Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να γίνουμε αμοιβαία τολμηροί για το Μέτωπο

Διπλό κάλεσμα για ένταση πρωτοβουλιών, για προώθηση δυναμικά συσπειρώσεων που θα κινούνται προς την κατεύθυνση συγκρότησης του Μετώπου των κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων, απηύθυνε προχτές το βράδυ η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης που είχε με μέλη - στελέχη και φίλους του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Καθώς η συνάντηση έγινε στον περιορισμένο χρόνο που επέβαλε η δραματική εξέλιξη του σεισμού (σ.σ. η κομματική αντιπροσωπεία είχε ήδη διακόψει το πρόγραμμα της περιοδείας στη Θεσσαλονίκη για να επιστρέψει στην Αθήνα) οι αναφορές στις πολιτικές εξελίξεις ήταν σχεδόν τηλεγραφικές.

Με αφορμή το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι αυτό που κρίνεται δεν είναι το πρόσωπο αλλά ο ίδιος ο εκβιασμός που ασκεί η κυβέρνηση με την κινδυνολογία για πρόωρες εκλογές. Είναι πολιτικό, είπε, το πρόβλημα. Για μας όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα για να παρέμβει ο λαός. Για να δώσει ένα γερό χτύπημα και στα δύο κόμματα του δικομματισμού. Να φέρει τα πάνω - κάτω, να κάνει άλμα και στην επιλογή ψήφου. Ξέρουμε ότι υπάρχουν το εμπόδιο του φόβου, οι προκαταλήψεις, η φιλολογία για ακυβερνησία κ.ά. Ομως έχει ωριμάσει πια η ανάγκη. Ανοίγει ήδη η συζήτηση για μια ριζικά διαφορετική διακυβέρνηση. Και είναι καλό να τους χαλάμε τη "σταθερότητα" του δικομματισμού. Μια "αποσταθεροποίηση" για την οποία κινδυνολογεί ο πρωθυπουργός, και το χτίσιμο λύσης με προοπτική, είναι ό,τι καλύτερο. Ας ξεκινήσουμε από εκεί.

Οι δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, είπε σε άλλο σημείο η Αλ. Παπαρήγα, και οι αγώνες που έγιναν, έδειξαν ότι γίνονται σημαντικές διεργασίες στις συνειδήσεις. Υπάρχει κόσμος που θέλει άλλη λύση. Κόσμος που δε βολεύεται με τον δικομματισμό. Αλλοι γενικά ψάχνουν, άλλοι βλέπουν το ΚΚΕ για συνεργασία μαζί του. Επομένως οι πρωτοβουλίες από το ΚΚΕ και τους φίλους του πρέπει να είναι τέτοιες ώστε οι συσπειρώσεις να προωθούνται πιο δυναμικά, να κινούνται προς το Μέτωπο, να επιταχυνθούν. Και οι εκλογές που έρχονται δίνουν μια τέτοια δυνατότητα. Καλούμε ομάδες ανθρώπων, πολιτικές κινήσεις, όσους προβληματίζονται, να κάνουν μια επιλογή. Να συζητήσουν μαζί μας για το πλαίσιο του Μετώπου. Να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες δράσης.

Συσσωρεύονται τα προβλήματα. Καλούμε για άλλη μια φορά διάφορες κοινωνικές πολιτικές δυνάμεις για συζήτηση - συγκρότηση Μετώπου πιο δυναμικά. Ετσι θα πάμε και στις εκλογές. Δεν υπάρχουν λύσεις χωρίς σύγκρουση. Θέλουμε ένα διάλογο που να ολοκληρώνεται στη δράση. Μη φοβηθούμε τίποτα. Ούτε τις ιδιαιτερότητες, ούτε τις διαφωνίες. Τολμηρά μαζί τους. Κι από τους άλλους ζητάμε το ίδιο. Να γίνουμε αμοιβαία τολμηροί στο άνοιγμα, στη συσπείρωση. Πιο αποφασιστικά να κινηθούν και οι σύμμαχοί μας, σημερινοί και πιθανοί αύριο.

Και καταλήγοντας τόνισε: Εχουμε καθαρό: Δεν υπάρχει μέλλον με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Δε γίνεται χωριό μαζί τους. Κεντροδεξιά και κεντροαριστερά έχουν τελειώσει. Δεν ψάχνουμε για άλλη διαχείριση, αλλά για άλλο δρόμο. Το Μέτωπο θα γίνει. Να το επιταχύνουμε. Οι εκλογές είναι μια ευκαιρία. Συζήτηση στην καρδιά των προβλημάτων. Τόλμη, εμπιστοσύνη από μας. Τολμηρές επιλογές κι απ' όσους προβληματίζονται. Δράση μαζί με τους κομμουνιστές, να διαμορφώσουμε κοινό δρόμο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ