Κυριακή 18 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πού αποβλέπει το "ενδιαφέρον" των Αμερικανών

Η ελληνική κυβέρνηση και να το ήθελε, δε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την αμερικανική "ψύχωση" για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Κατ' αρχήν, η Αθήνα δεν επιθυμεί να αντισταθεί στην αμερικανική πίεση, συζητά και υιοθετεί τις προτάσεις που έρχονται από τους Αμερικανούς ειδικούς. Από την άλλη πλευρά, όλοι γνωρίζουν ότι το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν έχει ψυχολογική αφετηρία, δεν πρόκειται για ψύχωση της αμερικανικής κοινωνίας, αλλά για μια πολύ σοβαρή και μελετημένη πολιτική επιλογή με στρατηγικούς στόχους:

- Από τη μια πλευρά η Ουάσιγκτον έχει τη δυνατότητα να ορίζει τι είναι τρομοκρατία και τι δεν είναι.

- Από την άλλη, καλλιεργώντας την "ψύχωση" για την ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αποκτά τη δυνατότητα να εδραιώνει την παρουσία των μυστικών της υπηρεσιών μέσα στις αντίστοιχες υπηρεσίες των "συμμάχων" της, με την "παροχή" τεχνογνωσίας, με προγράμματα μετεκπαίδευσης, με τη δημιουργία φανερών και αφανών δεσμών μεταξύ των "τοπικών" υπηρεσιών δίωξης της τρομοκρατίας και το μητροπολιτικό κέντρο στην Ουάσιγκτον.

Αυτό το σχήμα, λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα. Επάνω σ' αυτό το σχήμα οικοδομήθηκε το μετεμφυλιακό ελληνικό κράτος. Σήμερα, απλώς, αλλάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού του σχήματος, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, δεν έκρυψε σε δηλώσεις του την ικανοποίησή του, γιατί διαπίστωσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της τρομοκρατίας".

Τι εννοούσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας και για τι είδους δεσμεύσεις μιλούσε δεν είναι δύσκολο να τα αντιληφθεί κανείς. Και επισήμως, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει ανεπαρκές το ελληνικό νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του φαινομένου. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο, ότι μετά τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, σπεύδει στην Αθήνα κλιμάκιο ειδικών και πρακτόρων με επικεφαλής τον υπεύθυνο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σιαν, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι Αμερικανοί ειδικοί θα έχουν συνομιλίες με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, καθώς και με τον επικεφαλής της ΕΥΠ για τους τρόπους με τους οποίους θα ενισχυθεί η ελληνοαμερικανική συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Με άλλα λόγια, θα συζητήσουν για το πώς θα ενισχυθούν οι μηχανισμοί εξάρτησης των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών από την Ουάσιγκτον και για το πώς θα προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους προς την αντιμετώπιση κάθε φαινομένου που θα ορίζεται τρομοκρατικό από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επί της ουσίας αντιρρήσεις και δεν αρνείται τις αμερικανικές υποδείξεις, τις οποίες - ως ένα βαθμό - θεωρεί υποχρεώσεις της απέναντι στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Και αυτό θα αποτυπωθεί το φθινόπωρο, όταν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, όπου θα "πέσουν" και οι σχετικές υπογραφές για την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής "συνεργασίας".

Δ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2023-02-02 00:00:00.0)
Στενές σχέσεις...(2005-03-09 00:00:00.0)
Θέτει ξανά θέμα «εγχώριας τρομοκρατίας»(2005-03-01 00:00:00.0)
Τα καθήκοντα και...(2002-01-06 00:00:00.0)
Αμερικανοί τρομοκράτες(1999-06-29 00:00:00.0)
Αμερικανοί τρομοκράτες...(1999-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ