Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ" ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Η εξουσία έχει δυνατότητες και τρόπους... Ακόμα και όταν ίσως δεν έχει την άμεση δυνατότητα, ή το σχέδιο, να κουμαντάρει την κοινή γνώμη, τελικά μπορεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, να την κατευθύνει εκεί που βρίσκονται τα "στηρίγματά" της. Αποδείχτηκε πως, θελημένα ή αθέλητα, όλο το διάστημα των πρώτων ωρών του σεισμού το σύνολο της ελληνικής κοινής γνώμης βρέθηκε "εγκλωβισμένο" στην περιορισμένη ενημέρωση για το μέγεθος του προβλήματος και, άρα, για τα τεράστια κενά και τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Για παράδειγμα, η επιπολαιότητα και η ανευθυνότητα υπουργού, που βγαίνει λίγο μετά το μεγάλο σεισμό και λέει πως δεν υπάρχουν νεκροί, δεν είναι και τόσο "αθώα", αλλά δείχνει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης μιας εξουσίας, που στα βιαστικά τρέχει να "σπατουλάρει" όπως - όπως την πιθανότητα κάποιου ρήγματος. Κι αν το συγκεκριμένο παράδειγμα έχει κάποια δικαιολογία των πρώτων στιγμών, χωρίς να παύει να χαρακτηρίζει το άτομο και τα κίνητρά του, τι να πει κανείς γι' αυτά που ακολούθησαν και συνεχίζουν μέχρι και αυτή τη στιγμή;

****

Για παράδειγμα, χρειάστηκε ίσως η προχτεσινή βροχή, που σαν "σωστικό συνεργείο" ήρθε κάπως να απεγκλωβίσει την κοινή γνώμη από τα ατέλειωτα παραμύθια, που ξεκινούσαν από το "η Αθήνα άντεξε..." και τελείωναν στις περιπτώσεις των κτιρίων όπου υπήρχαν εγκλωβισμένοι και οι πυροσβέστες έδιναν πραγματικά αξιοθαύμαστη μάχη σωτηρίας τους. Η βροχή, εντελώς συμπτωματικά, έριξε τους προβολείς στα Ανω Λιόσια, στο Μενίδι, στη Μεταμόρφωση, στη Ν. Φιλαδέλφεια, στην Κ. Κηφισιά, στο Ζεφύρι, στους Θρακομακεδόνες, στη Ν. Ιωνία, στη Ν. Ερυθραία και σε πολλές άλλες γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, που καθόλου δεν άντεξαν... Που μετράνε χιλιάδες σπίτια, τα οποία έχουν καταρρεύσει ή είναι ακατάλληλα για κατοικία. Που έχουν ανάγκες, από το νερό και το φαγητό μέχρι και τη στέγαση. Που αφορούν χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι, από τη μια στιγμή στην άλλη, βρέθηκαν στους δρόμους και μπορεί να μην τους πλάκωσαν τα ερείπια του σπιτιού τους, αλλά τους πλακώνει πλέον η ανασφάλεια της καινούριας πραγματικότητας. Που μπορεί να μη χρειάστηκαν άμεσα τη μάσκα του οξυγόνου, αλλά "χάνουν τον αέρα" της καθημερινότητας που μέχρι σήμερα είχαν συνηθίσει. Μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους, έχει άρρωστους, ηλικιωμένους, μικρά παιδιά, ενήλικες, που, ταυτόχρονα, έχουν την έννοια του μεροκάματου και την ευθύνη της επιβίωσης της οικογένειας...

****

Χιλιάδες μικρά - πολύ μεγάλα - δράματα, που, αν φανερώνονταν, θα αποκάλυπταν το αληθινό μέγεθος του προβλήματος και θα φόρτωναν "ενέργεια" δίκαιης αγανάκτησης για όλους τους αληθινά υπεύθυνους. Εκείνους, που, αφού φρόντισαν να "κρατήσουν καθυστέρηση" στην ενημέρωση, στήνονται με σκυθρωπά πρόσωπα και κολλαριστά πουκάμισα εκεί που παίρνουν οι κάμερες, κοντά στις εργασίες κάποιου σωστικού συνεργείου και αποχωρούν, για να πάρουν σειρά να πουν τις στερεότυπες δηλώσεις στους ραδιοσταθμούς και τα κανάλια μιας κεντρικής"γραμμής". Μια γραμμή, που άλλος την εκφράζει με τέχνη, άλλος άτεχνα, αλλά που πάντα στόχο έχει την εντύπωση της "σιγουριάς", της "άμεσης επέμβασης", του"νοικοκυριού", της διαιώνισης μιας εξουσίας κατώτερης των περιστάσεων.

Μιας εξουσίας, που όπως - όπως τις πρώτες ώρες και με τη συνενοχή των τηλεοπτικών κύρια καναλιών έκρυβε από την κοινή γνώμη το μέγεθος του τέρατος, που έθρεψε με τη νομοθεσία και τις πρακτικές της. Γιατί το τέρας που σπάραξε τις γειτονιές της Αθήνας και τη ζωή των κατοίκων τους δεν είναι το "φυσικό φαινόμενο". Είναι το λεγόμενο κίνητρο του κέρδους, που κάνει την Πολεοδομία να κάνει τα στραβά μάτια, τον μηχανικό να "ξεχνά" την επιστήμη, τον εργολάβο να "αντικαθιστά" τον μηχανικό, τον ιδιοκτήτη να μετρά το κόστος... Το κέρδος κάνει άφαντες τις πλατείες, τα πάρκα και τους ανοιχτούς χώρους.

****

Με τα μέσα που διαθέτει κάθε εξουσία και με τη συνενοχή των καναλιών, ίσως οι κυβερνητικοί παράγοντες να κέρδισαν κάποιες πρώτες κούφιες εντυπώσεις. Ο ηρωισμός και η υποδειγματική πειθαρχία των πυροσβεστών, με την αντικειμενικά συναισθηματική φόρτιση αυτού που καταπιάνονται - σώζουν ζωές - δίνουν την εντύπωση της λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Πόσο μάλλον, αν βλέπεις και εκεί κοντά τον αρμόδιο επίσημο..., όπως την ώρα της επίδοσης του αθλητή, που δίπλα του φωτογραφίζεται και ο υπουργός. Ομως, το "ψέμα έχει κοντά ποδάρια" και πολύ γρήγορα φάνηκε πως όχι μόνο αυτές τις κρίσιμες ώρες η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται και κουτοπόνηρα έριχνε τη δημοσιότητα αλλού, αλλά φταίει κύρια και ο τρόπος που κυβέρνησε μέχρι σήμερα. Αυτοί νομοθετούν, αυτοί επιβλέπουν, αυτοί διαχειρίζονται και τώρα, που σταγόνα - σταγόνα αρχίζει να φανερώνεται το "κατόρθωμά τους", μοιάζουν σαν εκείνον στο πολύ γνωστό ανέκδοτο, που στο τέλος μετά το τρακάρισμα λέει "έλα να δεις τι έκανες...".

***

Η μαζική συνείδηση που ακολουθεί τις πρώτες εντυπώσεις αποκαλύπτει, έστω λίγο αργά, ποιοι πραγματικά φταίνε για τη σημερινή κατάσταση στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά και τι πραγματικά κάνουν τώρα. Οπως σε όλες τις άλλες ανάλογες περιπτώσεις, μοιράζουν "ασπιρίνες στον καρκινοπαθή" και φροντίζουν να έχουν κάμερες να παίρνουν την ώρα της μοιρασιάς... Ετσι, όχι μόνο τον πόνο των ανθρώπων δεν ανακουφίζουν, αλλά ετοιμάζουν πιθανές άλλες μεγαλύτερες συμφορές. Οπως τα κτίρια που είχαν μπαλωθεί με "ενέσεις τσιμέντου..." και τώρα πλάκωσαν αθώους.

Χρειάζεται να πιεστούν με συλλογική δράση και ενέργειες, για να μπουν μπροστά στις πραγματικές τους ευθύνες ανακούφισης και πραγματικής αποκατάστασης της ζωής των χιλιάδων πληγέντων. Χρειάζεται να διεκδικηθεί οργανωμένα αληθινή και όχι "φαμφαρόνικη" αντισεισμική προστασία.

Καμία έκπτωση ή άλλοθι στο όνομα του "φυσικού φαινομένου", τώρα, για να μην το πληρώσουμε πολύ χειρότερα την επόμενη φορά...

Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

...Χιλιάδες μικρά - πολύ μεγάλα - δράματα, που, αν φανερώνονταν, θα αποκάλυπταν το αληθινό μέγεθος του προβλήματος και θα φόρτωναν "ενέργεια" δίκαιης αγανάκτησης για όλους τους αληθινά υπεύθυνους. Εκείνους, που, αφού φρόντισαν να "κρατήσουν καθυστέρηση" στην ενημέρωση, στήνονται με σκυθρωπά πρόσωπα και κολλαριστά πουκάμισα εκεί που παίρνουν οι κάμερες, κοντά στις εργασίες κάποιου σωστικού συνεργείου και αποχωρούν, για να πάρουν σειρά να πουν τις στερεότυπες δηλώσεις στους ραδιοσταθμούς και τα κανάλια μιας κεντρικής "γραμμής"

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Καβάφης μέσα από τα μάτια της αγαπημένης του φίλης(2024-04-27 00:00:00.0)
Απωθητικά «σίριαλ»(2010-07-15 00:00:00.0)
Τα επιχειρηματικά(2001-11-01 00:00:00.0)
Υπαρκτές οι αντιθέσεις(2001-10-11 00:00:00.0)
Ας μιλήσουμε για την οικονομία και τις αλήθειες των αριθμών(1999-06-06 00:00:00.0)
Εξω από τη γυάλα(1996-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ