Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΖΑΝ ΜΑΡΚ ΒΑΛΙ
G.R.A.Z.Y.

Η αξία, η όποια αξία της ταινίας, βρίσκεται στο θέμα της! Μια οικογένεια μεγαλώνει πέντε αγόρια. (Ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει στα αρχικά των μικρών ονομάτων των πέντε γιων της οικογένειας: Christian, Raymond, Antoine, Zachary και Yvan). Το ένα από αυτά γίνεται ομοφυλόφιλο! Ενα «πρόβλημα» το οποίο, θέλουμε δε θέλουμε, είναι υπαρκτό και ανοίγει τεράστιο αριθμό συζητήσεων. Αφού προβληματίζει πολύ κόσμο και απασχολεί πολλές οικογένειες. Αφού, τελικά, είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα. Ενα πρόβλημα ανοιχτό!

Δυστυχώς, ο Ζαν-Μαρκ Βαλί, από φόβο απέναντι στο θέμα, από έλλειψη γνώσεων, από εμπορικές σκοπιμότητες, ίσως απ' όλα αυτά μαζί, υπέσκαψε ο ίδιος τη σοβαρότητα του θέματός του και έφτιαξε μια μεταφυσική και θρησκόληπτη κωμωδία. Μια κωμωδία, η οποία περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα, παρά τα διευκολύνει.

Η ταινία δεν έχει στόχο! Είναι πέρα για πέρα σχηματική. Οι χαρακτήρες της είναι όλοι χάρτινοι. Χάρτινες, επίσης, είναι και οι αιτίες, που οδήγησαν το νεαρό στην ομοφυλοφιλία! Στο τέλος, συνειδητά ή ασυνείδητα, η ταινία λειτουργεί σαν προπαγανδιστική μπροσούρα υπέρ της ομοφυλοφιλίας! Με έναν τρόπο χαζό, αλλά αρκετά ελκυστικό, για κάποιον που «ψάχνει δικαιολογίες».

Τόσο σοβαρά θέματα απαιτούν σοβαρές προσεγγίσεις. Το G.R.A.Z.Y. δεν είναι σοβαρό. Και γι' αυτό το θεωρώ επικίνδυνο!

Παίζουν: Μισέλ Κοτέ, Μαρκ-Αντρέ Γκροντίν, Ντανιέλ Προυλ, Πιερ-Λουκ Μπριλιάντ, Μαξίμ Τρεμπλάι, Αλεξ Γκραβέλ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ