ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-
Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ διζωνικής ομοσπονδίας και εμμένει σ' αυτήν, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι αν τεθεί θέμα χαλαρής ομοσπονδίας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα το αντιμετωπίσει δεόντως.
Ο κ. Σερέζης είχε κληθεί να σχολιάσει τις δηλώσεις του σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ υπέρ χαλαρής ομοσπονδίας με δυο ισχυρές αρχές.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση δέχεται να βρίσκονται όλα στο τραπέζι των συνομιλιών, ο κ. Σερέζης είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως τα F- 16 που αποφάσισε να αγοράσει η Ελλάδα, αντί των F-15, καλύπτουν την Κύπρο.Ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος σε επικρίσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Χρίστου Ρότσα για το θέμα της απόφασης αυτής είπε πως ο αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος διαβίβασε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη σημείωμα στο οποίο αναφέρονται τα πλεονεκτήματα των αεροσκαφών F- 16 και F-15. Είναι, είπε, ένα σημείωμα που συνήθως δημοσιεύεται σε ειδικά περιοδικά. Ο ισχυρισμός του κ. Ρότσα, συνέχισε, ότι τα F-16 δεν καλύπτουν την Κύπρο είναι ανακριβής. Οπως και το ίδιο το σημείωμα που ενεχείρισε στον πρόεδρο αναφέρει τα F-16 έχουν ακτίνα δράσης δυο χιλιάδων μιλίων. Η απόσταση μεταξύ Κύπρου και στρατιωτικής αεροπορικής βάσης στην Κρήτη απέχει περίπου 370 ναυτικά μίλια. Ενα F-16 μπορεί να καλύψει την απόσταση αυτή και να επιστρέψει και να έχει μια ακτίνα δράσης πάνω από την Κύπρο περίπου χιλίων μιλίων.
Ο κ. Σερέζης είπε πως επιπλέον όλα τα άλλα στοιχεία που αναφέρει ο κ. Ρότσας τα έχουν λάβει υπόψη τους οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα που έχουν πάρει την απόφαση.
Περαιτέρω ο κ. Σερέζης είπε ότι τα F-16 είναι διπλάσια σε αριθμό από τα F-15 που θα αγόραζε με τα ίδια χρήματα κι αυτό λόγω του κόστους.
Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ θα ασχολείτο αργά χτες το βράδυ σε συνεδρίασή του με το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις του μέλους του Χρίστου Ρότσα, ότι η Κύπρος έπαψε να είναι στις προτεραιότητες της Ελλάδας όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι τις απόψεις του Δημοκρατικού Συναγερμού σε θέματα άμυνας τις εκφράζει ο ίδιος ή ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ή ο γραμματέας που είναι αρμόδιος στο Πολιτικό Γραφείο για το συγκεκριμένο θέμα.
Το Πολιτικό Γραφείο, είπε, δε θα ασχοληθεί με θέμα φίμωσης των μελών του, αλλά με την υπευθυνότητα που πρέπει να διακρίνει όσους προβαίνουν σε δηλώσεις για μείζονος σημασίας θέματα, όπως αυτό της άμυνας.
Η πορεία της Ελλάδας προς την ΟΝΕ και της Κύπρου προς την ΕΕ δεν επηρεάζουν τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας και κατ' επέκταση τους σχεδιασμούς στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, μιλώντας χτες το πρωί σε ενημερωτικό πρόγραμμα του ΡΙΚ.
Ο κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος σχολίαζε δημοσίευμα της "Κυριακάτικης ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ" για το Δόγμα, τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε, που να ανατρέπει όσα ισχύουν για το Δόγμα.
Παρατήρησε, επίσης, ότι χαρακτηριστικό της μη σοβαρότητας του δημοσιεύματος είναι και το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.
Σε αμερικανικό σχέδιο για λύση του Κυπριακού, το οποίο όμως δεν υλοποιήθηκε λόγω άρνησης του καγκελαρίου της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, αναφέρεται στη χτεσινή έκδοσή της η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ".
Η "Χουριέτ" γράφει ότι, σύμφωνα με το σχέδιο, το 1997, με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών, θα αναγνωριζόταν στην Τουρκία το καθεστώς της υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρας, στη Σύνοδο του Λουξεμβούργου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτει η "Χουριέτ", πίστευαν ότι μια τέτοια ενέργεια θα συνέβαλε στην επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο. Το σχέδιο υποστηρίχτηκε και από τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά ο Χέλμουτ Κολ, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν έδωσε το "πράσινο φως" για την υλοποίησή του, παρά την επιμονή του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον.
Η "Χουριέτ" αναφέρεται στη συνεδρίαση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, πριν από τη Σύνοδο του Λουξεμβούργου, κατά την οποία, ο Κολ απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στην ίδια συνεδρίαση, ο Χέλμουτ Κολ επέκρινε και τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή πίεζαν, όπως είπε, την Ευρωπαϊκή Ενωση για την Τουρκία, δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν ανέχεται απειλές και ότι η Ενωση δεν είναι "αμπελοχώραφο" των Αμερικανών.
Οπως γράφει η "Χουριέτ", μετά την αντίδραση Κολ, έκλεισαν οι πόρτες για την Τουρκία και έπεσε στο κενό το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Κύπρο.