Κυριακή 18 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και πυρηνική δύναμη η Τουρκία

Το θέμα του Ακουγιού ακριβώς γιατί επηρεάζει ποικιλότροπα και τις διακρατικές σχέσεις, έχει απασχολήσει και την ελληνική κυβέρνηση.

Με το θέμα έχει ασχοληθεί μεταξύ άλλων και το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αναλύει διάφορα ζητήματα και ενημερώνει τα υπουργεία Αμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών).

Στα τέλη του '98, με υπόμνημά του, επισημαίνει στους Ελληνες αρμόδιους τα ακόλουθα:

Στο τουρκικό Τμήμα Τεχνολογίας Πυρηνικού Καυσίμου στο Πυρηνικό Κέντρο του Τσεκμεσέ διεξάγονται από το '77 πολλές έρευνες σε όλες τις φάσεις του πυρηνικού καυσίμου. Η φάση του εμπλουτισμού του ουρανίου σε U - 235 (στοιχείο που απαιτείται για τη δημιουργία πυρηνικού καυσίμου), είναι η πιο σημαντική διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υλικού πυρηνικών όπλων. Το πιλοτικό εργοστάσιο πυρηνικού καυσίμου του Τμήματος λειτουργεί από το '86. Η δημοσιευμένη περιγραφή δυνατοτήτων του εργοστασίου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία έχει την ικανότητα παραγωγής εμπλουτισμένου σε U - 235 ουρανίου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Στο Εθνικό Συμπόσιο Τεχνολογίας Πυρηνικού Καυσίμου,που έγινε στην Τουρκία, 3 - 5 Σεπτέμβρη '97, παρουσιάστηκαν 53 μελέτες από εννέα τουρκικά πυρηνικά κέντρα, εργαστήρια, εταιρίες και την Τουρκική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, όπου υπάγεται το Πυρηνικό Κέντρο του Τσεκμεσέ. Εκεί παρουσιάστηκαν δύο μελέτες από τη Siemens.Μία έγινε σε συνεργασία με τη θυγατρική της KWU και η άλλη σε συνεργασία με την ιαπωνική ITMSF.

Η Τουρκία φημολογείται να συνεργάζεται με το Πακιστάν,από τις αρχές της δεκαετίας του '80, σε θέματα τεχνολογίας πυρηνικών όπλων. Εχει δημοσιευτεί ότι η Τουρκία βοήθησε το Πακιστάν στην απόκτηση πυρηνικών όπλων. Σαν παράδειγμα αναφέρεται η προμήθεια Ανορθωτών για τον έλεγχο της ταχύτητας των Φυγοκεντρωτών,που χρησιμοποιούνται από το Πακιστάν για τον εμπλουτισμό του ουρανίου σε U - 235 και τη δημιουργία "Υψηλά Εμπλουτισμένου Ουρανίου",υλικού κατάλληλου για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Τούρκοι αξιωματικοί και επιστήμονες ταξιδεύουν συχνά στο Πακιστάν και παρακολούθησαν πέρυσι τις πυρηνικές δοκιμές των Πακιστανών.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΚΑ,στις 8 Ιούνη '98, δημοσίευσε την είδηση πως η Τουρκική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, κατά την παρουσίασή της στο τουρκικό Κοινοβούλιο υποστήριξε ότι "η πυρηνική τεχνολογία κάνει τη χώρα μας σεβαστή και δυνατή, διότι αποτελείται από στρατηγικά και οικονομικά στοιχεία".

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΑΤΟΛΙΑ,στις 21 Ιούνη '98, δημοσίευσε την είδηση πως η Τουρκική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας αρχίζει ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τον εμπλουτισμό του θορίου (χρησιμοποιείται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες), που έχει βρεθεί στην Τουρκία σε πλούσια αποθέματα. Από την άλλη, η Τουρκία σχεδιάζει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής πυρηνικού καυσίμου. Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΔΟΑΕ επιβεβαίωσε αυτήν την είδηση λέγοντας, το Σεπτέμβρη του '98, ότι η Τουρκία σχεδιάζει ένα εθνικό πρότυπο αντιδραστήρα, που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά πυρηνικής τεχνογνωσίας και θα κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας κυρίως ενδογενή μέσα. Η ύπαρξη κοιτασμάτων θορίου και ουρανίου στην Τουρκία μπορεί να κάνει τη χώρα αυτάρκη στο πυρηνικό υλικό που απαιτείται για τη λειτουργία του σχεδιαζόμενου πυρηνικού εργοστασίου.

Αδυναμίες του ΔΟΑΕ

Το ΙΑΑ εντοπίζει αδυναμίες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στην εκτέλεση του έργου του, που όπως επισημαίνει διευκολύνουν τις χώρες που επιθυμούν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. "Η παρούσα κατάσταση δεν αποκλείει την ανάπτυξη πυρηνικών προγραμμάτων στις χώρες που επιθυμούν να τα δημιουργήσουν", σημειώνει.

Αναφέρεται στη Συνθήκη της Μη Διασποράς Πυρηνικών Οπλων,που υπεγράφη αρχικά την 1η Ιούλη '68. Η Συνθήκη εμποδίζει μια χώρα η οποία δεν έχει πυρηνικά όπλα να κατασκευάσει ή να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Εμποδίζει και το να χρησιμοποιηθεί η πυρηνική ενέργεια από ειρηνικές χρήσεις, στην κατασκευή πυρηνικών όπλων. "Αυτοί οι όροι δεν έχουν τηρηθεί από μερικές χώρες" υπογραμμίζει.

Τέλος, η Γενική Διεύθυνση Λογοδοσίας (GAO) των ΗΠΑ, σε έκθεσή της (Ιούλης '98) - με θέμα: "Μη Διασπορά Πυρηνικών Οπλων: Αβεβαιότητες στην εφαρμογή ενισχυμένου συστήματος ασφαλείας από το ΔΟΑΕ" - εντοπίζει προβλήματα στη λειτουργία του ΔΟΑΕ. Αυτά οφείλονται σε "έλλειψη μακροχρόνιου προγράμματος εφαρμογής και πόρων για την εφαρμογή του προγράμματος".

Από το σύνολο των παραμέτρων που μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε, προκύπτει αβίαστα πως έτσι ή αλλιώς με τα δεδομένα που επικρατούν στην περιοχή, το Ακουγιού συνιστά μια εν δυνάμει απειλή συνολικά για τη Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ