσε τον κίνδυνο μεγάλης έκτασης ατυχήματος η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης χτες το πρωί όταν σημειώθηκε μεγάλη διαρροή υγραερίου σε υπόγειο αγωγό μεταφοράς των ΕΛΠΕ στην περιοχή των ΚΤΕΟ Θεσσαλονίκης, πολύ κοντά στους Δήμους Μενεμένης και Ελευθερίου - Κορδελιού.

Ηταν 10.40 το πρωί, όταν ένας μεγάλος πίδακας υγραερίου εκτινάχτηκε από το έδαφος κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης της εργολαβίας, δημιουργώντας ιδιαίτερα αποπνικτική ατμόσφαιρα για πολλές ώρες. Τα αίτια της διαρροής διερευνώνται από επιτροπή που συστάθηκε, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η διαρροή προκλήθηκε από αστοχία του σκαπτικού μηχανήματος του εργολάβου, που εκτελούσε έργα συντήρησης των ΕΛΠΕ.

Το χτεσινό περιστατικό των ΕΛΠΕ θα μπορούσε να προκαλέσει ατύχημα με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης και τους εργάτες της περιοχής σε περίπτωση που επικρατούσαν συνθήκες ανάφλεξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Κ. Σκόκας, επισήμανε ότι αρκούσε μία σπίθα ή ένα φύσημα του ανέμου για να προκληθεί έκρηξη!

Σοβαρές είναι οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, για την έλλειψη μέτρων αντιμετώπισης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου - σημειωτέον - βρίσκεται κι η Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου. Η κυβέρνηση μπορεί να επικαλείται την ύπαρξη σχεδίων αντιμετώπισης μεγάλης έκτασης ατυχημάτων που προβλέπονται και από την Οδηγία Σεβέζο. Το θέμα είναι όμως ότι αυτά τηρούνται μόνο τυπικά και όχι ουσιαστικά, αφού δε γίνεται πάντα η απαιτούμενη ενημέρωση του κοινού εντός και εκτός των βιομηχανικών μονάδων, ούτε γίνονται σε τακτά διαστήματα οι ενδεικνυόμενες ασκήσεις ετοιμότητας. Επίσης δεν τηρούνται οι πολεοδομικές διατάξεις και κυρίως αυτές για τις χρήσεις γης και τις αποστάσεις μεταξύ βιομηχανικών μονάδων και κατοικημένων περιοχών. Αυτό άλλωστε αποδείχτηκε και στο ατύχημα του περασμένου καλοκαιριού στη βιομηχανία ΧΥΜΑ του Λαυρίου.

Ακόμα, είναι γνωστό ότι τα ΕΛΠΕ παραδίδουν εργασίες σε εργολάβους, οι οποίοι συστηματικά και για λόγους κερδοφορίας χρησιμοποιούν ανειδίκευτο προσωπικό, ενώ, όπως φαίνεται, δεν τηρούνται οι κανόνες και οι προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις φάσεις εκτέλεσης των εργασιών.

Είκοσι οχήματα κι εξήντα πέντε άντρες της Πυροσβεστικής κατέφθασαν στην περιοχή σχηματίζοντας κλοιό γύρω από τον τόπο του ατυχήματος, ο οποίος εκκενώθηκε. Η διαρροή σταμάτησε με γέμισμα του αγωγού από θαλασσινό νερό από το Θερμαϊκό Κόλπο. Ο αγωγός αυτός αποτελεί μέρος σωληνοδιαδρόμου με διάφορα προϊόντα (π.χ. προπάνιο, φυσικό αέριο κ.ά.), που συνδέει τα ΕΛΠΕ με το λιμάνι, όπου γίνεται ο ανεφοδιασμός, αλλά εξυπηρετεί και τις γύρω βιοτεχνίες. Αν πραγματικά η αιτία για τη διαρροή ήταν το τρύπημα του αγωγού από το σκαπτικό μηχάνημα, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί το πώς δούλευε εκεί ένα συνεργείο και αν διέθετε ή όχι σχέδιο με τη διέλευση του συγκεκριμένου αγωγού...

Η μεγάλη διαρροή σταμάτησε γύρω στις 1.30 το μεσημέρι, ενώ μικρότερες διαρροές από θύλακες υγραερίου σημειώθηκαν κι αργά χτες το απόγευμα. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των ΕΛΠΕ και την Πυροσβεστική Υπηρεσία ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτακτης Ανάγκης. Οσον αφορά τα αίτια που προκάλεσαν τη διαρροή, τα ΕΛΠΕ σημειώνουν ότι αυτά διερευνώνται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ