Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευρωπρόστιμο και στους ελαιοπαραγωγούς

Από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής του νέου κοινοτικού κανονισμού για το λάδι, φαίνεται ότι οι παραγωγοί βγαίνουν διπλά ζημιωμένοι

Βαρύ ευρωπρόστιμο περιμένει τους ελαιοπαραγωγούς από την πρώτη κιόλας χρονιά του νέου κοινοτικού καθεστώτος στο λάδι.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η παραγωγή λαδιού της εμπορικής περιόδου 1998/'99 αναμένεται να φτάσει και ίσως και να ξεπεράσει τους 500.000 τόνους, ενώ το πλαφόν που ψήφισε πέρσι η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες είναι μόλις 419.529 τόνοι. Αυτό μαζί με τα άλλα καταστροφικά για τους ελαιοπαραγωγούς μέτρα, που ψηφίστηκαν στο συγκεκριμένο κανονισμό (π.χ. κατάργηση της τιμής παρέμβασης), έρχονται να αποκαλύψουν "τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" των κυβερνητικών στελεχών ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία και να φέρουν την κυβέρνηση για άλλη μια φορά προ των ευθυνών της. Γιατί εκτός των άλλων το πλαφόν των 419.529 τόνων στο λάδι αποδεικνύεται ότι είναι πολύ μικρό για να χωρέσει την υπάρχουσα παραγωγή της χώρας. Πόσο μάλλον να γίνει λόγος για ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας. Και η κυβέρνηση "ποντάρει" σε μειωμένη παραγωγή και καταστροφές για να μπορεί να πανηγυρίζει.

Με βάση την εκτίμηση παραγωγής γύρω στους 500.000 τόνους προκύπτει πως οι ελαιοπαραγωγοί θα πληρώσουν για πρόστιμο το 1/4 περίπου της επιδότησης, που είναι περίπου 417 δραχμές το κιλό και η οποία σε σύγκριση με πέρσι είναι μειωμένη κατά 40 δραχμές το κιλό, λόγω αλλαγής ισοτιμίας με το ΕΥΡΩ.Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι στην παραγωγή λαδιού η οποία θα δηλωθεί το Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες υπολογίζεται ότι θα προστεθούν άλλοι 15.000 τόνοι περίπου, που είναι η αντιστοίχιση για τον υπολογισμό της επιδότησης στις βρώσιμες ελιές (50 δραχμές το κιλό), που "καθιέρωσε" από την εμπορική περίοδο 1998/'99 η κυβέρνηση για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων.

Μπρος στα αδιέξοδα που δημιουργεί η δεδομένη αντιαγροτική πολιτική, η κυβέρνηση επιχειρεί με διάφορα τερτίπια να αποπροσανατολίσει τους ελαιοπαραγωγούς. Στην κατεύθυνση αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και οι παρατρεχάμενοί της διαλαλούν δεξιά κι αριστερά ότι η κυβέρνηση δεν ευθύνεται για τίποτα και πως το πλαφόν δεν είναι μικρό: Φταίνε αποκλειστικά οι απάτες και τα πανωγραψίματα που η παραγωγή στο λάδι είναι μεγαλύτερη από το πλαφόν! Παράλληλα, όπως αναφέρουν παράγοντες της "Ελαιουργικής",από το υπουργείο Γεωργίας θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει εξατομίκευση των ποσοστώσεων των ελαιοπαραγωγών, με βάση τη δηλωθείσα παραγωγή της τελευταίας τετραετίας. Αν αυτό γίνει πράξη τότε οι ελαιοπαραγωγοί δε θα παίρνουν όση επιδότηση λέει η ατομική τους ποσόστωση και αν έχουν μεγαλύτερη παραγωγή θα τρέχουν να κάνουν ενστάσεις και να αποδείξουν ότι έχουν περισσότερο λάδι. Επίσης, γίνεται λόγος για εντατικοποίηση των ελέγχων και λήψη διοικητικών μέτρων σε βάρος όσων παρανομούν. Και "καπάκι" σε όλα αυτά ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες ότι επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές σε 58 ελαιουργεία.

Η ουσία, όμως, είναι ότι τα αποπροσανατολιστικά τερτίπια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας δεν μπορούν να κρύψουν το μέγεθος των ευθυνών της κυβέρνησης για τις οδυνηρές συνέπειες που επιφέρει στους ελαιοπαραγωγούς ο νέος κοινοτικός κανονισμός στο λάδι. Γιατί οι ελαιοπαραγωγοί από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του θα υποστούν νέα δραματική μείωση του εισοδήματός τους: Λόγω του προστίμου συνυπευθυνότητας θα χάσουν μεγάλο μέρος της επιδότησης και λόγω της κατάργησης της τιμής παρέμβασης θα εξαναγκαστούν να πουλήσουν στους εμπόρους - βιομηχάνους σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ