Κυριακή 3 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ
Μεγάλες ελλείψεις και συνθήκες εργασίας χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Βλάχο, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος και της Ενωσης Υπαλλήλων ΠΣ Περιφέρειας Ηπείρου

Η αντιπυρική περίοδος έχει διανύσει δύο μήνες από την πεντάμηνη διάρκειά της. Και, ήδη, περίπου 17.000 στρέμματα έχουν καεί στις φωτιές της νότιας Ρόδου και άλλα 5.500 σε αυτή των Δερβενοχωρίων. Υπενθυμίζεται ότι και σε αυτήν την αντιπυρική περίοδο, ο πυροσβέστης μάχεται, όπως εδώ και χρόνια, χωρίς να έχει ανανεωθεί η στολή πυρκαγιάς, ενώ μεγάλος αριθμός από το προσωπικό δεν έχει το σύνολο των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Παράλληλα, δεν έχει θεσμοθετηθεί κανένα πλαίσιο υγείας και ασφάλειας για τους πυροσβέστες, η πυρόσβεση υποστηρίζεται από παλαιά πυροσβεστικά οχήματα, μεγάλος αριθμός των οποίων χρειάζεται επισκευή και η υποστήριξη των επιχειρήσεων δασοπυρόσβεσης γίνεται από το μειωμένο αριθμό των επίσης παλαιών πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Βλάχος, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος και της Ενωσης Υπαλλήλων ΠΣ Περιφέρειας Ηπείρου, με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ).

* * *

-- Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και αυτήν την αντιπυρική περίοδο το Πυροσβεστικό Σώμα;

-- Το καλοκαίρι και φέτος ξεκινά με πολλά προβλήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ) σε πιο έντονο βαθμό, αλλά και με πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για εκδήλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Εχουμε, δηλαδή, από νωρίς συνθήκες καύσωνα και ισχυρούς ανέμους, που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Tα τελευταία χρόνια, ο καιρός ήταν ευνοϊκός για την Πυροσβεστική και τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, αφού υπήρχαν συχνές βροχοπτώσεις και υψηλά ποσοστά υγρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα προβλήματα οφείλονται στη συνέχιση της πολιτικής της μείωσης των κρατικών δαπανών, για τις ανάγκες του ΠΣ, αλλά και για τις ανάγκες των υπηρεσιών του δικτύου πρόληψης και πυρασφάλειας, όπως εφαρμόζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Eurokinissi

Οι μεγάλες ελλείψεις στο μόνιμο προσωπικό διατηρούνται και αυξάνονται και στις κεντρικές και στις απομακρυσμένες υπηρεσίες του Σώματος. Παράλληλα, συνεχίζεται και φέτος η υποσχεσιολογία για τους συναδέλφους πενταετούς θητείας και τους συμβασιούχους συναδέλφους, σχετικά με την πιθανή μονιμοποίησή τους ή τη συνέχιση της μερικής απασχόλησής τους. Διατηρείται το εργασιακό καθεστώς που τους εμποδίζει να δουλεύουν με πλήρες ωράριο, σε συνδυασμό και με την έλλειψη των απαιτούμενων πιστώσεων για να παρέχουν πλήρη εργασία τις Κυριακές - Αργίες, όπως και υπερωριακή και νυχτερινή εργασία, όχι μόνο για την αντιπυρική περίοδο αλλά και για όλο το χρόνο.

-- Ποιες είναι οι ελλείψεις σε μέσα;

-- Σημαντικός αριθμός των οχημάτων έχει προβλήματα κυρίως λόγω της παλαιότητας, αφού έχουν ξεπεράσει τα 20 και 30 χρόνια επιχειρησιακής λειτουργίας. Ορισμένα παραμένουν ακινητοποιημένα ακόμα και σήμερα, λόγω βλαβών και φθαρμένων ελαστικών. Εδώ σημειώστε ότι τα πυροσβεστικά οχήματα δεν ελέγχονται από τα κρατικά ΚΤΕΟ, όπως για παράδειγμα τα οχήματα του ΕΚΑΒ, των Δήμων και των Περιφερειών. Ο έλεγχος αυτός κρίνεται απαραίτητος για τα πυροσβεστικά οχήματα που παρουσιάζουν χρόνια καταπόνηση, λόγω των πολλών χιλιομέτρων σε δύσβατες περιοχές που έχουν διανύσει, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν κατά το χρόνο που λειτουργούν στις πυρκαγιές. Δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές σε αρκετές υπηρεσίες της χώρας, για να στεγαστούν αρκετά οχήματα ιδιαίτερα το χειμώνα, ώστε να προστατεύονται από την υγρασία και την παγωνιά, τα ευαίσθητα σημεία τους ιδιαίτερα στο συγκρότημα των αντλιών.


Eurokinissi

Σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα, τα περισσότερα είναι επικίνδυνα λόγω παλαιότητας. Παρουσιάζουν βλάβες μέσα στην αντιπυρική περίοδο και δεν μπορούν να είναι διαθέσιμα στο σύνολό τους και σε καθημερινή βάση. Και επειδή δεν υπάρχει ο απαιτούμενος εθνικός εναέριος στόλος, συνεχίζουμε ως χώρα να νοικιάζουμε ελικόπτερα κάθε καλοκαίρι και να δαπανούμε σημαντικά ποσά. Πέρυσι δαπανήθηκαν 14 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Ιδια κατάσταση και στον ατομικό εξοπλισμό. Μεγάλες ελλείψεις ακόμα και σε στολές πυρκαγιάς, άρβυλα, σύγχρονες ατομικές προσωπίδες και σύγχρονα μέσα ατομικής προστασίας.

Ολο και χειρότερες οι συνθήκες εργασίας

-- Ποιες είναι οι συνέπειες στους εργαζόμενους στο ΠΣ από την κατάσταση που επικρατεί;

-- Οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν χρόνο με το χρόνο. Δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στο προσωπικό. Οταν ξεσπούν μεγάλες πυρκαγιές, πηγαίνουμε για ενίσχυση και σε άλλες περιφέρειες ανά την Ελλάδα. Η εργασία εντατικοποιείται ακόμα περισσότερο, γιατί σε πολλές περιπτώσεις περιλαμβάνει αρχικά ταξίδι 6, 7 και 8 ώρες με τα πυροσβεστικά οχήματα, πριν την εμπλοκή μας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ η συνολική εργασία που παρέχουμε ξεπερνά τις 40 ώρες. Χώροι για ξεκούραση και ανάπαυση δεν διατίθενται για τους πυροσβέστες.

Ολες οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το γεγονός ότι εμείς, το μόνιμο προσωπικό, δεν πληρωνόμαστε υπερωρία - αυτό ίσχυε ανέκαθεν - και δουλεύουμε την υπερεργασία δωρεάν, με αντάλλαγμα ρεπό, που και αυτά σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να δοθούν, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Για το λόγο αυτό, καλούμαστε αρκετές φορές σωρηδόν σε επιφυλακή, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν πυρκαγιές ή ακόμα και όταν οι πυρκαγιές εκδηλώνονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή μας.

Σε υπηρεσιακό επίπεδο, η σημερινή κυβέρνηση μάς επιβαρύνει ακόμα περισσότερο με νέες αρμοδιότητες που μας αναθέτει και συγκεκριμένα ως οδηγούς των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας. Αποδυναμώνει κι άλλο, με αυτόν τον τρόπο, τη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος και το αποτέλεσμα θα είναι να υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο και οι δικές μας οι παροχές ως πυροσβέστες αλλά και οι παροχές των Κέντρων Υγείας προς το λαό, από τη στιγμή που δεν τα στελεχώνει με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό.

Στο επιχειρησιακό σκέλος, η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της συρρίκνωσης των υπηρεσιών μας, στοχεύοντας σε συγχώνευση - κατάργηση αρκετών εξ αυτών, σε συνδυασμό και με τη δημιουργία εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση.

Προσπαθούμε να οργανώσουμε την αντίδραση των πυροσβεστών

-- Τι προτείνει η ΕΑΚΠ για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης;

-- Οι πολιτικές και οι τακτικές που εφαρμόζονται και στο Πυροσβεστικό Σώμα και στο σύστημα πυρασφάλειας της χώρας, δεν έχουν φέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Οι μεγάλες καταστροφές δεν αποφεύχθηκαν. Δεν αποτράπηκαν οι εμπρησμοί από το οργανωμένο δίκτυο των καταπατητών, εξαιτίας της διατήρησης της αντιδασικής νομοθεσίας. Εμείς δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό, χάσαμε συναδέλφους μας, οι τραυματισμοί έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια για όλους μας, αλλά δεν ήταν δυνατό να αποτρέψουμε τις καταστροφές και στα δάση και στις περιουσίες των πολιτών, αλλά ούτε και τους θανάτους των συνανθρώπων μας.

Και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει στο πρόγραμμά της την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος και του Δικτύου Πυροπροστασίας.

Τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα των πυροσβεστών βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με όλων των εργαζομένων. Η κυβέρνηση διέλυσε και για εμάς την Κοινωνική Ασφάλιση και προωθεί νέες μεγάλες μειώσεις στους μισθούς μας. Αδιαφορεί για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στη δουλειά μας, τη χορήγηση των αδειών όπως δίνονται σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, τη δημιουργία ενός δίκαιου συστήματος μεταθέσεων. Μας αρνείται, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την αμοιβή της υπερωρίας, για τη συνεχόμενη εξαντλητική υπερεργασία που παρέχουμε και κατά τις μεγάλες πυρκαγιές της αντιπυρικής περιόδου και γενικότερα σε όλα τα επιχειρησιακά συμβάντα. Προωθεί νέο σύστημα μεταθέσεων, για να μας μεταθέτουν όπου και όποτε θέλουν, για να καλύψουν τις μεγάλες ελλείψεις του ΠΣ σε προσωπικό.

Την πολιτική της κυβέρνησης βοηθούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις, όπως και οι ηγεσίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών και της Ενωσης Αξιωματικών που συνδιαμόρφωσαν, με τις προτάσεις τους και τη συμμετοχή τους στις διάφορες επιτροπές, την εφαρμογή και τη διεύρυνση αυτής της πολιτικής. Δεν θέλουν να οργανώσουν τους πυροσβέστες, για να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται. Καλλιεργούν κλίμα εφησυχασμού και αναμονής, συνεχίζουν τις αυταπάτες για «εξαίρεση» και «ιδιαίτερη μεταχείριση» των ένστολων υπαλλήλων και παραπλανούν για δήθεν δικαίωση των αιτημάτων μας, κυρίως με τη συνέχιση των δικαστικών αγωγών.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, προσπαθούμε με όλες τις δυνάμεις μας να οργανώσουμε την αντίσταση των πυροσβεστών, με διαμαρτυρίες, παραστάσεις προς το υπουργείο, αλλά και με τη συμμετοχή μας σε όλες τις διαδηλώσεις του αγωνιζόμενου λαού. Αναδείξαμε τις αιτίες των προβλημάτων στην υπηρεσία, αλλά και στη ζωή μας γενικότερα.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για τον αγωνιστικό προσανατολισμό των συνδικαλιστικών μας οργάνων, να εντάξουμε στο πλαίσιό τους αγωνιστικές μορφές δράσης και στο χώρο μας και μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, για να εμποδίσουμε και να συγκρουστούμε με τις πολιτικές που ευθύνονται και για τη συνεχή υποβάθμιση του ΠΣ και των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και για την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Προσπαθούμε να ενώσουμε και να συσπειρώσουμε τους συναδέλφους, για να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που μας καταργούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.


Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ