Κυριακή 29 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Λαϊκή όπερα, στην Πετρούπολη

Μια ακόμη σημαντική παράσταση περιλαμβάνει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Πέτρας. Πρόκειται για τη λαϊκή όπερα "Το τραγούδι του νεκρού αδελφού",του Μίκη Θεοδωράκη,σήμερα, στο Θέατρο Πέτρας. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου,σκηνικά Τότας Πρίτσα,χορογραφίες Μαρίας Αλβανού και μουσική διεύθυνση Τάσου Καρακατσάνη.Το ρόλο του Τραγουδιστή θα ερμηνεύσει ο Δημήτρης Μητροπάνος και της Μάνας η Λήδα Πρωτοψάλτη.Στα δύο μπουζούκια, είναι η πρώτη φορά που θα ξανασυναντηθούν στη σκηνή σε έργο του Μίκη Θεοδωράκη, δύο από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές των έργων του, ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Λάκης Καρνέζης,που ήταν οι πρώτοι διδάξαντες του "Νεκρού Αδελφού", που πρωτοανέβηκε το 1962, στο θέατρο "Καλουτά" από το "Λαϊκό Θέατρο" του Μάνου Κατράκη.Στον 25μελή θίασο συμμετέχουν επίσης: Δημήτρης Ιωακειμίδης, Παναγιώτης Μέντης, Παύλος Ορκόπουλος, Νίκη Χαντζίδου, Ευδοκία Σουβατζή, Δημήτρης Θεοδώρου, Γιάννης Κοτσαρίνης κ. ά. Συμμετέχουν και επτά μέλη του φωνητικού συγκροτήματος "Αφρός",που διευθύνει η Χρύσα Αποστολάτου.

Καλλιτεχνικό γεγονός

Ακολουθούν 4 παραστάσεις του Θεάτρου "Λα Μάμα" της Ελεν Στιούαρτ,στις 2, 3, 4 και 5 του Σεπτέμβρη,αποκλειστικά και μόνο στο Θέατρο Πέτρας, με τις τραγωδίες "Ηλέκτρα", "Τρωάδες", "Μήδεια",στα αρχαία ελληνικά. Οι παραστάσεις αυτές θα αποτελέσουν καλλιτεχνικό γεγονός όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Το θεατρικό σχήμα, που ιδρύθηκε το 1961 από την Ελεν Στιούαρτ, μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει πάνω από 1.800 παραγωγές. Εχει δώσει παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, σε Κολομβία, Βενεζουέλα, Λισαβόνα, Ιράν, Βέλγιο, Ολλανδία, Φινλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία κ. ά. Στη χώρα μας εμφανίζεται για τρίτη φορά. Θέατρο με μακρά πορεία και μεγάλη σημασία στον κόσμο της Τέχνης, το "Λα Μάμα", είναι ένα πολυφυλετικό, διεθνές σχήμα, καθώς σε αυτό έχουν συμμετάσχει ηθοποιοί προερχόμενοι από περισσότερες από εβδομήντα χώρες.

Φεστιβάλ Βύρωνα συνέχεια...

Συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Βύρωνα.Σήμερα στο πλαίσιο του κύκλου "Μορφές του ελληνικού τραγουδιού", θα δώσει συναυλία ο Σωκράτης Μάλαμας.Αύριο, στο πλαίσιο του κύκλου "Νέοι δημιουργοί", συναυλία θα δώσει ο Μάριος Φραγκούλης μαζί με την Ντέμπορα Μάγιερς.

Την Τρίτη, στο πλαίσιο του κύκλου "Οι άκρες του Πολιτισμού μας", το θέατρο Τέττιγες,θα παρουσιάσει το έργο "Μιαβ βολάγ κι έναγ καιρόν" (σκηνοθεσία Λ. Βαρδαρός). Την Τετάρτη, ο κύκλος "Νεολαίας" περιλαμβάνει συναυλία με τα "Ξύλινα σπαθιά".Ακολουθεί, την Πέμπτη, βραδιά τιμής στον Μ. Θεοδωράκη,με την παράσταση της λαϊκής όπερας "Το τραγούδι του Νεκρού Αδελφού".

Την Παρασκευή στο πλαίσιο του κύκλου "Η παγκοσμιότητα των ποιητών της ειρήνης", θα παρουσιαστεί ένα μουσικο - ποιητικό αφιέρωμα στον Πάμπλο Νερούντα.Τέλος γι' αυτή τη βδομάδα, το Σάββατο, το "Θέατρο Τέχνης" παρουσιάζει την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι",σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη,σκηνικά - κοστούμια Κυριάκου Κατζουράκη,μουσική Χρήστου Λεοντή.Ερμηνεύουν: Γιάννης Βόγλης, Μαρία Σκούντζου, Κάτια Γέρου, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Παντελής Παπαδόπουλος, Γιάννης Δεγαϊτης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ