Κυριακή 18 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΤΣΑ
Κοινωνική προσφορά και αισθητική απόλαυση

Η Ραδιοφωνική Ομάδα της Κοινωνικής Επανένταξης αποκαθιστά τους χαμένους δεσμούς με τον εαυτό της και τον κόσμο. Πραγματώνει την ελπίδα του μέλλοντος μέσα στο παρόν.

Η θεραπεία απεξάρτησης είναι μια διαδικασία επανακοινωνικοποίησης, αναδόμησης της ήδη ελλειμματικής και με βαθιές εσωτερικές ρωγμές προσωπικότητας του εξαρτημένου ατόμου. Πρόκειται για μια διαδικασία επανοργάνωσής της σε νέες βάσεις, ώστε να γίνει λειτουργική για τον εαυτό της και τους άλλους, να καλύψει τα εσωτερικά κενά, να συνάψει σχέσεις αληθινής επικοινωνίας με τον Αλλο, να αντλήσει ικανοποίηση από αυτές, να λειτουργήσει συλλογικά, να πραγματώσει δυνατότητες, να δημιουργήσει.

Αυτή η επανοργάνωση γίνεται δυνατή μέσα από την εγκαθίδρυση ενός δικτύου σχέσεων, με λογική συνοχή και ιεράρχηση κατά σειρά σπουδαιότητας. Εχουν σαν θεμέλιο ένα δίκτυο, επίσης, ιεραρχημένων δραστηριοτήτων, που αναπτύσσεται στα πλαίσια της ομάδας. Μέσα από την ένταξη του θεραπευόμενου στις διάφορες ομάδες, ψυχοθεραπευτικού και ψυχοεκπαιδευτικού χαρακτήρα, θεμελιώνεται η καινούρια προσωπικότητα και διαμορφώνεται το πλαίσιο της καινούριας ζωής.

Αυτές οι ομάδες, που λειτουργούν στο "18 Ανω", αναπτύσσουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερα στο Τμήμα Κοινωνικής Επανένταξης αυτό το φάσμα καλύπτει τη φωτογραφία, την κούκλα και τη μαριονέτα, το περιοδικό, το θέατρο, τη μουσική, το ραδιόφωνο, την έκφραση και άλλα.

Μέσα από την ένταξή του σ' αυτές τις ομάδες ο θεραπευόμενος κατακτά τις έννοιες του χώρου και του χρόνου, δίνοντάς τους ένα καινούριο νόημα στη ζωή του, εντάσσεται σ' ένα σύστημα αξιών, εγγράφεται στον πολιτισμό, διαμορφώνεικοινωνικούς, επαγγελματικούς και άλλους ρόλους, εγκαθιδρύει ένα σύνολο νέων, συναισθηματικών, κοινωνικών και άλλων δεσμών, που έρχονται ν' αποκαταστήσουν τους χαμένους δεσμούς του με τον εαυτό του και τον κόσμο. Ετσι πολεμά τις τάσεις της παραίτησης, της παθητικότητας, της αναβλητικότητας.

Κορυφαίο ρόλο ανάμεσα σ' αυτές τις ομάδες παίζει η ραδιοφωνική ομάδα του "18 Ανω". Μέσα από τη συνεργασία μεταξύ τους για την προετοιμασία κάθε επιθυμίας, κατακτούν τη συλλογικότητα, τη δυνατότητα έκφρασης συναισθημάτων,την κριτική σκέψη, τον ανεξάρτητο λόγο, το διάλογο, την εγγραφή στο χώρο της κουλτούρας, την παρέμβαση στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Μέσα από ένα τέτοιο δίκτυο δραστηριοτήτων διαμορφώνονται οι όροι για έναν νέο τρόπο ζωής όπου ο απεξαρτημένος θα μπορεί όχι μόνο να ζει χωρίς ναρκωτικά αλλά και να μην τα έχει ανάγκη. Δε θα ψάχνει πια για τρόπους φυγής. Θα έχει απαντήσει με εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις δυνάμεις του και δε θα χρειάζεται "τα δεκανίκια" της ουσίας για να αντέξει τις πιέσεις και ν' αντιμετωπίσει τις λειτουργίες. Θα έχει γίνει ένας καινούριος άνθρωπος που λειτουργεί πολύ διαφορετικά από πριν, ικανός να αναζητά και να ψάχνεται για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, την κοινωνική προσφορά και δράση σε αντιπαράθεση με όλες τις παθογόνους δομές και λειτουργίες μιας κοινωνίας σε βαθιά κρίση και παρακμή.

Μέσα από τη Ραδιοφωνική Ομάδα τα μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης του "18 Ανω" παίρνουν πολύ σημαντικά κοινωνικά μηνύματα για τα ναρκωτικά, το ρατσισμόκαι τα κοινωνικά δεινά. Προσπαθούν συστηματικά ν'αποκαθιστούν την επιστημονική αλήθεια που απελευθερώνει και έτσι να συμβάλλουν αποφασιστικά στην πρόληψη της τοξικομανίας.

Πρόκειται λοιπόν για μια σοβαρού επιπέδου θεραπευτική δραστηριότητα - ψηλά στη θεραπευτική ιεραρχία - που κινείται και αναπτύσσεται στα πλαίσια της φιλοσοφίας του Προγράμματος Απεξάρτησης "18 Ανω".

Ταυτόχρονα πρόκειται για μια εκπομπή διαφορετική από τις τρέχουσες της αγοράς που λειτουργεί ενάντια στη χυδαιότητα της εμπορευματοποίησης με μόνο γνώμονα την ποιότητα, την κοινωνική προσφορά και την αισθητική απόλαυση.

Ακριβώς γι' αυτό συγκεντρώνει τόσο μεγάλο αριθμό μελών που δίνουν και κερδίζουν τη μάχη της κοινωνικής επανένταξης, σε σύγκρουση με την κουλτούρα του κοινωνικού περιθωρίου, του αγοραίου, της παρακμής και της χυδαιότητας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούν εκπομπή στην κρατική ραδιοφωνία(2004-06-18 00:00:00.0)
Το "18 Ανω" στο Βελιγράδι(1999-04-28 00:00:00.0)
Απ' τη φυγή ξανά στη ζωή(1999-02-28 00:00:00.0)
Ξανά στο δρόμο της διεκδίκησης(1999-02-03 00:00:00.0)
"Εμείς αποφασίσαμε να ζήσουμε"(1999-01-22 00:00:00.0)
Δενδροφύτευση από τις κοινότητες απεξάρτησης(1998-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ