Κυριακή 29 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χαίρε

Ενα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, με αφορμή τη συμπλήρωση 77 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης και τον ξεριζωμό του ελληνισμού από τις πατρογονικές εστίες, θα προβληθεί σήμερα Κυριακή στις 18.15 στη ΝΕΤ με τον τίτλο "Από τη Μικρασία Χαίρε".Είναι η στιγμή που ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώνει. Τα όπλα σιγούν στην Ευρώπη, ενώ στις Σέβρες πραγματώνεται η Μεγάλη Ιδέα και η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών... Ο ελληνικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Από τη μια μεριά δυο νεαρά κορίτσια, δυο αδελφές, η Γεωργία και η Νεφέλη Δεσποτοπούλου. Από την άλλη οι "εθνικοί αδελφοί", πολεμιστές από το μέτωπο της Μικρασίας. Συνδετικός κρίκος ένα ξεχασμένο σήμερα σωματείο: "Η αδελφή του στρατιώτου".Μέσα από τα γράμματά τους θα ζωντανέψει ολόκληρη η κρίσιμη πενταετία 1918 - 1922. Ο εθνικός διχασμός, η απομόνωση από τους συμμάχους, η Μικρασιατική Εκστρατεία, η πορεία του ελληνικού στρατού μέσα από την έρημο της Ανατολίας κάτω από την Εθνική Καταστροφή και η πυρπόληση της Σμύρνης. Η καταρράκωση της Μεγάλης Ιδέας και το αποτέλεσμα: 700.000 νεκροί και 1.500.000 πρόσφυγες. Μαρτυρίες δόξας. Η ιστορία δεν περιγράφεται. Γράφεται από εκείνους που την έζησαν και δεν υπάρχουν πια. Μια ταινία ντοκουμέντο, μια ταινία μαρτυρία. Μια ταινία για εκείνους που κανείς δε θυμάται πια. Δημοσιογραφική έρευνα: Μαίρη Λυμπεροπούλου. Ιστορική έρευνα - σενάριο - σκηνοθεσία: Σοφία Ν. Σφυρόερα.

Ο πρωτεργάτης της νουβέλ βαγκ

Ο Κλοντ Σαμπρόλ, ο ανατόμος των ηθών της γαλλικής μεγαλοαστικής τάξης της περιόδου του Γάλλου Προέδρου Πομπιντού, ο έξοχος διασκευαστής του Ζορζ Σιμενόν και των άλλων συγγραφέων της αστυνομικής λογοτεχνίας, ο υμνητής της γυναίκας που αγωνίζεται να επιβιώσει σ' έναν ανδροκρατούμενο κόσμο έντονων ταξικών, ερωτικών και σεξουαλικών συγκρούσεων, ο πιο παραγωγικός αλλά παρεξηγημένος σκηνοθέτης του γαλλικού κινηματογράφου έφθασε αισίως στην 50ή ταινία του. Γεννημένος στο Παρίσι στις 24 Ιούνη του 1930, ο Σαμπρόλ πέρασε μεγάλο μέρος των παιδικών του χρόνων στο χωριό Σαρντάν της Κρεζ, εξαιτίας του Πολέμου. Στη φοιτητική του περίοδο άρχισε να συχνάζει στις κινηματογραφικές λέσχες του Καρτιέ Λατέν και στην ταινιοθήκη, όπου γνώρισε τους Ερικ Ρομέρ, Φρανσουά Τριφό, Ζαν Λικ Γκοντάρ και άλλους μετέπειτα δημιουργούς του κινηματογράφου της νουβέλ βαγκ - νέου κύματος. Αρχισε να αρθρογραφεί στο περιοδικό "Λε καγιέ ντι Σινεμά", ενώ το 1957 συνυπογράφει με τον Ερικ Ρομέρ μια διάσημη μελέτη για τον Αλφρεντ Χίτσκοκ, έναν σκηνοθέτη που συχνά θα τιμήσει μαζί με τον Φριτς Λανγκ με αναφορές στις ταινίες του. Σήμερα από τη ΝΕΤ στις 00.15.

Ανδρικές δουλιές...

"Γιατί οι άνδρες δε σιδερώνουν;" είναι ο τίτλος της σειράς των τριών ωριαίων ντοκιμαντέρ αγγλικής παραγωγής του 1998, που θα παρουσιαστεί αύριο Δευτέρα στις 23.00 από τη ΝΕΤ. Το ερώτημα είναι: Γιατί οι άνδρες δείχνουν λιγότερη προθυμία για να κάνουν δουλιές του σπιτιού; Υπάρχει άραγε κάποιος βιολογικός λόγος στο γεγονός ότι οι γυναίκες τα καταφέρνουν καλύτερα στο νοικοκυριό και στην ανατροφή των παιδιών; Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να δώσει απαντήσεις. Ας τις ακούσουμε...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ