Σάββατο 17 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η σκληρή γλώσσα των αριθμών

Με δέος παρακολουθεί, το τελευταίο διάστημα, μια μερίδα του λαϊκού κόσμου τη σταδιακή αποψίλωση του λυκείου, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των προαγωγικών εξετάσεων, που μόνο προαγωγικές δεν είναι. Ολο και περισσότεροι συνειδητοποιούν αυτό που το ΚΚΕ έλεγε από την αρχή, ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και αντιεκπαιδευτική στρατηγική, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα που εστίαζαν την κριτική τους στην "προχειρότητα" και την "αδυναμία της κυβερνητικής πολιτικής. Ολο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι η "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" είναι οργανωμένο έγκλημα μιας πολιτικής που έχει βάλει στο στόχαστρο τη μόρφωση της πλειοψηφίας της νεολαίας. Οτι η αντιδραστική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης έρχεται να μπλοκάρει τη ροή προς το λύκειο και τα πανεπιστήμια, να αναστρέψει την αυξητική τάση της. Να αντιστρατευτεί τη σύγχρονη κοινωνική ανάγκη για ευρύτερη βασική μόρφωση, τη λαϊκή απαίτηση να μην προκαθορίζεται η μοίρα του μαθητή: πριν τα 18 του χρόνια, πριν ολοκληρωθεί η διαπαιδαγώγησή του, πριν αναπτύξει σφαιρικά την προσωπικότητά του.

Οπως είχε επισημάνει, για άλλη μια φορά, το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ στις 2-7-99, με αφορμή την τελευταία συνέντευξη του υπουργού Παιδείας, η επιδίωξη αυτή μεθοδεύεται με το φιλτράρισμα των μαθητών από τάξη σε τάξη, ξεκινώντας από το Γυμνάσιο, όχι μόνο με την απόρριψη, αλλά και την αποθάρρυνση όσων δεν προσανατολίζονται στα ΑΕΙ, να μη συνεχίσουν ούτε στο Λύκειο. Αυτό είναι το ορατό αποτέλεσμα της ασφυκτικής σύνδεσης του Λυκείου στο σύστημα της εισαγωγής: του πανελλαδικού χαρακτήρα των προαγωγικών κι απολυτήριων εξετάσεων και του περιεχομένου του προγράμματος (κατευθύνσεις, γνωστικά αντικείμενα και ύλη, που παραπέμπουν σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα). Εκφραση αυτής της ξεδιάντροπης εμμονής στον επιλεκτικό και τελικά ελιτίστικο χαρακτήρα του Λυκείου, στην παγίωσή του σαν ξεχωριστής βαθμίδας από τη βασική υποχρεωτική εκπαίδευση, είναι η αναγόρευση της "αξιολόγησης" σε κυρίαρχη λειτουργία του όλου συστήματος (και μάλιστα με πρότυπο "αξιολόγησης" τα επαγγελματικού προσανατολισμού αγγλοαμερικανικά τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων).

Τα στοιχεία που παραθέτει το τμήμα Στατιστικής του ΥΠΕΠΘ για τα δημόσια σχολεία είναι αποκαλυπτικά. Στη φετινή Α Λυκείου παρατηρούμε ότι συνέχισαν μόλις 86.704 μαθητές (ποσοστό 72%) από τους 120.430 απόφοιτους της Γ τάξης του Γυμνασίου. Από αυτούς με την κατάργηση του θεσμού των μετεξεταστέων έμειναν στην ίδια τάξη 11.613 (ποσοστό 13,39%). Αποτέλεσμα: δικαιούνται να συνεχίσουν στη Β Λυκείου 75.091 μαθητές (ποσοστό σχεδόν 62% των αποφοίτων - συμμαθητών του Γυμνασίου). Ηδη δηλαδή 45.339 απόφοιτοι του Γυμνασίου έχουν στραφεί σε ιδρύματα τύπου ΤΕΕ, στην παραγωγή και στην αναζήτηση μοίρας. Η σύγκριση με την προηγούμενη φουρνιά, όταν από τους 126.372 μαθητές της Γ Γυμνασίου συνέχιζαν στην Α Λυκείου 121.832 μαθητές (ποσοστό 96%) δίνει τη διαφορά.

Παίρνοντας υπόψη και τις πανελλαδικές εξετάσεις της Β και Γ Λυκείου είναι ορατή η αντιδραστική προοπτική να τελειώσουν το Λύκειο μόλις οι μισοί απόφοιτοι του Γυμνασίου, όταν είχαμε φτάσει να παίρνουν απολυτήριο Λυκείου οι 8 με 9 στους 10 απόφοιτους του Γυμνασίου.

Τα στοιχεία της φετινής Β Λυκείου αυτόν τον κίνδυνο διαγράφουν. Από τους 121. 805 μαθητές της προηγούμενης Α Λυκείου (σχολική χρονιά 1997 - 98), μόλις 90.000 έλαβαν μέρος στις φετινές εξετάσεις της Β Λυκείου. (Ακόμη κι αν προσθέσουμε όλους τους 3.255 νυχτερινούς μαθητές της περσινής Α Λυκείου, που δε δίνουν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις, αποκαλύπτεται ότι από την Α στη Β τάξη εγκατέλειψαν το λύκειο 28.550 μαθητές). Και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι από αυτούς ο 1 στους 3 οδηγείται σε επανεξέταση το Σεπτέμβρη. Αν δεν υπήρχαν κάποιες χαριστικές διατάξεις που παραχωρήθηκαν φέτος, κάτω από την πίεση των αγώνων, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Για παράδειγμα, αν δεν υπήρχε η χαριστική βαθμολογία, το ποσοστό των μετεξεταστέων θα ήταν πολύ μεγαλύτερο και αν δε δινόταν το δικαίωμα μετεξέτασης στους μαθητές της Β Λυκείου τότε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μαθητών θα έμενε στον τόπο.

Δίνουμε ένα ενδεικτικό, και κάθε άλλο παρά ακραίο, παράδειγμα από λύκεια της Καλλιθέας στην Αθήνα, που μάλλον προσεγγίζουν το μέσο όρο:

Στο 4ο Λύκειο σε σύνολο 111 μαθητών προήχθησαν 65, ενώ 5 μαθητές τα κατάφεραν με τη χαριστική βαθμολογική ρύθμιση των 5 μονάδων (ποσοστό 4,5%) και τελικά οδηγούνται για επανεξέταση 41 μαθητές (36,9 %).

Στο 3ο Λύκειο από τους 78 μαθητές προήχθησαν 42, συν 7 μαθητές με τη χαριστική βαθμολογία (7,8%), ενώ 29 θα επανεξεταστούν το Σεπτέμβρη (ποσοστό 37,29%). Να σημειωθεί ότι πολλά παιδιά παραπέμπονται για 8 και 10 μαθήματα!Πόσα από αυτά θα συνεχίσουν στη Γ Λυκείου; Πόσα θα πάρουν τελικά απολυτήριο; Πόσοι θα μείνουν να διεκδικήσουν τις "85.000 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση" που εξαγγέλλει το υπουργείο Παιδείας; Και ποιοι θα είναι αυτοί;

Τα αιτήματα των τελευταίων αγώνων ακόμη "καίνε": Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Αποσύνδεση του λυκείου από το σύστημα εισαγωγής. Αναπροσανατολισμός της εκπαίδευσης στη διαπαιδαγώγηση σταθερής, δημιουργικής, κοινωνικής προσωπικότητας. Ολόπλευρη κι αρμονική μόρφωση για όλους. Ενιαίο δωδεκάχρονο βασικό σχολείο, δημόσιο και δωρεάν.

Κι ο Σεπτέμβρης είναι πιο κοντά από όσο φαίνεται.

Στο χώρο της Παιδείας έρχεται βροχή από αγώνες κι η μπόρα που θα ξεσπάσει δε θα περιοριστεί στην αναζωογονητική δύναμη της νεολαίας και τη συμπαράσταση γονιών και καθηγητών. Οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες κι αγρότες που βλέπουν τα σχολειά των παιδιών τους τελευταία στη λίστα της "σχολικής επιτυχίας", οι έσχατοι της κοινωνίας πρέπει να γίνουν οι πρώτοι στους επερχόμενους αγώνες. Αυτοί μπορούν να θέσουν το πρόβλημα της Παιδείας στην πραγματική κοινωνική και πολιτική του διάσταση και να δώσουν συντριπτική και καθοριστική δύναμη στο μέτωπο των λαϊκών αγώνων.

Για να επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο. Κανένα σχολείο να μην κλείσει. Ν' αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για όσους επιβουλεύονται τη μόρφωση των παιδιών μας.

Ν. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ