Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Ισχνή κινηματογραφική εβδομάδα

«Ευρωπαική» ταινία από την Τουρκία

Τελείωσαν τα αστεία και τα φεστιβάλ! Από σήμερα, φαίνεται, μπαίνουμε στην ποσότητα και το μακρύ χειμώνα! Επτά οι νέες ταινίες, λίγο, για να μην πούμε ελάχιστο, το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον! Ξεχωρίζουν, και για την αξία τους, αλλά και για το «παράξενο», μια τούρκικη ταινία να μοιάζει ευρωπαϊκή, τα «Κλίματα Αγάπης», του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν. (Η ερωτική αστάθεια ενός ζευγαριού και κυρίως του άντρα)! Ακολουθεί η «ποιητική», αλλά ανολοκλήρωτη ταινία του Μισέλ Γκοντρί, «Σε είδα στο όνειρό μου». (Ενας νέος «δραπετεύει» από την πραγματικότητα και δημιουργεί το «δικό» του κόσμο). Αμέσως μετά, έρχεται το «G.R.A.Z.Y.», του Ζαν - Μαρκ Βαλί, που χειρίζεται ένα εξαιρετικό και δύσκολο θέμα, αυτό της ομοφυλοφιλίας, όμως το χειρίζεται με υπερβολική ατολμία και μεγάλη προχειρότητα.

Μετά από τις τρεις παραπάνω ενδιαφέρουσες ταινίες, με όλες τις επιφυλάξεις που εκφράσαμε, πέφτουμε στο καθαρά εμπορικό χάος! Πρώτη «Η Βασίλισσα», του Στίβεν Φρίαρς, η οποία «νεκρανασταίνει» την πριγκίπισσα Νταϊάνα, για ευνόητους, οικονομικούς και πολιτικούς λόγους! Στο ίδιο μήκος κύματος, τραλαλά δηλαδή, και η ρομαντική κομεντί του Ρίντλεϊ Σκοτ, «Μια καλή Χρονιά».

Μια μικρή στάση στην παιδική, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ταινία (καρτούν), τη συμβατική «Ποντικούπολη», των Ντέιβεντ Μπάουερς - Σαμ Φελ, και κλείνουμε με το ψιλο - πορνό, ψιλο - «αναρχικό», ψιλο - χαζό «45 Επικίνδυνη Ομορφιά», του Γκάρι Λένον.

Υπάρχουν φυσικά και οι επαναλήψεις, αλλά και τα βιβλία! Για να μην πω και οι μουσικές, το θέατρο, οι εκθέσεις ζωγραφικής, τα μουσεία. Η διασκέδαση, για να είναι πραγματική, και ευεργετική διασκέδαση, πρέπει να είναι πολύμορφη!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ