Κυριακή 18 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τίποτα δεν είναι αθώο

Η καναδική κρατική εταιρία AECL προσπαθεί εδώ και καιρό να πουλήσει αντιδραστήρες στην Τουρκία, σύμφωνα με τα στοιχεία της καναδικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης "Nuclear Awareness Project".Η οργάνωση, που προσπαθεί να αποτρέψει την πώληση καναδικών αντιδραστήρων στην Τουρκία, επισημαίνει ότι εγκαταστάσεις όπως αυτή που σχεδιάζεται για το Ακουγιού προκαλούν ραδιενεργό μόλυνση κάθε μέρα που λειτουργούν. Ακόμα, ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων δεν έχει λυθεί πουθενά στον κόσμο και στον Καναδά δέκα χρόνια μελετών για το πρόβλημα (με κόστος 800 εκατομμύρια δολάρια) δεν έδωσαν λύση.

Η οργάνωση προειδοποιεί ότι ένα καταστροφικό ατύχημα στο Ακουγιού μπορεί να μετατρέψει ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σε ακατοίκητη ζώνη. Επιπλέον, ότι στη σεισμογενή περιοχή του Ακουγιού ένας σεισμός μεγάλης κλίμακας θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό το πυρηνικό ατύχημα.

Συνεχίζει πως η πυρηνική ενέργεια απέτυχε στον Καναδά, όπου 8 από τους 22 πυρηνικούς αντιδραστήρες έκλεισαν λόγω φτωχής απόδοσης και προβλημάτων ασφαλείας. Αυτό που προκαλεί ερωτήματα από τις τοποθετήσεις της οργάνωσης είναι ο μονομερής στον υπολογισμό του ισχυρισμός πως η πυρηνική ενέργεια είναι ο πιο ακριβός τρόπος για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ισχυρισμός είναι ανάλογος των επιχειρημάτων που πρόβαλλαν αρχικά οι εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικών θερμοσιφώνων έναντι των ηλιακών. Ελεγαν πως οι ηλιακοί είναι τόσο ακριβοί στην αγορά τους ώστε δεν κατορθώνουν στη διάρκεια της ζωής τους να αποσβέσουν την αξία τους σε σχέση με το ρεύμα που θα κατανάλωνε μια οικογένεια για τον ίδιο λόγο την ίδια περίοδο. Ο απολογισμός αυτός κρατά απ' έξω το θετικό οικολογικό όφελος που μεταφράζεται και σε οικονομικό όφελος για το σύνολο της κοινωνίας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με την πυρηνική ενέργεια. Είναι ακριβή ως επένδυση, αποδίδει σε βάθος χρόνου και η τελική σχέση κόστους - απόδοσης μπορεί να αποβεί ολικά θετική για το κοινωνικό σύνολο μόνο με όρους αναπτυγμένου σοσιαλισμού. Το Τσέρνομπιλ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι. Υπάρχει για να αποδεικνύει τη στρέβλωση ίσως στους κανόνες της σοσιαλιστικής οικονομίας. Τα δεκάδες, όμως, άλλα πυρηνικά ατυχήματα στον καπιταλισμό βεβαιώνουν πως κυνήγι του κέρδους και πυρηνική ενέργεια είναι ασύμβατα από τη σκοπιά του λαϊκού συμφέροντος. Ετσι και οι ενστάσεις περί κόστους της πυρηνικής ενέργειας ενδιαφέρουν κύρια τις ανταγωνίστριες πετρελαϊκές εταιρίες...

Η οργάνωση σημειώνει, τέλος, ότι οι αντιδραστήρες παράγουν πλουτώνιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις πυρηνικές βόμβες, ενώ τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Προσθέτει πως η καναδική πυρηνική τεχνολογία βοήθησε ήδη την Ινδία και το Πακιστάν να κατασκευάσουν πυρηνικά όπλα. Αναγνωρίζει, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως η Τουρκία δε θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Αναφέρει ότι οι "Γκρίζοι Λύκοι",που μετέχουν στην τουρκική κυβέρνηση, υποστηρίζουν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γερμανικά μέτρα «λιτότητας» στη θέρμανση μετά τα νέα χαράτσια(2022-08-25 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ανησυχίες για τις διαρροές ραδιενέργειας...(2013-08-22 00:00:00.0)
Εξαγωγέας πυρηνικής βιομηχανίας...(2010-07-18 00:00:00.0)
Αγκομαχώντας στο δρόμο για φτηνή ενέργεια από πυρηνική σύντηξη(2005-07-17 00:00:00.0)
Η γεωγραφία του πυρηνικού ολέθρου(2000-06-03 00:00:00.0)
Ο πυρηνικός εφιάλτης στην "αυλή" μας...(1999-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ