Την ίδρυση δικού του οργανισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εξήγγειλε χτες ο δήμαρχος της πόλης Δ. Αβραμόπουλος, στα πλαίσια του "κυνηγητού" που έχει εξαπολύσει το ντόπιο και το ξένο κεφάλαιο, για το μεγάλο "φαγοπότι" του 2004
Το δικό του "χαλί" προς το κεφάλαιο φαίνεται πως θέλει να "στρώσει" ο δήμαρχος Αθηναίων, με αφορμή την επιχειρηματική "πίτα" των Ολυμπιακών Αγώνων. Ετσι, χτες, ο ίδιος ο δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος εξήγγειλε την ίδρυση οργανισμού από το δήμο με την επωνυμία... "Αθήνα - Τρίτη Χιλιετία". Με σκοπό, όπως είπε, την "αξιοποίηση των μοναδικών ευκαιριών που διανοίγονται από την έλευση της νέας χιλιετίας και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004". Εσπευσε, ωστόσο, να δηλώσει (ή να καθησυχάσει κάποιους;) ότι αυτός ο οργανισμός θα είναι "ενισχυτικός" και "συμπληρωματικός" της επιτροπής "Αθήνα 2004".
Το τι είδους ευκαιρίες θα αξιοποιηθούν και από ποιους είναι ζητήματα, οι απαντήσεις των οποίων μπορούν να προκύψουν από την οργανωτική δομή του οργανισμού, έτσι όπως δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτήν, το ανώτατο όργανο του οργανισμού θα είναι η "οικουμενική συνέλευση των Αθηνών". Πέρα από τις μεγαλοστομίες του δημάρχου για το ρόλο αυτού του οργάνου ("... θα συμβολίζει τη διαχρονικότητα του ολυμπιακού πνεύματος και του ελληνικού πολιτισμού"), η ουσία είναι ότι θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της "επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό" και των ΜΜΕ, περιστοιχισμένοι από εκπροσώπους των τεχνών, των επιστημών, του αθλητισμού κ. ά., προφανώς για τα προσχήματα.
Για το κατεξοχήν ανώτατο όργανο του δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο, θα δοθεί ένας μάλλον συμπληρωματικός ρόλος στην εκτελεστική επιτροπή του οργανισμού, στην οποία θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του οργανισμού που θα είναι ο δήμαρχος, εκπρόσωποι των παρατάξεων, μαζί με τους αντιπροέδρους και τα στελέχη του οργανισμού "και συναφών με το εγχείρημα θεσμών και οργανώσεων", που δεν κατονομάζονται συγκεκριμένα. Τα στελέχη αυτά θα είναι, σύμφωνα με τον δήμαρχο, "τεχνοκράτες" ειδικευμένοι, ανάμεσα σε άλλα και στη χρηματοοικονομική διαχείριση. Σκοπός της οποίας είναι, όπως ρητώς δηλώνεται στους σκοπούς του οργανισμού, η εξασφάλιση οικονομικού κέρδους από τους Αγώνες. Ετσι, η απουσία του Δημοτικού Συμβουλίου από το ανώτατο όργανο του οργανισμού, η παρουσία σε αυτό εκπροσώπων του κεφαλαίου και η δηλωμένη θέση για εξασφάλιση κερδών, καθιστά τα λεκτικά "στολίδια" του δημάρχου περί "νέων εποχών" και "λίκνου της δημοκρατίας", τουλάχιστον αυτοαναιρούμενα. Πολύ περισσότερο, που στους στόχους του οργανισμού θα είναι και η "αξιοποίηση" των υποδομών των αγώνων μετά τη λήξη τους. Ενας τομέας - "φιλέτο" ως γνωστόν, που τον "λιγουρεύονται" πολλοί.
Εκτός από τα παραπάνω, ο οργανισμός έχει στόχο να προωθήσει τα σχέδια για"μητροπολιτικό κέντρο", έτσι ώστε τα "οφέλη" από τη διοργάνωση "να εξαπλωθούν σε όλους τους δήμους της μητροπολιτικής Αθήνας". Με λίγα λόγια, να μην υπάρχουν ούτε καν οι τυπικοί περιορισμοί των διοικητικών ορίων στο μεγάλο φαγοπότι, αλλά και να εφαρμοστεί ένα ακόμη συγκεντρωτικό διοικητικό μοντέλο στην Αυτοδιοίκηση.
Το "κερασάκι" στα παραπάνω περιλαμβάνεται στους "άξονες δραστηριοτήτων" του οργανισμού, που ξεκινούν από την "αναβίωση της Ολυμπιάδας" με τη μορφή πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο διοργανώσεις ολυμπιακών αγώνων, μέχρι τη δημιουργία διάφορων διεθνών οργάνων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων αστικού κοσμοπολιτισμού, με θέματα "σοβαρότατα" όπως η ανακήρυξη των... "νέων επτά θαυμάτων του κόσμου"!