Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Συνεχίζουμε! Είμαστε ακόμα στην αρχή!

Το μήνυμα αντήχησε για ακόμα μια φορά ηχηρό: Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες. Και δεν κάνουμε στάσεις και επανεκκινήσεις. Σταθερά, διαρκώς, πολύμορφα, καθημερινά παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη μόρφωση. Δεν περιμένουμε να ξεσπάσει θύελλα από την επίθεση στα δικαιώματά μας για να τα διεκδικήσουμε. Κρατάμε την ουσία, τη νίκη μας και συνεχίζουμε τον αγώνα: Για να μη συζητηθεί αναθεώρηση του άρθρου 16. Για να μην κατατεθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο. Για σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει.

Για ακόμα μια φορά, χτες, τους δρόμους χρωμάτισαν τα συνθήματα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Αλλη μια φορά πλέχτηκαν μαζί οι φωνές των μαθητών, των φοιτητών, των σπουδαστών, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων, των γονιών. Που μήνες τώρα ενώνουν τις δυνάμεις τους στους δρόμους του αγώνα. Γιατί η επίθεση τους αφορά όλους. Γιατί «Αυτή η μεταρρύθμιση θέλει να μας τα πάρει όλα, σε λίγο τα σχολεία μας θα γράφουν "Κόκα Κόλα"». Γιατί η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, το δικαίωμα στη μόρφωση, εκείνη που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, είναι ζήτημα της διαρκούς πάλης όλου του λαού.

Πορεύονται στους ίδιους δρόμους του αγώνα


Από την Ομόνοια η μαθητική φωνή απλώνεται στο κέντρο της Αθήνας. Μαθητές από πολλά σχολεία ανεβαίνουν στην εξέδρα και «μιλούν» με τους συμμαθητές τους: Με το μήνυμα και την πείρα του σχολείου τους, με τη δύναμη των αιτημάτων τους, με ένα τραγούδι «ραπ» που εμπνεύστηκαν από τους δικούς τους αγώνες... Δεν τα μάζεψαν. Δεν τα δίπλωσαν. Συνεχίζουν. Κόντρα στις επιθέσεις που δέχτηκαν και δέχονται καθημερινά. Νικητές. Πιο δυνατοί. Πιο ώριμοι. Πιο αποφασισμένοι.

Το «σεντόνι» του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας απλώνεται στο δρόμο: «Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ». Το κρατούν μαθητές, σαν κι αυτούς που είναι ζωγραφισμένοι και φωνάζουν: «Δε θα περάσει»!

Στα Προπύλαια συγκεντρώνονται οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των πανεπιστημιακών, καθώς και φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι. «Δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας» δήλωσε από το βήμα εκπρόσωπος των φοιτητών, καταθέτοντας τα αιτήματά τους για μια ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία των αναγκών του λαού.

Στα Χαυτεία η προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στους εκπαιδευτικούς και τους δημόσιους υπαλλήλους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ υποδέχεται τα γεμάτα ζωντάνια μαθητικά μπλοκ. «Μαθητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά» αντηχεί το σύνθημα και συνεχίζουν να πορεύονται μαζί για το σχολείο των λαϊκών αναγκών.


«Σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει», «φωνάζει» το πανό του Συντονιστικού των μαθητών που οδηγεί την πορεία. Φτάνουν στη Μητροπόλεως. Σείεται ο τόπος μπροστά από το υπουργείο Παιδείας. Στη θέα της κλούβας και των δυνάμεων καταστολής οι μαθητές απλώνουν το «σεντόνι» τους κατάχαμα. Και γύρω γύρω, με παλμό, με ένταση και αποφασιστικότητα τραγουδάνε τις ανάγκες τους, φωνάζουν την αγανάκτησή τους, χτυπάνε ρυθμικά παλαμάκια στα αιτήματά τους, στον αγώνα τους.

«Γυρίζουν την πλάτη» στην αντιδραστική πολιτική που προωθείται και στην Παιδεία και βάζουν πλώρη για τη Βουλή, ανεβαίνοντας την Οθωνος. Είναι η στιγμή που η πλατεία Συντάγματος γεμίζει από σπουδαστές και φοιτητές οι οποίοι ακολουθούσαν. Με ορμή φτάνουν στη γωνία της Μητροπόλεως, ανεβαίνουν προς τη Βουλή, κατεβαίνουν την Πανεπιστημίου, ανάβουν τα καπνογόνα. «Κουραστήκαμε;», ακούγεται η ερώτηση από την ντουντούκα. Ενα βροντερό «ΟΧΙ» κάνει ξεκάθαρη την απάντηση των φοιτητών. Το επιβεβαιώνει και το πανό του Συλλόγου Φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά: «Είμαστε ακόμα στην αρχή»! «Θα περάσει;» - «ΠΟΤΕ» απαντούν οι φοιτητές και απαιτούν «Ο νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί, δωρεάν σπουδές σε κάθε φοιτητή». «Οχι στο νόμο - πλαίσιο της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης» τονίζουν οι σπουδαστές με το πανό του Συντονιστικού των ΤΕΙ.

Λίγο μετά κάνουν θεαματική είσοδο στην πλατεία Συντάγματος οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών και οι ομοσπονδίες. Μπροστά, «φυλακισμένοι» δάσκαλοι, μαθητές και γονείς σέρνουν τα «βάρη» και δέχονται τα χτυπήματα της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία... Με σφυρίχτρες, τύμπανα και ντέφια δίνουν νότες και ρυθμό στα αιτήματα και τον αγώνα τους μέσα και έξω από την τάξη.

Η απαίτηση για δημόσια και δωρεάν Παιδεία φωτίζει τους δρόμους του αγώνα. Το ραντεβού ανανεώνεται για την επόμενη βδομάδα, στις 17 Νοέμβρη. Τη μέρα που οι δρόμοι θα ξαναφωτιστούν από τα συνθήματα, τα αιτήματα και τις ανάγκες για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για το δικαίωμα στη μόρφωση, για το δικαίωμα στη δουλιά. Και που χιλιάδες θα δώσουν συνέχεια σε έναν αγώνα επίκαιρο, με τη δυναμική τους παρουσία στην αντιιμπεριαλιστική πορεία και τον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμικά στη συνέχιση του αγώνα(2007-11-11 00:00:00.0)
Συντονίζονται και συνεχίζουν(2007-11-03 00:00:00.0)
Με τη φλόγα του δίκιου τους να πυρώνει το δρόμο του αγώνα(2006-12-20 00:00:00.0)
Μαζικά για δημόσια δωρεάν Παιδεία(2006-10-24 00:00:00.0)
Δύναμη τα δίκαια αιτήματα και ο κοινός αγώνας(2006-10-19 00:00:00.0)
Θέλουμε να μάθουμε, θέλουμε να ζήσουμε!(2005-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ