Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντεργατικά μέτρα με πρόσχημα την απασχόληση

Η Κομισιόν απευθύνει συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση για την ταχύτερη εφαρμογή των μέτρων της "Λευκής Βίβλου"

Αυστηρές συστάσεις απευθύνει η απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση για την πολιτική στο θέμα της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οχι, όμως, γιατί η ανεργία αυξάνει και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά γιατί δεν εφαρμόζονται οι κατευθύνσεις και οι αποφάσεις των κοινοτικών οργάνων. Δηλαδή, η Κομισιόν κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί δεν προχώρησε σε μέτρα όπως η κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφάλιση των εργαζομένων, η προσφορά νέων φορολογικών "κινήτρων" στους επιχειρηματίες, η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους εργασίας και άλλα. Μέτρα, δηλαδή, που περιλαμβάνονται στην περιβόητη "Λευκή Βίβλο για την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση" και εφαρμόζονται ήδη σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με λίγα λόγια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην αξιοποίηση όλων των αντεργατικών μέτρων και ρυθμίσεων που εμφανίζονται σαν μέτρα για την απασχόληση.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Κομισιόν "αδικεί" την ελληνική κυβέρνηση που με ιδιαίτερο ζήλο προωθεί τα μέτρα αυτά. Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι, στο θερινό τμήμα της Βουλής η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε το νόμο για την κατάργηση του οκταώρου, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την προώθηση των "Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης", την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Στο νόμο αυτό προστέθηκε η πρόσφατη επιχείρηση του υπουργείου Ανάπτυξης για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με το πρόσχημα της εξυπηρέτησης των τουριστών. Τελευταίο δείγμα του πνεύματος προσαρμογής της ελληνικής κυβέρνησης στις απαιτήσεις του "Διευθυντηρίου" της ΕΕ ήταν το μέτρο της απαλλαγής των εργοδοτών από το 50% της εισφοράς για την ασφάλιση των εργαζομένων τους. Ενα μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στα πλαίσια των "παροχών" προς τους εργαζόμενους, σαν προσφορά δήθεν για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμώντας το βαθμό προσαρμογής των κρατών - μελών στις 22 συστάσεις που υιοθέτησε προ διετίας η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη μείωση της ανεργίας, κατατάσσει τα κράτη - μέλη σε τέσσερις - ουσιαστικά - κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα κράτη που ακολούθησαν τις συστάσεις αυτές και πέτυχαν σημαντική μείωση της ανεργίας. Τα κράτη αυτά είναι η Δανία, η Σουηδία, η Μ. Βρετανία και η Ιρλανδία.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι χώρες που ως ένα βαθμό ακολούθησαν τις συστάσεις και είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Φιλανδία και η Πορτογαλία.

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι χώρες που θα πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν οι χώρες που εμφανίζουν αρνητικό βαθμό προσαρμογής και είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και το Βέλγιο.

Στις αναφορές της για την Ελλάδα η Εκθεση της Επιτροπής, υπογραμμίζει ότι εξαιρετικά ανησυχητική είναι η ανεργία των νέων που στην Ελλάδα είναι στο 12% των νέων εργαζομένων έναντι 9,3% στην ΕΕ, η ανεργία μακράς διαρκείας, καθώς και διαφορά απασχόλησης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα αφιερώνει το μικρότερο - μεταξύ των κρατών - μελών - ποσοστό του ΑΕΠ σε μέτρα που αφορούν στην αγορά της εργασίας και ότι εμφανίζει ιδιαίτερες αδυναμίες στον τομέα της συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης.

Ιδιαίτερες αναφορές υπάρχουν στον τομέα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η φορολογική πολιτική, αλλά και η κρατική γραφειοκρατία αποθαρρύνουν την ανάληψη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που αποτελούν τη βασική προϋπόθεση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, κυρίως δε στον τομέα των υπηρεσιών. Η Εκθεση αναφέρει ακόμα ότι θα πρέπει να μειωθεί το φορολογικό βάρος και το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, ενώ παράλληλα εισηγείται την εισαγωγή στοιχείων ελαστικότητας στην ελληνική αγορά εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ