Τρίτη 3 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΑΤΤΙΚΗ
Εφιαλτικές εικόνες καλοκαιρινής μπόρας

Ανθρωποι κινδύνευσαν, σπίτια πλημμύρισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε τεράστιες λίμνες. Επικίνδυνη η πολιτική της κυβέρνησης και στον τομέα της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Λεκανοπεδίου

Τρεις μπόρες μέσα σε τρεις μέρες, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, ήταν ικανές για να αποδείξουν - μες στην καρδιά του καλοκαιριού - την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Η πολιτική της κυβέρνησης αποδεικνύεται πλέον επικίνδυνη για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Πολύ περισσότερο, γιατί έχει στα χέρια της σχετική έκθεση με όλα τα προβλήματα και τις παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν στο αντιπλημμυρικό δίκτυο του Λεκανοπεδίου, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα!

Για άλλη μια φορά κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Δεκάδες κεντρικοί δρόμοι, σπίτια αλλά ακόμη και το ίδιο το αεροδρόμιο του Ελληνικού μετατράπηκαν σε λίμνες. Τα βουλωμένα φρεάτια, τα ημιτελή αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και τα δεκάδες υπόλοιπα πλημμύρισαν το Λεκανοπέδιο, αφού κατασκευάζονται χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, υποδομές και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι καλοκαιρινές πλημμύρες έφεραν, για μια ακόμη φορά, σειρά καταγγελιών, κατόπιν... βροχής. Οι απεγνωσμένοι κάτοικοι κατηγορούσαν τους δημάρχους και αυτοί τους αρμόδιους του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και της ΕΥΔΑΠ. Κανένας, όμως, δεν έπαιρνε την ευθύνη για την καταστροφή των περιουσιών των κατοίκων.

Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες στο "Ρ" του δημοτικού συμβούλου της"Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μεταμόρφωσης" Κώστα Μαρκέτη ότι τα έργα που γίνονται στην περιοχή για τη Λεωφόρο Σταυρού - Ελευσίνας έχουν καταστρέψει όλους τους φυσικούς διαδρόμους, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλη η περιοχή. "Τα έργα που έγιναν κατέστρεψαν τα φυσικά ρέματα, τα οποία όμως δεν αντικαταστάθηκαν από τεχνητά. Δεν έχει γίνει καμιά σύνδεση του οικιστικού ιστού της πόλη με τη Λεωφόρο που κατασκευάζεται", κατήγγειλε.

Από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δηλώνουν πως δεν ευθύνονται για τις καταστροφές. Σύμφωνα, μάλιστα, με δήλωση στο "Ρ" του Δ. Κατριβάνου, γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, "υπεύθυνες για τις πλημμύρες είναι και οι παράνομες συνδέσεις των δικτύων ομβρίων υδάτων με το δίκτυο λυμάτων της ΕΥΔΑΠ. Αποτέλεσμα είναι, λόγω των παράνομων συνδέσεων, το δίκτυο λυμάτων να μην αντέχει τις παραπάνω ποσότητες νερού και να υπερχειλίζει με μια μικρή νεροποντή". Και το ερώτημα που προκύπτει από αυτή τη διαπίστωση είναι ποιος είναι ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ, για να ελέγξει τις παράνομες συνδέσεις.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις καλοκαιρινές μπόρες του τριημέρου εμφανίστηκαν στα νότια και βόρεια προάστια. Ιδιαίτερα την Παρασκευή, η παραλιακή από το Παλαιό Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη είχε μετατραπεί σε λίμνη, με δεκάδες οδηγούς εγκλωβισμένους στα αυτοκίνητά τους. Σπίτια και δρόμοι πλημμύρισαν από λασπόνερα, με τους κατοίκους να προσπαθούν απεγνωσμένα να σώσουν ό,τι μπορούν, καταγγέλλοντας τους αρμόδιους για τα βουλωμένα φρεάτια και ημιτελή ή ανύπαρκτα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.Ο Κηφισός την Παρασκευή, για μια ακόμη φορά, υπερχείλισε ανάμεσα στο Μοσχάτο και την Καλλιθέα μιας και το σκέπασμά του, το οποίο έχει πολυδιαφημιστεί από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έφερε σε αδιέξοδο τα ορμητικά του νερά, πνίγοντας την περιοχή και διακόπτοντας την κυκλοφορία του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου για μια ώρα.

Η κυβέρνηση γνωρίζει!

Οι επαναλαμβανόμενες καταστροφές με μια μπόρα φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την έκθεση - "φωτιά", που είχε αποκαλύψει ο "Ρ" από τον περασμένο Νοέμβρη (22.11.1998). Σύμφωνα με αυτήν υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν από τις πλημμύρες πολλές περιοχές της Αττικής, με μια μόνο βροχή, επειδή δε διαθέτουν κανένα αντιπλημμυρικό σύστημα!

Τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται στο Διαχειριστικό Σχέδιο, που εκπόνησε η εταιρία συμβούλων "Knight Piesold",σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ,με αντικείμενο "την αξιολόγηση της υποδομής που διαθέτει η ΕΥΔΑΠ όσον αφορά την αποχέτευση, την αντι - ρύπανση και τα αντιπλημμυρικά".

Στην έκθεση πολλά έργα μάλιστα χαρακτηρίζονται"επείγοντα", ενώ σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται λόγος για έργα που πρέπει να γίνουν "όσο το δυνατόν συντομότερα", γιατί υπάρχει άμεσα ο κίνδυνος πλημμύρας! Κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έχουν στα συρτάρια τους το αποκαλυπτικό υλικό, εδώ και αρκετό καιρό. Αντί, λοιπόν, να πάρουν κάποια μέτρα για την προστασία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση - μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

Υπενθυμίζουμε ορισμένα μόνο από τα προβλήματα που διαπιστώνει η έκθεση.

  • Τα υφιστάμενα συστήματα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στην Αθήνα, στο σύνολό τους, ικανοποιούν το 25% (!) μόνο των συνολικών αναγκών.
  • Οι αλλαγές στις χρήσεις γης. Το μέγεθος του κινδύνου πλημμυρών αυξήθηκε από αυτές τις αλλαγές, δηλαδή από την ανάπτυξη οικισμών στα προάστια, δρόμων και βιομηχανικών περιοχών, που το υπάρχον αντιπλημμυρικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.
  • Οι πυρκαγιές των τελευταίων ετών στην Ανατολική Αττική. Το πρόβλημα αυτό έγινε εντονότερο κατά τα τελευταία χρόνια, αφού καταστράφηκε η βλάστηση στις κορυφές των λόφων, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το συντελεστή απορροής των νερών.
  • Οι αποφράξεις αγωγών στα δίκτυα ομβρίων υδάτων, οι ζημιές, προβλήματα παροχετευτικής ικανότητας, η διοχέτευση ακαθάρτων στα όμβρια, οι φραγμένες σχάρες στα σημεία εισόδου, τα απροσπέλαστα φρεάτια και αγωγοί.
Πάνω από 700 κλήσεις

Το τριήμερο, η πυροσβεστική υπηρεσία έλαβε περισσότερες από 700 κλήσεις από τις περιοχές του Πειραιά, της Καλλιθέας, της Νέας Σμύρνης, της Γλυφάδας, του Ελληνικού, της Νέας Ιωνίας, της Νέας Μάκρης,, του Αμαρουσίου, του Γαλατσίου, του παλαιού και νέου Ψυχικού, της Κηφισιάς, της πεύκης, της Μεταμόρφωσης και της Λυκόβρυσης. Οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν πλημμυρισμένα υπόγεια, φρεάτια, σπίτια και καταστήματα.

Πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολλά ατυχήματα. Στο λιμάνι του Πειραιά την Παρασκευή εγκλωβίστηκαν δεκάδες οδηγοί, καθώς η στάθμη του νερού είχε ανεβεί πάνω από 30 πόντους και οι περισσότεροι σηματοδότες δε λειτουργούσαν.

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο αεροδρόμιο του Ελληνικού το οποίο πλημμύρισε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις. Προχτές και χτες συνεργεία της Πυροσβεστικής έκαναν συνεχώς αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια των σπιτιών και καταστημάτων που πλημμύρισαν από τις δυνατές μπόρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζημιές από κακοκαιρία και έλλειψη υποδομών(2013-10-17 00:00:00.0)
«Πλημμύρα» κυβερνητικών ευθυνών(2004-09-22 00:00:00.0)
Αθώοι για την πλημμύρα του '94(2000-03-17 00:00:00.0)
Δεν υπάρχει κανένα αντιπλημμυρικό έργο!(1998-11-22 00:00:00.0)
Μόνιμη η απειλή για Θριάσιο - Αθήνα(1998-11-22 00:00:00.0)
Αλλού βρέχει για κυβέρνηση - ΕΥΔΑΠ(1998-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ