Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δυσκολίες από τη στάση Ντενκτάς

Εκθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία στην Κύπρο

Δεν πρόκειται να γίνουν συνομιλίες και δε θα επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, αν η τελική θέση του Ρ. Ντενκτάς για να προσέλθει στις συνομιλίες είναι πως πρέπει προηγουμένως να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος και να αποσυρθεί η αίτηση της Κύπρου για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα παραπάνω δήλωσε, χτες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μ. Παπαπέτρου, αναφερόμενος στις σχετικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος πρόβαλε τα παραπάνω προκειμένου να προσέλθει στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Μ. Παπαπέτρου, κατά τα άλλα, δήλωσε πως "αναμένουμε την πρόσκληση του ΓΓ και τις απαντήσεις των δύο πλευρών, ώστε να διαφανεί αν θα επιτευχθεί πρόοδος".

Στο μεταξύ, καταπέλτης για την Τουρκία είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας.

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Στρασβούργο και ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως η Κύπρος παραπέμπει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να εκδώσει δεσμευτική απόφαση. Θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

Στην έκθεση καταγγέλλεται η Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο θέμα της ιδιοκτησίας των προσφύγων, του δικαιώματος κατοικίας, για τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων, των αγνοουμένων και των συγγενών τους. Επί του θέματος των αγνοουμένων σημειώνεται ότι και η μη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής αποτελεί συνεχή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για την υπόθεση των εγκλωβισμένων η Τουρκία κατηγορείται για δυσμενή μεταχείρισή τους λόγω της καταγωγής τους και κάνει λόγο για απαράδεκτη σκληρότητα την οποία δεν αποδέχεται η διεθνής κοινότητα. Κατηγορείται επίσης η Αγκυρα για έλλειψη ενημέρωσης των εγκλωβισμένων, την έλλειψη ιερέων, την περιορισμένη εκπαίδευση και για το εχθρικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε στην περιοχή της Καρπασίας όπου ζουν Ελληνες.

Η προσφυγή κατατέθηκε το 1994 με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών(2003-01-15 00:00:00.0)
Εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια(2002-11-27 00:00:00.0)
«Φως» μέχρι τον Ιούνη(2002-03-05 00:00:00.0)
Αύριο η συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, εν μέσω σεναρίων(2002-01-10 00:00:00.0)
Νέος γύρος συνομιλιών τον Σεπτέμβρη στη Ν.Υόρκη(2001-08-10 00:00:00.0)
Λύση μέχρι τα τέλη του 2002 προβλέπουν οι Γερμανοί(2001-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ