Κυριακή 11 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Δυναμικά στη συνέχιση του αγώνα

Αγωνιστικό ραντεβού στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη

Δεν ξεκίνησαν χτες. Δε σταματούν αύριο. Με όλες τις μορφές, με όλους τους τρόπους βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα. Τα αιτήματά τους παραμένουν ζωντανά και απαιτούν λύσεις...

Με επόμενο αγωνιστικό σταθμό τη συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές βαδίζουν στα χνάρια του Νοέμβρη. Με διεκδικήσεις για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Για πτυχία με αξία. Για δουλιά με δικαιώματα. Ενάντια στον αυταρχισμό, στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και στις χαφιεδοκάμερες. Το σύνθημα: «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» παραμένει επίκαιρο.

Ζωντανές μαθητικές συνελεύσεις, συντονισμός, αγώνας

Εδώ και βδομάδες, οι μαθητές και οι μαθήτριες σε όλη τη χώρα αγωνίζονται για σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει. Με την αποφασιστικότητα και το δυναμισμό τους, με το πείσμα που πηγάζει από το δίκαιο των αιτημάτων και του αγώνα τους, «βάζουν τα γυαλιά» σε όσους προσπαθούν να συκοφαντήσουν τον αγώνα τους. Δίνουν δυναμικό «παρών» στα συλλαλητήρια σε κάθε γωνιά της χώρας. Δίνουν «πληρωμένες απαντήσεις» σε εισαγγελείς και «αγανακτισμένους» γονείς και καθηγητές. Κάνουν κουρέλι τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στη συνάντηση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, μετά το συλλαλητήριο της περασμένης Παρασκευής, εκπρόσωποι των μαθητών κατέληξαν σε αγωνιστικό κάλεσμα προς όλους τους μαθητές να συνεχίσουν με όλες τις μορφές τις κινητοποιήσεις τους. Από αύριο ξεκινούν συνελεύσεις στα σχολειά για να αποφασίσουν τους τρόπους με τους οποίους θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Οι μαθητές μέσα από τις συνελεύσεις σε κάθε σχολειό θα αποφασίσουν τις μορφές των κινητοποιήσεών τους και θα συνεχίσουν με καταλήψεις, διαδηλώσεις, συναυλίες, παραστάσεις διαμαρτυρίας... Ακόμα, οι μαθητές συμμετέχουν στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη και στον εορτασμό της επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με κατάθεση στεφάνων και διοργάνωση εκδηλώσεων στα σχολειά τους. Το επόμενο διάστημα, οι μαθητές θα προχωρήσουν και στις εκλογές για 5μελή και 15μελή μαθητικά συμβούλια.


Οι μαθητές συνεχίζουν τον αγώνα τους και προβάλλουν δυναμικά τα αιτήματά τους - απάντηση στη συκοφάντηση απ' όπου κι αν προέρχεται:

  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Δωρεάν σχολείο.
  • Ενα σχολείο ενιαίο, κοινό για όλους τους μαθητές μέχρι τα 18.
  • Να μην αναθεωρηθεί το Σύνταγμα.
  • Να μην περάσουν τα σχολεία στους δήμους.
  • Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Φοιτητές - σπουδαστές

Με τα αιτήματά τους να παραμένουν στο ακέραιο, τις διεκδικήσεις για ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια, δωρεάν, υψηλού επιπέδου να φωτίζουν το δρόμο τους, φοιτητές και σπουδαστές στιγματίζουν τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τα αιτήματα του σήμερα. Ηδη, συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη έχουν αποφασίσει οι σύλλογοι φοιτητών Φυσικού, Δασκάλων, Μαθηματικού, Γεωλογικού, Παντείου, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Πληροφορικής, Αρχιτεκτόνων, Χημικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Από αύριο ξεκινάει νέος γύρος γενικών συνελεύσεων για να αποφασίσουν οι σύλλογοι τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου.

Φοιτητές και σπουδαστές, με την πάλη τους για να καταργηθεί - να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο, για να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05, προχωρούν αγωνιστικά στο δρόμο που χάραξε η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η δυναμική συμμετοχή φοιτητών και σπουδαστών στα συλλαλητήρια της περασμένης Παρασκευής, τα ψηφίσματα συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα των μαθητών που έπεφταν βροχή από έναν έναν τους συλλόγους, δίνουν το στίγμα του φετινού εορτασμού. Η πάλη για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή δε σταματά. Απέναντί τους, φοιτητές και σπουδαστές έχουν τη δεδηλωμένη πολιτική πρόθεση της κυβέρνησης να εμβαθύνει στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, να προχωρήσει στην κατεδάφιση της όποιας δημόσιας και δωρεάν Παιδείας και των εργασιακών δικαιωμάτων των νέων.

Η καθημερινή πάλη στις σχολές για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, κόντρα σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, συνεχίζεται δυναμικά. Οι φοιτητές απαιτούν δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, υλικά εργαστηρίων, μετακινήσεις για όλους τους φοιτητές. Αύριο, είναι μέρα πανελλαδικής δράσης για τη στέγαση, με κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη στις νομαρχίες, στους δήμους και με παράσταση διαμαρτυρίας στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας. Οι κινητοποιήσεις, που γίνονται με βάση το κάλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων που προχώρησαν στις 2 Νοέμβρη σε πανελλαδικές συναντήσεις συντονισμού, φέρνει στο προσκήνιο την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αθήνα 8 από τα 11 εκπαιδευτικά ιδρύματα δε διαθέτουν καν Εστίες!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org