Τετάρτη 28 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες

Με αντικείμενο το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, συνεδρίασε χθες το Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής. Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Απόστολος Τασούλας σημείωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο, αφού απέχει από τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών που χρειάζονται μοσχεύματα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί θεσμούς εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι είναι συνολικότερο κοινωνικό πρόβλημα το θέμα της ύπαρξης συνείδησης όσον αφορά το θέμα των μεταμοσχεύσεων. Οπως είπε, "οι μεταμοσχεύσεις είναι αναγκαίες, εξαρτώνται άμεσα από την εξεύρεση μοσχευμάτων. Δεν μπορούν να βρεθούν από πουθενά αλλού εκτός από το ανθρώπινο σώμα. Χρειάζεται ανάπτυξη και διάδοση των ανθρώπινων αξιών της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού. Αυτό όμως πρέπει να είναι γενικό κοινωνικό φαινόμενο. Δεν μπορείς να λες στην οικονομία έχω άλλους νόμους που καθιερώνουν την αξία του ατόμου και στα όργανα να λες θέλω αλτρουισμό"

Ειδικά για τις διατάξεις του νομοσχεδίου σχετικά με τον φορέα μεταμοσχεύσεων, ο οποίος προβλέπεται να είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ο Απόστολος Τασούλας τόνισε ότι "το νομοσχέδιο δε λύνει ζητήματα υποδομής με την έννοια και της ανάπτυξης μονάδων και της χωροκατανομής. Ζούμε σε μια χώρα που έχει ανάγκη για 200 μεταμοσχεύσεις το χρόνο κι έχουμε 4 - 5 κέντρα ιατρικά. Δεν μπορεί να γίνονται 2 ή 3 σε μια περιοχή και να μη γίνονται σε άλλες. Οσον αφορά ποιες μονάδες θα κάνουν τις μεταμοσχεύσεις, εκτιμούμε ότι δεν μπορούν να είναι ιδιωτικές μονάδες. Θα έπρεπε να εντάσσεται η αντιμετώπιση του προβλήματος στα πλαίσια του ΕΣΥ. Να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα επέτρεπαν την ανάπτυξη των μονάδων". Κατέληξε λέγοντας ότι το ΚΚΕ, αντιλαμβάνεται την ύπαρξη φορέα μεταμοσχεύσεων ως "μια λειτουργία στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος υγείας. Εναν οργανισμό που θα διοικούνταν από ένα ευρύτατο συμβούλιο, όπου να εκφράζονται οι κοινωνικοί φορείς και να απολογείται δημόσια και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής". Ειδικά για το θέμα της κοινωνικής διαπαιδαγώγησης προκειμένου να υπάρξουν εθελοντές δότες οργάνων, επισήμανε ότι "θα πρέπει να πειστεί ο καθένας να κάνει θετικό βήμα σε αυτή την περίπτωση" χωρίς να υπάρχει στιγματισμός όσων αρνηθούν. Το νομοσχέδιο ψήφισαν μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χάνονται καθημερινά ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν(2010-11-02 00:00:00.0)
Ανολοκλήρωτα κέντρα με λίστες ασθενών(2006-11-30 00:00:00.0)
Τα μοσχεύματα προσφορά ζωής(2004-09-23 00:00:00.0)
Χάρισαν ζωή σε δύο καρδιοπαθείς(2003-03-21 00:00:00.0)
Οπισθοδρόμηση στις μεταμοσχεύσεις(2000-03-30 00:00:00.0)
Οχι στο στιγματισμό(1999-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ