Κυριακή 18 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με την ομάδα στο στούντιο

"Το όνομά μας είναι "18" και το επώνυμό μας είναι "Ναι στη ζωή και θέλουμε να ζήσουμε"", είπε ο Νίκος

Πριν ένα χρόνο, είχαν το άγχος για την έκβαση της εκπομπής. Μετά από 60 εκπομπές τώρα, κάθε Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι με 2 μμ, παίρνουν θέση με άνεση στα στούντιο του "902 Αριστερά στα FM".

Η ραδιοφωνική ομάδα δουλεύει σαν ρολόι, δηλαδή όλα τα παιδιά της θεραπευτικής κοινότητας περνούν απ' την εκπομπή, ακολουθώντας κυκλική τροχιά. Σ' αυτήν ακριβώς τη λειτουργία, βρίσκεται και η δυσκολία της προετοιμασίας της εκπομπής.

Ομως, εδώ βρίσκεται και η θεραπευτική συνεισφορά αυτής της εκπομπής. Δηλαδή, όλα αυτά τα παιδιά έχουν ερεθίσματα και αποκτούν εφόδια για τη θωράκισή τους, απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν στη ζωή τους.

Βασικό χαρακτηριστικό της ομάδας είναι η συλλογικότητα. Γι' αυτό - αλλά και για άλλους λόγους - τα παιδιά εμφανίζονται μόνο με τα μικρά τους ονόματα."Το όνομά μας είναι "18" και το επώνυμό μας είναι "Ναι στη ζωή και θέλουμε να ζήσουμε"", είπε ο Νίκος.

Δεν υπάρχουν αρχηγοί, ούτε "δοτοί", όπως εξηγούν οι ίδιοι. Ο Κώστας, ο συντονιστής της εκπομπής, εξηγεί: "Η προετοιμασία γίνεται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Γίνονται δύο ομάδες, οι οποίες είναι, όπως και η δραστηριότητα, ψυχοθεραπευτικές, αλλά και ψυχοεκπαιδευτικές. Ολη η ομάδα μαθαίνει το ραδιόφωνο. Σε αυτές τις δυο συνεδριάσεις, αποφασίζεται ποιο θα είναι το θέμα και ποια η δομή της εκπομπής. Υπάρχουν υποομάδες, που ασχολούνται με το ρεπορτάζ, τα αθλητικά, τα κοινωνικά θέματα, τον πολιτισμό και την τέχνη".

Ο "Ριζοσπάστης" παρακολούθησε την εκπομπή της 11.7.1999 και αμέσως μετά μίλησε με τα παιδιά, που απάντησαν ως ομάδα:

- Ηρθατε σε επαφή με παιδιά που κάνουν χρήση και ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Κώστας Α.: "Είχαμε μεγάλη επαφή με παιδιά που είναι μέσα στο πρόβλημα. Πάρα πολλά παιδιά ήρθαν στο συμβουλευτικό σταθμό στην οδό Ασκληπιού. Η προσέλευση ήταν τέτοια, που δε φτάνει πια ο χώρος. Ετσι, το "18 Ανω" οδηγήθηκε στη συγκρότηση λίστας προτεραιότητας, πράγμα που δε θα το ήθελε για ανθρώπους που θέλουν να μπουν σε στεγνό πρόγραμμα".

- Οι εκπομπές σας είναι θεραπεία, έκφραση ή κάτι άλλο;

Γιώργος: Είναι θεραπεία. Ομως, θέλω να το πω διαφορετικά: Γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Μαθαίνω να εκφράζομαι, ασχολούμαι με πράγματα που δεν τα είχα κάνει ποτέ μέχρι τώρα. Σχετίζομαι με τα παιδιά. Κουβεντιάζουμε μαζί συνέχεια και μέσα από αυτό δυναμώνει και η σχέση μας.

Νίκος: "Φάγαμε μια φάπα στη ζωή μας και πέσαμε χαμηλά. Τώρα μπορώ να πω ότι κάποιος - πρώτα μέσω της δικιάς του βοήθειας και μετά των θεραπευτών και των συνθεραπευομένων - μπορεί μέσα σ' αυτό το στεγνό πρόγραμμα να αντεπεξέλθει πάνω σε αυτά τα πράγματα που προβλέπει το πρόγραμμα αυτό".

Αντρέας: "Η εκπομπή μας είναι θεραπευτική για μας, αλλά και γι' αυτούς που μας ακούνε".

- Γιατί;

Αντρέας: "Γιατί αυτά που μαθαίνουμε εμείς τα εκφράζουμε και θεραπεύονται και αυτοί που μας ακούνε".

Γιώργος: "Είναι θεραπεία, επικοινωνία, έκφραση και σχέση. Είναι όλα αυτά μαζί, όχι μόνο για μας, αλλά και γι' αυτούς που μας ακούνε".

Η απελπισία και το χαμόγελο του γονιού

Ο Νίκος είναι γονιός και ζητά να μιλήσει και αυτός: "Κάποτε, είπε, ήμουνα απελπισμένος. Διαλύθηκαν τα πάντα. Διαλύθηκε το σπίτι μου και η δουλιά μου. Είχα διαλυθεί σωματικά και ψυχικά, λόγω της στεναχώριας με το παιδί μου".

- Είναι εδώ ο γιος σου τώρα;

Νίκος: "Βέβαια, ένας από όλους".

- Ποιος είναι;

Νίκος: "Εγώ δε θέλω να πω. Ας το πει ο ίδιος αν θέλει. Ηρθα εδώ για πρώτη φορά και βλέπω κάτι το καταπληκτικό. Μια ροή, μια εκπομπή, που δεν την είχα δει ποτέ στη ζωή μου. Μπορώ, και αυτή η λέξη τα λέει όλα, και χαμογελάω ξανά".

Πλησιάζει ο Κώστας,22 χρονών: "Είμαι ο γιος του Νίκου", συστήνεται και προσθέτει: "Μπορώ να πω ότι τελικά, άμα δε θέλει κάποιος να κάνει μια προσπάθεια, δε γίνεται τίποτα. Ολα είναι στο χέρι μας".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ