Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η έκλειψη "έριξε" το θερμόμετρο

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει 42 βαθμούς για σήμερα

Η έκλειψη του Ηλίου - πέρα απ' το θέαμα - υπήρξε ευεργετική, καθώς "έριξε" τη θερμοκρασία ένα με δυο βαθμούς σε όλη τη χώρα, όταν το θερμόμετρο έδειχνε 41 βαθμούς Κελσίου. Τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στην Αθήνα μετρίασε και το αεράκι. Πάντως, μετά το πέρας της έκλειψης, η θερμοκρασία ανέβηκε. Για σήμερα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προβλέπει ότι το θερμόμετρο θα δείξει πιθανόν 42 βαθμούς.

Χτες, την πρωτιά στις υψηλές θερμοκρασίες είχαν ο Αλίαρτος στη Βοιωτία και το Αστρος Κυνουρίας, όπου το θερμόμετρο έφτασε τους 41 βαθμούς, ενώ ακολούθησε η Φιλαδέλφεια με 40 βαθμούς Κελσίου. Υψηλές θερμοκρασίες παρουσίασαν τα Γιάννενα,η Ελευσίνα,η Κόνιτσα και το Αγρίνιο με 39 βαθμούς και η Λάρισα,όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 38 βαθμούς.

Παρά την αυξημένη θερμοκρασία, οι κλήσεις στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) κινήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά της Τρίτης, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθούν περιπτώσεις θερμοπληξίας. Ετσι, λοιπόν, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έκαναν χτες 327 διακομιδές, από τις οποίες οι 35 ήταν για καρδιολογικά περιστατικά, οι 20 για πνευμονολογικά προβλήματα, οι 15 για λιποθυμίες και οι 155 για άλλες αιτίες.

Στο ιατρικό τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων (34.27.513 - 6) είχαν απευθυνθεί μέχρι χτες 190 Αθηναίοι για πληροφορίες. Ο Δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει και σήμερα την παραχώρηση κλιματιζόμενων χώρων στα δημοτικά ιατρεία του 1ου, 3ου, 4ου και 6ου Δημοτικών Διαμερισμάτων. Επίσης μισθώθηκαν από το Δήμο Αθηναίων 30 κλιματιζόμενα δωμάτια σε κεντρικό ξενοδοχείο για όσους ηλικιωμένους ή μοναχικά άτομα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Σχετικές πληροφορίες παρέχονται στο τηλέφωνο 52.42.140.

Παράλληλα, στη Γενική Γραμματεία του Δήμου (Λιοσίων 22), σταθμεύουν δύο κλιματιζόμενα πούλμαν, τα οποία διατίθενται για την ομαδική μεταφορά ατόμων σε κλιματιζόμενους χώρους ή για την παραμονή μέσα σε αυτά τις θερμές ώρες της μέρας.

Οι προβλέψεις της ΕΜΥ

Για σήμερα, η ΕΜΥ προβλέπει προβλέπει ότι η θερμοκρασία θα φτάσει στους 41 βαθμούς στα ηπειρωτικά και, πιθανόν, τους 42 βαθμούς. Πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται για την Παρασκευή στις δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας, ενώ στην Αττική θα αρχίσει να δροσίζει από το Σάββατο.Στην Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός με ασθενείς ανέμους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 41 βαθμούς, αλλά στις παραθαλάσσιες περιοχές η μεγίστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ