Με προσφυγή στη δικαιοσύνη και απεργιακές κινητοποιήσεις απειλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος,καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για τις ανθρώπινες τραγωδίες που πλήττουν την υπηρεσία τους, τους τελευταίους 15 μήνες. Από πέρσι τον Ιούλη έχουν χάσει τη ζωή τους 15 πυροσβέστες και ένας εθελοντής δασοπυροσβέστης, ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν τραυματιστεί, προσπαθώντας να σβήσουν φωτιές ή να προσφέρουν βοήθεια σε άλλους πολίτες.
Οι συνδικαλιστές αποδίδουν τους τραγικούς θανάτους των συναδέλφων τους στα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, στην ελλιπή υποδομή και στην απουσία επιχειρησιακών σχεδίων για τη διάσωση των πυροσβεστών που εγκλωβίζονται στις φωτιές και αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο. Τα τραγικά συμβάντα δεν μπορούν δυστυχώς να αναχθούν στη σφαίρα του τυχαίου γεγονότος ή να αποδοθούν στην κακιά στιγμή, ή έστω στην επικινδυνότητα του επαγγέλματος, σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους και προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι σε τέτοια συμβάντα υπάρχουν και φυσικοί αυτουργοί, οι οποίοι πρέπει να διωχτούν ποινικά, αφού με τη στάση τους γίνονται υπαίτιοι θανάτων ή βλαβών της υγείας των πυροσβεστών.
"Θα προχωρήσουμε επίσης σε συγκεκριμένες κινητοποιήσεις χωρίς να αποκλείουμε και αυτές τις απεργιακές. Και αν κανείς θεωρήσει ότι ενδεχόμενοι απεργιακοί αγώνες μας είναι παράνομοι, απαντάμε ότι η δική μας υποτιθέμενη παρανομία (που δεν υπάρχει) είναι σταγόνα στον ωκεανό των δικών τους, όχι απλά παράνομων, αλλά εγκλημάτων σε βάρος των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος", τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.
Οι συνδικαλιστές αναφέρονται διεξοδικά στις συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών και καταγγέλλουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις, όχι μεμονωμένες, που αρκετοί πυροσβέστες εργάζονται σε κατάσβεση πυρκαγιάς ή βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας ή περιπολίες συνεχώς χωρίς ανάπαυση για 20 και πλέον ώρες, σε ώρες που από το νόμο χαρακτηρίζονται ως νύχτα, κατάσταση που σε συνδυασμό με τις διαρκείς επιφυλακές στερεί οποιαδήποτε ανάπαυση από τους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αγχωτικών καταστάσεων, μειωμένων αντανακλαστικών, συμπτωμάτων διαρκούς κόπωσης κλπ. Η παραπάνω εργασία παρέχεται χωρίς καμία πρόσθετη αμοιβή, δεδομένου ότι για τους υπαλλήλους του ΠΣ δεν υπάρχει πρόβλεψη για αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης, αμοιβή νυχτερινής εργασίας ή επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αμοιβή Κυριακών - επισήμων αργιών κλπ. Η οικονομική αυτή κατάσταση δημιουργεί ένα αίσθημα ότι η αποστολή και το έργο του πυροσβέστη δεν αναγνωρίζεται από την πολιτεία (ανεξαρτήτως του ότι στους επικήδειους πολλά σχετικά ακούγονται) που επιτείνει τις πιο πάνω αναφερόμενες δυσμενείς ψυχολογικές καταστάσεις. Σημειώνεται τέλος ότι το ΠΣ παρουσιάζει μεγάλη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, αφού οι κενές θέσεις προβλέπεται να καλυφθούν σε δυο χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου με τον οποίο ανατίθεται η δασοπυρόσβεση τους πυροσβέστες (βρίσκεται μόνο σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πρόσληψη 1.450 υπαλλήλων). Ο ατομικός εξοπλισμός και η διοικητική μέριμνα είναι σε κακή κατάσταση, ενώ η εκπαίδευση και οι χώροι όπου ασκούνται οι πυροσβέστες δεν αντιστοιχούν στις σημερινές συνθήκες.